Van olyan nyugat-dunántúli fürdő, ahol több a vendég, mint 2019-ben

Sky Travel | 2020.08.06. | Hírek

A pandémia miatti zárás után visszatértek a vendégek a nyugat-dunántúli fürdőkbe. A látogatók között a magyarok vannak többségben, de egyre több a külföldi fürdőző is.

“Mint minden szolgáltatót, minket is negatívan érintettek a vírushelyzet okozta lezárások – nyilatkozta a Turizmus.com-nak dr. Holléné dr. Mándó Zsuzsanna, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója. – Jelentős bevételektől estünk el, de ettől függetlenül megpróbáltuk a javunkra fordítani ezt az időszakot is és kisebb költségekkel járó karbantartási, illetve felújítási munkálatokat végeztünk.
 
Hévízen május óta megtöbbszöröződött a vendégszám
A hévízi intézmény szerencsésebb helyzetben volt, mint a többi fürdő, hiszen a kórház fekvő,- illetve járóbeteg ellátása folyamatosan működött. Így a fürdő munkatársait tudták foglalkoztatni az intézmény más területein, ezért egyetlen dolgozótól sem kellett megválniuk. Az alkalmazottak idegennyelvi és informatikai képzéseken is bővíthették ismereteiket.
 
A főigazgató elmondta, hogy a törzsvendégek nagyon várták már, hogy kinyisson a fürdő. Kezdetben csak védettségi igazolvánnyal volt látogatható a Tófürdő, ez bizonyos fokig visszafogta a vendégszámot. Májustól megszűnt ez a korlátozás, ennek eredményként a látogatók száma is megtöbbszöröződött. Az eddigi adatok szerint a kora nyári időszaknak megfelelő a belépő létszám. Az idén várhatóan nem érik el a 2019. évi látogatottságot, de bíznak benne, hogy a jövő évi szezon már a korábbiak szerint, vagy akár jobban is alakul.
 
“A tavalyi szezonhoz hasonlóan a belföldi vendégek vannak nagyobb számban. A hazai turizmus fellendítésére irányuló marketingkampányoknak köszönhetően jelentősen megnőtt a magyar fürdőzők száma. Jelenleg 80 százalék a belföldi és 20 százalék a külföldi a vendégek aránya. A külföldiek közül elsősorban német ajkú, cseh és szlovák turisták választják a Tófürdőt pihenésük céljául. Az orosz turisták száma az enyhítések miatt várhatóan a közeljövőben emelkedni fog. Az elmúlt időszakban azonban évről évre csökkent az orosz turisták száma – tudtuk meg a főigazgatótól.
 
A sárvári fürdő a tavalyi árakkal üzemel
A sárvári gyógyfürdőben is igyekeztek jól kihasználni a kényszerű leállás időszakát. Karbantartási, felújítási munkákat végeztek. Megújult a finn szauna és a játszóház. Elvégezték a kalandpark teljes műszaki felülvizsgálatát, a szállodában kicserélték a büféasztalokat és megújították a reggeli kínálatot. Kihasználták ezt az időszakot a dolgozók továbbképzésére is.
 
“Nem kellett egyetlen munkatársunktól sem megválnunk, amiben nagy segítségünkre volt a kormányzati bértámogatás – fogalmazta meg Kántás Zoltán, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő ügyvezető igazgatója. – A kényszerű leállás időszakát arra is kihasználtuk, hogy a stratégiánknak megfelelően elkészítsük azokat a tanulmányokat, amelyek esetleges pályázati források megjelenése esetén alapul szolgálnak a fürdő rekonstrukciójához, további fejlesztéséhez. Az első és legnagyobb horderejű feladat az alap infrastruktúra korszerűsítése, de vannak szállás-, valamint szolgáltatásfejlesztéssel kapcsolatos konkrét terveink is.”
 
Az ügyvezető igazgatótól elmondta, hogy miután a nyitás után csak védettségi igazolvánnyal rendelkező belföldi vendégeket fogadhattak, ezért mérsékelt volt a forgalom, jelentős visszaesés volt tapasztalható a korábbi évek hasonló időszakához képest. Aztán fokozatosan növekedett a fürdőzők száma, de a szálláshelyeken akkor még nagyon hiányoztak a külföldiek.
 
“A fürdővendégek száma így a szezon közepén már megközelíti a 2019-es szintet, ám összességében mintegy 25 százalékos fürdővendégszám csökkenésről beszélhetünk – mondja a jelenlegi helyzetről  Kántás Zoltán. – Vendégeinket a tavalyi árakon várjuk all inclusive jeggyel, a parkolás pedig ingyenes. Animációs programokat, éjszakai fürdőzéseket szervezünk, valamint új gyógyászati szolgáltatásokat vezettünk be. Érdemes közösségi oldalainkat is figyelni, mert rendszeresen szervezünk nyereményjátékokat.
 
Egyre több a belföldi látogatónk, jelenleg ők vannak többségben, 70 százalék az arányuk. Visszatértek külföldi vendégeink is, akik főként Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából érkeznek, de Németországból és Lengyelországból is jönnek fürdőzők. 2019-hez képest több a belföldi fürdőző, de a külföldiek száma kismértékű csökkenést mutat.
 
 
 
Bükfürdőn továbbra is hiányoznak a csehek és az osztrákok
A Bükfürdő Thermal & Spa májusban az elsők között nyitotta meg kapuit a vendégek előtt. Bükfürdőn a pandémiás helyzet előtt országos szinten is kiemelkedően magas volt a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma, így az újranyitást követően a település és a fürdő vendégforgalmán is erősen érződött a vírus negatív hatása, a külföldi vendégek elmaradása miatt. Az elmúlt három hónapban jelentősen nőtt a magyar vendégek száma, de a cseh és osztrák vendégek hiánya jelenleg is érezhető.
 
A fürdő az idei évtől saját üzemeltetésben működteti a létesítmény területén található vendéglátó egységeket, ami a jövőben nagymértékben hozzájárulhat a jövedelmezőséghez, ez pedig lehetőséget teremthet a további attrakciófejlesztésekhez és alap infrastruktúra korszerűsítésekhez. Az idén elkezdődik a termelőkonyha építése, amely a létesítmény vendéglátó egységeit szolgálja majd. A tervek szerint az ősszel elindul a kemping fejlesztése is.
 
 
Szentgotthárdon már meghaladták a 2019-es forgalmat
A szentgotthárdi mediterrán élményfürdő is arra használta fel a kényszerleállási időszakot, hogy az újranyitást követően megújult környezetben fogadhassák a vendégeket.
 
“A fürdőben alapos, mindenre kiterjedő nagytakarításon túl számos karbantartási munkát végeztünk és kisebb beruházások is megvalósultak – tudtuk meg Koós Melindától, a Szentgotthárd Spa & Wellness ügyvezető igazgatójától.  – Vendégeink biztonsága kiemelten fontos számunkra, így különösen nagy figyelmet fordítunk a megfelelő higiéniai feltételek biztosítására. A kormány által adott bértámogatásnak és a tulajdonos önkormányzat támogatásának köszönhetően, az üzemszünet alatt egyetlen kollégát sem kellett elküldenünk, ennek ellenére néhányan úgy döntöttek, hogy más szektorban folytatják tovább.
 
Az újranyitást követően az első időszak „döcögősen” indult, de a július már kimagasló eredményeket hozott. Az árbevétel és a látogatószám is csaknem 20 százalékkal haladta meg az egyébként is kimagasló 2019. évi adatokat.Mindezt úgy értük el, hogy a belépő árak 2019 óta nem változtak. Azért is büszkék vagyunk erre az eredményre, mivel korábban a fürdő vendégeinek 65-70 százaléka Ausztriából érkezett, most pedig ez az arány mindössze 20 százaléknyi. A pandémiás időszak alatt bevezetett új arculat, és a belföldi piacra irányuló célzott marketingkommunikációval sikerült még több vendéggel megismertetnünk ezt a gyönyörű környezetben található kis ékszerdobozt, ennek is köszönhető ez az eredmény – tette hozzá az ügyvezető.
 
(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez