Új trend: "Szabadon lélegző" turizmus

Sky Travel | 2024.09.16. | Hírek

Egyre többen keresik fel azokat az alpesi szállásokat, ahol szinte harapni lehet a levegőt. És ennek az újfajta, kizárólag az egészség védelmét szolgáló turisztikai célnak neve is van már: ökológiai alapja miatt HEALPS2 a projekt elnevezése. Nem mellesleg, a globális felmelegedés miatt egyre gyakoribb hóhiány miatt a HEALPS2 projekt esélyt ad az alsóbb ausztriai síterepeknek, hogy ők is  „fellélegezzenek”, és megmeneküljenek. 

Az euronews.com ezzel kapcsolatos tudósításában hangzott el:

Már csak a légzési kapacitásom 60 százaléka maradt meg, így ez nagy hatással van a mindennapi életemre

- mondta Céline Nerbl, aki az alpesi levegőtől várja a gyógyulást.

A Salzburgi Egyetem orvosai által kidolgozott koncepció a turizmust ötvözi az egészséggel. 

Rengeteg olyan, a városokkal összefüggő betegség van, amelyet az Alpokban egészségturisztikai formában lehet kezelni. A világon minden 6. haláleset a finom por miatt következik be. Az Alpok olyan, mint egy zöld sziget a finom por tengerében

- magyarázta Arnulf Hartl professzor, a Paracelsus Orvosi Egyetem ökomedicina intézetének vezetője.

A 380 méter magas, fenséges Krimml vízesés Nyugat-Ausztriában a legnagyobb Európában. Az általa kibocsátott vízfelhő gyógyító hatása évszázadok óta ismert. Krimml településen a párás levegő inhalálására kínálnak gyógymódokat: Jeanine és férje rendszeresen ide járnak asztmájuk és krónikus hörghurutjuk kezelésére.

Rengeteg légző- és belégzőgyakorlatot végzünk. Ez megnyitja a hörgőimet, és azóta lényegesen jobban érzem magam

- mondta egy ott pihenő asszony.

Ezek a vízcseppek 200-szor kisebbek, mint az asztmás sprayben lévő cseppek. A kis vízcseppek belélegezve negatív töltésűek, és immunológiai hatásmódot indukálnak. Csökkentik a tüdő gyulladását 

- hangsúlyozta Arnulf Hartl. 

Mint kiderült, az ökológiai orvoslásra szakosodott professzor klinikai vizsgálatok alapján dolgozta ki a HEALPS2-t. A projektet az unió kohéziós politikája támogatja, amely a 2 417 603 eurós költségvetés 85 százalékát biztosítja.

A HEALPS csapata az összes alpesi országnak - Franciaországnak, Olaszországnak, Szlovéniának, Ausztriának, Németországnak és Svájcnak - javaslatot tesz, hogy segítsen a helyi szereplőknek természeti erőforrásaik listázásában. A cél az adaptált gyógyturisztikai kínálat kialakítása.  

Krimmlben a gyógyturizmus új ötleteknek adott teret: van már, hogy egy szállodát például allergiások számára alakítottak ki. A falu pedig kezd újra életre kelni.        

Gazdasági tétjeink megváltoztak az elmúlt 15 évben, mióta ebben az egészségturisztikai ágazatban vagyunk. A vendégek számát körülbelül 35%-kal tudtuk növelni. A régió távoli, de növelni tudtuk a munkahelyek számát is, főleg a női, magasan képzett pozíciókat azok számára, akik most a régióban maradnak"

- mondta Silvia Nothdurfter, a Hohe Tauern Health alelnöke.

A hóhiány miatt a HEALPS2 projekt az alsó síterepeknek is esélyt ad arra, hogy „fellélegezzenek”, és túléljék az egyre nagyobb hóhiány miatt elmaradó, a korábban szokásos téli turistaáradatot. 

(Forrás:turizmusonline.hu)

Vissza a hírekhez