Turistamágnesként hat a gyengélkedő török líra

Sky Travel | 2022.12.12 | Hírek

A gyenge török líra ebben az évben még vonzóbbá tette Törökországot a külföldi utazók számára, a belföldi turizmusra azonban súlyos csapást mért.

 

Még a turisták figyelmét sem kerülhette el: novemberben az isztambuli Kadiköy negyedben egyik napról a másikra 25 százalékkal emelkedett a cappuccino ára. A magas infláció ellenére a külföldi turisták számára még mindig kedvezőek a törökországi árak, miután a török líra az elmúlt évben zuhanórepülést élt meg. Tavaly szeptemberben egy amerikai dollár még kb. 8 török lírát ért, ma mintegy 18-at – írja a Deutsche Welle.

A török valuta értékvesztése kedvezően hatott az ország számára rendkívül fontos turizmusra. Az ágazat a pandémia előtt 11 százalékkal járult hozzá a GDP-hez, és a WTTC adatai szerint közel 2,3 millió munkahelyet biztosított. A világjárvány súlyos csapást mért a szektorra, amelynek idén sikerült magához térnie.

A lapnak egy fiatal berlini jazzmuzsikus elmondta: a barátnőjével csupa olyan dolgot tesznek kéthetes törökországi nyaralásuk alatt, amit korábban az utazásaik során nem engedhettek volna meg maguknak: rengeteget taxiznak, egyszer egy egész napra is kibéreltek egy taxit, éttermekbe járnak, sőt belföldi repülőjárattal utaztak egy másik városba.

Egy idegenvezető beszámolt arról, hogy sok dél-amerikai csoportjuk is van, ami számukra szokatlan. A rendkívül erős idei turistaforgalom egyik oka szerinte is a gyenge líra, amely főleg a gyengébb gazdasággal rendelkező országok utazói számára teszi vonzóvá Törökországot. A bolgár vagy román turisták például 530 eurónak megfelelő összegből egy nagyon jó hetet tudnak eltölteni az országban, míg pl. Párizsban ez az összeg csak pár napra lenne elegendő.

A TUI megszólaltatott képviselője is azt nyilatkozta, hogy a líra gyengülése még vonzóbbá tette az országot a jó ár-érték arányú szolgáltatásokat kereső utazók számára.A turisztikai ágazat helyzete valóban sokat javult, a bevételek a török statisztikai hivatal adatai szerint az idei harmadik negyedévben 27,1 százalékkal 17,95 milliárd dollárra nőttek az előző évi hasonló időszakhoz képest. Ez azonban még messze elmarad a 2019. évi 34,5 milliárd dollártól.

A korábban szintén erős belföldi turizmust pedig súlyosan érintette a valuta gyengülése. Az állami statisztikai hivatal jelentése szerint októberben 85 százalékos volt az infláció, az ENAG független kutatóintézet szakértői viszont ennél jóval nagyobb, kb. 185 százalékos pénzromlást mértek. A Yöneylem közvéleménykutató intézet egyik aktuális felmérése szerint az ország lakosainak több mint kétharmada számára nehézséget jelent az élelmiszer megvásárlása és a lakbér kifizetése.

A lap szerint jövőre a turisták számára az energiaválság és az infláció miatt drágább lesz Törökország, mint idén volt, de más országokhoz képest még mindig olcsóbb marad. Egy török utazási iroda képviselője azt nyilatkozta, hogy a szállodai árak, legalábbis az antalyai régióban, 15-25 százalékkal lesznek magasabbak az ideinél.

 
(forrás: turizmus.com)

 

Vissza a hírekhez