Rómában csütörtöktől ismét kötelező a maszkhasználat szabadtéren

Sky Travel | 2021.12.21 | Hírek

Rómában és a fővárost övező Lazio tartományban december 23-tól ismét kötelező a maszk viselése szabadtéren.

A több mint ötmillió lelket számláló Lazio kormányzója, Nicola Zingaretti úgy rendelkezett, hogy december 23-tól ismét kötelező lesz az orrot és szájat elfedő maszk viselése a tereken, utcákon és minden szabadtéri tevékenység közben, kivéve az egyéni sportolást. A maszkot hatéves kortól kell viselni, és a rendelkezés egyelőre január 23-ig érvényes.

Rómában – ahogy az egész országban – júniusban törölték el a maszk szabadtéri használatát.

A fővárosban lemondták az összes karácsonyi és szilveszteri nyilvános eseményt, ünneplést, koncertet. A szórakozóhelyek és a vendéglátás a kormány december 23-ra ígért bejelentéseire vár, amelyek esetleges újabb korlátozások bevezetését jelenthetik.

 

A La Repubblica című napilap úgy tudja, hogy Mario Draghi miniszterelnök az ünnepek előtti járványadatok függvényében csütörtökön dönt arról, milyen további óvintézkedéseket rendeljenek el. Az újság szerint a kormány "a sötétben tapogatózik", mivel nem rendelkezik pontos adatokkal az omikron-vírusvariáns terjedéséről. Egyes felmérések szerint az utóbbi két hétben tízszeresére emelkedett az új vírusváltozattól  fertőződött betegek száma, más szakértői vélemények szerint az omikron terjedése még a kezdeti fázisban van, és az azonosított betegek többsége a delta-variánst kapta el. A számok azt mutatják, hogy az utóbbi egy hét alatt negyven százalékkal nőtt a diagnosztizált új betegek száma.

A Garda-tó városainak polgármesterei kedden úgy döntöttek, lemondják a szokás szerint újév első napján tartott tóba ugrást.

Firenze polgármestere, Dario Nardella úgy nyilatkozott, december 23-án jelenti be, hogy betiltják-e vagy sem az ünnepi programokat.

A lombardiai tartományi elnök, Attilio Fontana a SkyTg24 hírtelevíziónak azt mondta, a szabadtéri maszkhasználat nem meghatározó, annál sokkal jelentősebb az oltakozás. A tízmilliós Lombardiában eddig már 1,2 millióan vették fel az emlékeztető oltást, és további 4,5 millióan vannak várólistán.

Veneto tartomány elnöke, Luca Zaia rádiós bejelentésében azt közölte, hogy az utóbbi huszonnégy órában a 4,9 milliós régióban 4700 új beteget azonosítottak, 1300-an vannak kórházban, 167-en intenzíven. Zaia hangsúlyozta, hogy a kórházban kezeltek több mint hetven százaléka oltatlan.

Az Il Messaggero című római napilap úgy értesült, hogy a januári iskolakezdésre ismét lezárhatják az oktatási intézményeket. Antonello Giannelli, az iskolaigazgatók szövetségének elnöke szerint a 400 ezer iskolai osztályból már 10 ezret állítottak át távoktatásra.

Jelenleg Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Marche, Liguria, Calabria, valamint Bolzano és Trento térsége van magasabb, úgynevezett sárga járványfokozatban, amelyben szabadtéren kötelező a maszkviselés, és korlátozzák a vendéglátóhelyeken egyszerre jelenlévők számát.
Az előrejelzések szerint december 27-től további tartományokban szigoríthatnak, köztük Lazióban és Lombardiában is.

Olaszországban a 12 évnél idősebbek 85,3 százalékát oltották be, több mint 13 millióan vettek fel emlékeztető oltást. Az 5 és 11 év közötti gyermekek nem kötelező oltása december 16-én kezdődött, eddig az érintett 3,5 millió gyermek 2,5 százaléka kapta meg az első adagot.

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez