Tourinform-kiválóságok: tihanyi barangolás levendulával és páratlan panorámával

Sky Travel | 2023.06.13. | Hírek

A turizmus újraindításában jelentős szerepet játszó Tourinform-hálózat legfőbb értékei az irodákban dolgozó szakemberek. A Magyar Turisztikai Ügynökség teljesítményértékelő rendszerében legmagasabbra értékelt irodák bemutatásával sorozatunk az ő munkájukra, jó gyakorlataikra hívja fel a figyelmet.

Az ország csaknem 100 Tourinform irodája közül az egyik legkiemelkedőbb, 97 százalékos eredménnyel a tihanyi, amely 2022-ben ünnepelte alapításának 25. évfordulóját, és tavaly ősszel új helyre, a megújult Magtár műemlék épületébe költözött.

Tihany nagyrészt a turizmusból élő település, így kiemelten fontos az ide érkező vendégek színvonalas tájékoztatása. A tihanyi Tourinform ebben mindig is az élen járt, fennállása óta kiváló eredményeket ér el, rengeteg látogató keresi fel a világ minden tájáról, nem csak nyáron.

 

Egyediségek, helyi értékek

 

A központi helyen lévő, tágas iroda az alapvető turistatájékoztatáson kívül számos új, részben hiánypótló szolgáltatást nyújt a vendégeknek.

Csomagmegőrzőt, baba-mama helyiséget, mosdót, kávézószigetet alakítottak ki; az új hely legnagyobb erőssége családbarát jellege: színezőket találnak a gyerekek vagy nézhetik a tihanyi regéket bemutató animációs filmeket.

Az iroda modern belső terei különlegesek, téglaburkolatát sok betérő megcsodálja, de talán a panorámás terasz varázsol el mindenkit a legjobban, amely többfajta rendezvény megtartására is alkalmas.

Az új irodaépület adottságai lehetővé teszik, hogy a front és back office ugyanazon a helyen működjön. Mindez hatékonyabb kommunikációt eredményezett a mindennapi munka során, és tovább erősítette a csapatszellemet.

Az iroda dolgozói szenvedélyes utazók, ezért könnyedén képesek a vendégek helyébe képzelni magukat. Utazásaik során rendszeresen felbukkannak az ország többi Tourinform irodájában is. A dolgozókban közös Tihany szeretete, büszkék arra, hogy az ország egyik legszebb pontját, a kincses félszigetet képviselhetik.

 

Tourinform-arcélek

Petróczi Orsolya, TDM munkaszervezet-vezető

2015 óta látja el az iroda fenntartói teendőit ügyvezetői poszton. A feladatok szerteágazóak, így a rendezvényszervezői és szállodai értékesítői tapasztalatait, valamint projektmenedzseri tanulmányait remekül kamatoztathatja. Kreativitásával, vidámságával, munkabírásával nehéz felvenni a versenyt.

Baranyainé Máté Marietta, irodavezető

24 éve erősíti a tihanyi Tourinform csapatát. Kapcsolatteremtő és problémamegoldó képességén túl a kedves mosolya a védjegye. Vérbeli tourinformos, akinek mára se kopott meg a lendülete. Tihany szerelmese, munkájára rendkívül igényes.

Huve Sándor, idegenforgalmi ügyintéző

Két éve dolgozik a tihanyi irodában, angol, német nyelvtudását napi szinten gyakorolhatja. A statisztikák készítésében és a vendégekkel való kommunikációban nincs párja. Alkalmazkodó, kitartó, segítőkész munkatárs.

Kiss Helga, idegenforgalmi és HR ügyintéző

2000 óta a Tourinform iroda dolgozója. Ma már a back office-ban tevékenykedik, szervezi a színes termékkínálatot, a dolgozók munkaügyeit is, de bármikor bevethető a front office-ban, hiszen hosszú évekig a vendégekkel foglalkozott türelemmel, segítőkészséggel.

Varró Kristóf, idegenforgalmi ügyintéző

Négy éve vesz részt aktívan a Tourinform iroda munkájában. Tavasztól őszig a TDM-szervezet által üzemeltett Tihanyi Tájházak főmunkatársa, ahol jól tudja kamatoztatni tourinformos tapasztalatait. Született tihanyiként és természetfotósként minden kis zugát ismeri a félszigetnek.

 

A legnépszerűbb helyi attrakciók

A településen található a balatoni látnivalók egyik legizgalmasabb ékköve, a Tihanyi Bencés Apátság, mely számos kulturális rendezvény helyszíne.

Már sokan várták a hírt: megkezdődött az állványok elbontása az apátsági templomról és az apátság épületéről. (Ez mostanáig csak részben történt meg, még nem látható az apátság teljes egészében.)

Különleges meglepetést is tartogat az idei év: június 17-től augusztus 31-ig az 1055-ben készült eredeti Tihanyi alapítólevél is megcsodálható lesz a múzeumban, élményekkel teli kísérőkiállítással.Az Illatok Háza illatos időutazást kínál, elvezet Bittera Gyula élettörténetétől napjainkig, bemutatva a gyógynövény-nemesítő munkásságát, ahogy megálmodta, majd megvalósította a levendula feldolgozását. Az interaktív, ingyenes kiállítás kényelmes sétával elérhető akár az apátságtól, akár a Belső-tó partjáról.

Magyarország első tájvédelmi körzetét 1952-ben a Tihanyi-félszigeten hozták létre. Érdemes átböngészni az ajánlott sétautakat, egy részükről kiadvány is készült, amely az irodában megvásárolható, másik részük a www.tihany.hu oldalról letölthető.

2023-ban kihagyhatatlan

Egész évben érdemes felkeresni a megújult Tihanyi Tájházakat. A két házból álló épületegyüttes részben a helyi népi kultúrát, részben pedig a település halászmúltját, a tihanyi Disznósi halászcéh életét mutatja be. A kiállításon okoseszközökön juthatunk bővebb információhoz a házakról és a benne található tárgyakról.

A néprajzi-helytörténeti időutazás „idegenvezetője” az a Pintér Pálné Lidi néni, aki a helyi életmód és szokások gyűjtője, valamint a falu, sőt, a Balaton mesemondója lett. A látogató elé táruló balatoni panoráma pedig a hely további különlegessége.

 
(forrás:Turizmus.com)

Vissza a hírekhez