Ebben az évben, történetében először egy fagylaltozónak ítélt meg csillagot a Michelin Guide.
A tajvani Tajcsung városában található Minimal az első fagylaltozó a világon, amely Michelin-csillagot kapott.
Az üzletben egy elviteles és egy helyben fogyasztós rész is található, ahol hétfogásos kóstolómenüt lehet kapni – adta hírül a CNN.
A Michelin Guide ajánlása szerint „a jégkrémre és fagylaltra összpontosító étterem ügyesen rétegezi az ízeket és a textúrákat a hőmérséklet váltakozása és kreatív kombinációk révén, egyedi helyi, tajvani alapanyagok felhasználásával”.
„Az ízek aprólékos kidolgozása, a kifinomultság és az átgondolt, ügyes technikák lenyűgöztek bennünket, és magasabb szintet értek el, ami egy Michelin-csillagot érdemel.”
Arvin Wan, a Minimal alapítója saját bevallása szerint gyerekkora óta él-hal a jégért. „A családomnak volt egy kétajtós, jégkockakészítővel felszerelt hűtőszekrénye. Mindennap jégkockát ettem” – emlékszik vissza.
A fiút lenyűgözte az érzés, ahogy a jégkocka a nyelvéhez ér, valamint a szűrt víz enyhe édes íze olvadás közben, és kísérletezni kezdett azzal, hogy különböző ételeket tett a fagyasztóba. Ez a szenvedélye azonban csak évekkel később vált hivatássá. Sokáig szakácsként dolgozott, és csak 2014-ben vállalt munkát egy fagylaltozóban. Majd barátaival együtt alapított egy éttermet Tajcsungban, amely amúgy 2021-ben kapta meg az első Michelin-csillagát. Wan felelt a desszertekért, de 2019-ben otthagyta a helyet, hogy minden idejét szenvedélye tárgyának, a jégnek szentelhesse. A Minimalt 2021-ben nyitotta meg.
A fagylaltozó elviteles részének állandóan változó a kínálata, legutóbb lehetett kapni például Biluochun zöld teából, cukornádból és egy Tajvanon honos angyalgyökérfajból készült, valamint fenyőtűből, kaméliamagolajjal készült és helyi zöld gyógynövényekkel ízesített fagylaltot is. A 20 férőhelyes étterem hétfogásos menüi pedig többnyire fagypont alatti hőmérsékletű, szezonális ételekből állnak.
Az étterem működtetése sok tervezést és kísérletezést igényel. Wan szerint a legtöbb ember nem nagyon ismeri a nulla fok alatti hőmérsékleti tartományt, és azt hiszi, hogy itt minden étel egyforma. Ez azonban nem igaz. A hely mínusz 40 fokos nyalókája például ropogós textúrájú, sokkal lassabban olvad, mint a normál jég, és elfogyasztásakor úgy oszlik szét, mint a vattacukor. Annak érdekében, hogy ezt az érzetet létrehozza, Wannak meg kellett találnia a módját, hogy több levegőt juttasson a nyalókába.
Ahogy az ízek és illatok beállítása is kihívást jelent. A jeges ételeknek általában nincs sok aromájuk, mivel az illatanyagok fagypont alatt nagyon inaktívak. Ezért Wan a fagylaltokat kiegészíti más összetevőkkel. A Biuochun zöld teás fagylalthoz az angyalgyökér mellett például mentát is ad, remélve, hogy a fűszeres ízek ellensúlyozzák a zöld tea ízének csökkenését.
(Forrás: turizmus.com)