Több száz millió eurós fejlesztéseket jelentett be az isztambuli repülőtér

Sky Travel | 2024.02.13. | Hírek

Az isztambuli repülőtér egy sor fejlesztést jelentett be 2024-re, amelyek egyik célja az utasszám és a járatok számának nagymértékű növelése.

A repülőtér 2023-ban összesen 76 millió utast fogadott, és ezt idén 85 millióra szeretné növelni, valamint 532 ezer járatot szeretne indítani, szemben a tavalyi közel 506 ezer járattal. A török légikikötő 2023-ban az utasszámot tekintve a második legforgalmasabb európai repülőtér volt a londoni Heathrow mögött, a járatok számát tekintve pedig a legforgalmasabb.

A repülőtér közleménye szerint idén 656,5 millió euró értékű fejlesztés kezdődik, ebből 331,2 millió eurót a kelet-nyugati és a tartalék észak-déli futópályák építésére, 35 millió eurót pedig a terminál befejezésére fordítanak.

146,4 millió eurót fektetnek be egy napenergia-projektbe, amelynek a befejezése még idén várható, és amelynek köszönhetően Isztambul lesz a világ első olyan repülőtere, amely teljes villamosenergia-szükségletét megújuló energiából fedezi.

A repülőtér összesen 26,6 millió eurót fektet be a Hilton Istanbul Airport építésébe, amely a tervek szerint 2025 első negyedévében készül el – írja a Business Traveller.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez