Rózsaillatban úszik Beethoven kedvenc fürdővárosa

Sky Travel | 2023.10.09. | Hírek

A Bécs közelében található Baden bei Wien biedermeier belvárosával, gyönyörű parkjaival ma is a Monarchia békebeli hangulatát idézi. A világörökségi fürdővárosban októberben újra virágba borul Ausztria leggazdagabb rózsakertje, és Európa legnagyobb szabadtéri fotókiállítása is megnézhető még.

Baden kénes, meleg gyógyforrásait már a rómaiak is ismerték és használták. A későbbi évszázadokban uralkodók, az arisztokrácia tagjai és más előkelőségek mellett a művészeti és irodalmi élet nagyjai is rendszeren jártak ide nyaralni, felöltődni vagy éppen kúrálni mozgásszervi betegségeiket, gyomorbántalmaikat. Fénykorában, a 19. század derekán az egész Habsburg-birodalom legdivatosabb üdülővárosának számított.

 

Séta a biedermeier belvárosban és a rózsakertben

A mindössze 26 km-re fekvő Bécsből közvetlen villamosjárattal is elérhető Baden bei Wien, amelynek tekervényes utcáit, történelmi fürdőlétesítményeit, csarnokait, gyönyörű parkjait, kertjeit és villanegyedét napjainkban is a Monarchia atmoszférája lengi be, ahol önkéntelenül is átvesszük az itteni élet lassabb tempóját.

A régi városmag egy biedermeier ékszerdoboz elegáns palotákkal, kedves, kis üzletekkel, hangulatos kávézókkal. Nagy része sétálóövezet, így térkép nélkül is előbb-utóbb a Fő téren és az itt magasodó barokk Szentháromság-szobornál lyukadunk ki. Üljünk ki valamelyik vendéglő teraszára, és adjuk át magunkat ráérősen a gyönyörködés örömének.

Ez az idilli környezet meghökkentően kontrasztos hátteret ad azoknak az óriás méretű fotóknak, melyek a nyár elejétől az ősz közepéig időszaki látványosságként kerülnek ki a város parkjaiba, tereire, kerítésekre, a házak falára. (Az idén október 15-ig megtekinthető La Glacilly szabadtéri fotókiállításról lásd keretes írásunkat.)

Világörökség lett a badeni fürdőélet

Baden bei Wien 2021 óta az UNESCO világörökség része, a rangos címet a fürdőkultúra és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra megőrzéséért nyerte el tíz másik európai fürdővárossal együtt, a Great Spa Towns of Europe (Európa nagy fürdővárosai) egyikeként.

Aki szeretné átélni, milyen lehetett korabeli fürdőélet, mivel múlatták az időt az itt kúrázó előkelőségek, az kezdje a sétát a Kurparkban. Ez a csodaszép, szobrokkal, szökőkutakkal, pavilonokkal, ligetekkel, virágkompozíciókkal ékesített park ideális hely volt a grasszálásra, flörtölésre, akik pedig komolyan vették az orvosi javallatot, azok a domboldalra felkaptatva nagyobb frissítő sétákat is tehettek a környező erdőkben.

A zenekari pavilonban, pont úgy, ahogyan kétszáz éve, napjainkban is rendszeresen fellépnek muzsikusok, hogy élő zenével szórakoztassák a sétálókat.

A park egyik oldalán álló egykori gyógyközpont impozáns épülete messziről hirdeti, hogy falai között működik a város – nem mellesleg európai hírű – kaszinója, egyúttal napjaikban konferenciaközpontként is szolgál.

A másik oldalon található At the Park Hotel szobáinak feléből közvetlenül a Kurparkra nyílik kilátás, de a mi számunkra a nagyon gazdag és egészséges büféreggelije miatt is emlékezetes maradt.

 

Kortárs rajzok a márványmedencében

Érdekes megfigyelni, hogy a város régi fürdői közül az elmúlt évtizedekben több is funkciót váltott, természetesen az eredeti külső és homlokzat megőrzése mellett. A Leopoldsbadba (Lipótfürdő) például a turistainformációs iroda költözött, a kör alakú Josefsbad (József-fürdő) falai közt ma étterem működik.

A legérdekesebb mind közül azonban az egykori női fürdőház, a neoklasszicista oszlopcsarnokával igazán impozáns Frauenbad épülete, amelyben 2009-ben egy kortárs múzeum nyílt úgy, hogy nagyrészt megőrizték a létesítmény eredeti tereit.

Bejárhatjuk a mai is lenyűgöző, üvegtetős fogadócsarnokot, a pedáns rendben sorakozó egykori öltözőszekrényeket, amelyek falairól modern képek néznek ránk, és száraz lábbal besétálhatunk a fénnyel megfestett márványmedencébe – ezek mind díszletül szolgálnak a Badenben született Arnulf-Rainer, a ma élő egyik legjelentősebb osztrák képzőművész szerteágazó életművét bemutató és róla elnevezett múzeum kiállításainak.

Ahol a császár is üdült

A város „vizes" múltját azonban legjobban és legszórakoztatóbb módon a Kaiserhausban megnézhető új, Aufbaden–Abbaden – Fürdőkultúra Badenben című interaktív kiállításon lehet megismerni. A magas rangú vendéghez képest külsőre viszonylag egyszerű emeletes ház elnevezése szó szerint értendő, nyaranta ugyanis rendszeresen ide pihente ki az uralkodás fáradalmait I. Ferenc osztrák császár.

A 18. századig visszanyúló múzeumban négy fiktív fürdővendég személyes történetén és használati tárgyain keresztül nyújtanak egészen közeli, az intimitást sem nélkülöző betekintést a badeni fürdőéletbe.

Hogyan változott a fürdőruha, milyen kezeléseket alkalmaztak a gyógykúrák során, milyen – mai szemmel megmosolyogtató – szabályai, sőt illemtana volt a fürdőzésnek? Mindezekről történelmi útikönyvek, gyógyfürdőnaplók, régi prospektusok (magyar nyelven is!), korai filmfelvételek és archív fotók is mesélnek a látogatóknak. A legmeghökkentőbbek azok a furcsa tornagépek és „fizikoterápiás" eszközök – némelyik inkább kínzóeszköznek tűnik –, amelyek a test erősítését vagy éppen fitten tartását hivatottak szolgálni.

 

Beethoven, a kúrázó törzsvendég

A város egyik legrégebbi épületében találjuk a Beethovennek szentelt emlékházat. A híres zeneszerző bizonyíthatóan 17 alkalommal járt Badenben, hogy egészségügyi panaszait ivókúrával enyhítse, és három egymást követő évben (1821–23 között) is ennek a háznak a felső szintjét bérelte ki lakhelyül.

A korabeli berendezésből ugyan semmi sem maradt fenn, csupán az egyik helyiség virágmintás falfestését tudták helyreállítani, a bútorok hiányát azonban ötletekkel pótolták. Ebben, az egyébként üres szobában kottaállványokat helyeztek el, rajtuk Beethovennel kapcsolatos iratok, melyek többek között a zeneszerző kiterjedt egészségügyi problémáit tárják elénk. Egy másik szobában az étkezőasztal terítékei a barátokat, pályatársakat, tanítványokat idézik meg, akik gyakorta felkeresték a mestert badeni tartózkodása alatt.

A zeneszerző nemcsak pihent, hanem alkotott is: ebben az épületben írta meg a Missa Solemnis és az Eroica Pastorale fő részeit és itt készült el a IX. szimfónia is. A zeneteremben ezekbe is belehallgathatunk, más művei mellett. Végül igazán megrendítő megtapasztalni a saját fülünkkel is, hogyan súlyosbodott Beethoven hallásvesztése a süketségig, amit egy „időgéppel" demonstrálnak. Az idővonal csúszkájával kipróbálhatjuk, mennyit hallott a beszédből, a zenéből vagy a tapsból életének különböző szakaszaiban.

Aki kedvet kapott, hogy ténylegesen is megmártózzon egy badeni fürdőben, az egész évben megteheti a Römerthermében (Római fürdő), akár a múzeumlátogatások után is, ez a hely ugyanis késő estig nyitva tart. Építészeti érdekesség, hogy Európa legnagyobb szabadon függő üvegteteje alatt lehet itt csobbanni.

Előtte vagy utána pedig vessük be magunkat egy heurigerbe, azaz egy tradicionális osztrák kisvendéglő-borozóba, amelyek már a régi időkben is legalább annyira vonzották a vendégeket Badenbe, mint a gyógyító víz.

További turisztikai információk a városról a tourismus.baden.at oldalon érhetők el.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez