Új zarándokutak jöttek létre a Földközi-tenger szívében, Máltán

Sky Travel | 2023.11.16. | Hírek

A Máltai Főegyházmegye Kulturális Örökség Alapítványa a közelmúltban indította útjára a „Church Trails Initiative”, azaz Templomok Útjai kezdeményezést, amely már jól ismert templomok és kevésbé ismert helyszínek bemutatásával népszerűsíti Málta spirituális értékeit a zarándokok és turisták körében.

Egyesek szerint Málta maga is egy nagy templom. Ebben sok igazság van, bár kétségtelen, hogy ez a templom meglepően sokszínű. Valójában nincs még egy olyan keresztény ország Nyugat-Európában, amely négyzetkilométerenként ekkora számú kápolnával dicsekedhetne. Néhányan meg is próbálták összeszámolni, és ez meghaladja a 365 templomot, beleértve a nagyobb szentélyeket is. A máltaiak gyakran viccelődnek is azzal, hogy ha akarnák, az év minden napján más templomba mehetnek misére.

Most már léteznek olyan útvonalak, amelyek összekötik ezeket a helyeket, hogy a szigetországban tartózkodó zarándokok és turisták felfedezhessék a kincset Málta egyházi, kulturális és szellemi örökségében. Jelenleg összesen hat zarándokút található – ezek egyike a legendás Szent Jakab-útnak is része.

A már meglévő „caminók" mellett a Máltai Főegyházmegye Kulturális Örökség Alapítványa a közelmúltban elindította a „Church Trails Initiative", vagyis a Templomok Útjai elnevezésű kezdeményezést.

Különböző templomokat, azok kincseit és műalkotásait restaurálták és konzerválták, valamint ezeket összekötő útvonalakat alakítottak ki. A kezdeményezésbe ismertebb és kevésbé ismert templomokat, kápolnákat is bevontak.Az útvonalak lehetőséget biztosítanak a látogatóknak saját túrák megszervezésére, de alternatív Mária és Szt Pál útvonalakat és helyszíneket is felfedezhetnek.

Az új kezdeményezés három egységre bontható, egy északi, egy központi és egy déli ösvényre.

Az északi ösvény Mdinaból a csendes városából indul. Ott az impozáns Szent Pál-székesegyház várja a zarándokokat. Míg a tulajdonképpeni katedrálist Lorenzo Gafà máltai építész tervezte a 17. században, a hagyomány szerint, egy nagyon korai keresztény templom már állt a mostani katedrális helyén – egyesek szerint ez az a hely, ahol Publiusnak, Málta római helytartójának a háza állt, aki – Szent Pál hittérítésének köszönhetően – Málta első püspöke volt.

A központi útvonal is különleges kincsekkel büszkélkedhet, köztük a sliemai Nagy Szent Gergely plébániatemplommal – egy román stílusú templom, amely valójában a 20. században épült Mauro Caruana érsek kezdeményezésének és erőfeszítéseinek köszönhetően.

A déli ösvény a vallettai érseki palota mellett halad el, amely a szigetcsoport számos figyelemre méltó barokk épülete közül az egyik. 1622 és 1632 között épült, Tommaso Dingli máltai építésznek és szobrásznak tulajdonított tervek alapján. A máltai püspök, később érsek rezidenciájaként, valamint a Máltai Egyházmegye közigazgatási központjaként épült.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez