Prémiumkategóriás komplexumként születik újjá a Rác fürdő

Sky Travel | 2023.10.13. | Hírek

„Lakógyűlésen” mutatta be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) a Rác fürdő jelenlegi állapotát és a felújítás terveit az érdeklődőknek és a sajtó képviselőinek.

A BGYH Zrt. 2021-ben árverésen, 5,088 milliárd forintos kikiáltási áron vásárolta meg az akkor már több mint tíz éve bezárt történelmi Rác fürdőt és a mellette épült, 2070 négyzetméteres szállodát. Budapest Főváros Közgyűlése 2023. szeptember 27-én döntött a fürdő rekonstrukciójának megindításáról. A mielőbbi felújítás azért is sürgető, hogy megelőzzék a komoly történeti-kulturális értéket képviselő épület további pusztulását. Ehhez kapcsolódóan a fürdőtársaság nyilvános, vezetett bejárást hirdetett, ahol az érdeklődők nemcsak a fürdő történetét, az elmúlt évek viszontagságait és a felújítás terveit ismerhették meg, de az épület különböző korszakait időkapszulaként őrző terekbe is beléphettek.

 

„Innen szép győzni”

A megvásárlást követően a fővárosi fürdőtársaság kritikus állapotban vette birtokba a komplexumot. Innen szép győzni, mondta a lakógyűlésen Haraszti Imre, a BGYH műszaki igazgatója, arra utalva, hogy a 2010-es, 98 százalékos készültségi állapothoz képest az átvétel után a Rác fürdő műszaki állapotát mindössze 40 százalékosra becsülték a szakértők. Az eltelt bő egy évtizedben nem volt energiaellátás, fűtés, emellett csapadékvíz-elöntések, beázások, színesfémtolvajok is rongálták az épületet.

A belső terek penészesek, dohosak, az egészséget veszélyeztető mértékben szennyezettek voltak, emiatt nulladik lépésben el kellett végezni a teljes terület penész- és gombamentesítését. Ezután lehetett megkezdeni az épület állapotfelmérését, állagmegóvását, a kezelhetetlen anyagok kibontását és elszállítását.

A hosszú évek alatt, amíg az épület gazdátlanul állt, a műszaki szabványok is jelentősen megváltoztak, ezért az állapotfelmérés után a fürdőépület újratervezésére volt szükség. Erre a munkára a korábbi terveket is jegyző Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. kapott megbízást egy hirdetmény nélküli közbeszerzési eljárás lebonyolításával. 2023. július közepére a cég elkészítette a fürdőépületrész rekonstrukciójának terveit. Ez alapján lehet összeállítani a kivitelezői közbeszerzési pályázat indításához szükséges dokumentációt, amelynek az előkészítése jelenleg is zajlik.

A török kortól Ybl mechanikus zuhanyfürdőjéig

Haraszti Imre elmondta, hogy a társaság prémiumkategóriás egységként szeretné megnyitni az újjászülető Rác fürdőt, amelynek szolgáltatási színvonala nagyjából a Gellért fürdőével lesz egyenértékű. Fontos különbség azonban, hogy itt nem működik majd közgyógyászati ellátás. Koedukált, felnőtteknek szóló fürdőt terveznek prémiumszolgáltatásokkal, szauna- és gőzvilággal, masszázskerttel, exkluzív pihenőegységekkel, étteremmel, török kávézóval és szépségszalonnal – a BGyH Zrt. elképzeléseivel összhangban kialakított építészeti koncepciót és az új látványterveket Dévényi Tamás, a Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. munkatársa mutatta be a résztvevőknek.

A bejáráson aztán láthattuk, hogy a sok évszázadot megélt fürdő ma is őrzi a különböző korszakok és átépítések nyomát: a török kori medencetér éppúgy megmaradt, mint az Ybl Miklós tervezte 19. századi zuhanycsarnok és a romanticizáló törökfürdő. Dévényi Tamástól megtudtuk, hogy ezeket az egyedülálló tereket és működésüket az eredeti állapothoz leghívebben szeretnék helyreállítani. Példaként említette, hogy a török korban a medence fölött nyitott volt a kupola, így a gőz szabadon távozhatott, de ha úgy alakult az időjárás, az eső és a hó is beesett a csarnokba. Így lesz ez a megújuló Rác fürdő török kori medencéjében is: míg a fürdőzők a 41 fokos vizet élvezik, a kupola nyitott lesz felettük.

A bejáráson megnéztük a 19. század technikai vívmányait őrző, viszonylag jó állapotban megmaradt Ybl-féle zuhanycsarnokot is, amelybe a tervezők elképzelése szerint egy időkapun át léphetnek majd be a látogatók.

Ugyanakkor az épületben a legkorszerűbb, környezetbarát megoldások is szerepet kapnak: például a fűtést hőszivattyús rendszerrel oldják meg, a tetőteraszként nem hasznosított tetőfelületeket pedig mindenütt növénytakaróval borítják – hangsúlyozta Budapesti Építőművészeti Műhely Tervező Kft. munkatársa.

2025-ben nyithat a fürdő, majd azt követően a szálloda

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, 2023. szeptember 27-én tartott sajtótájékoztatóján Szűts Ildikó, a BGyH Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az előzetes becslések szerint a beruházás mintegy 5,5 milliárd forintba kerülhet, és a Rác fürdő kultúrtörténeti jelentőségét is figyelembe véve a megtérülés ideje 9-11 év lehet. Haraszti Imre megerősítette, hogy a társaság az előzetes tervek alapján 2025 első félévében szeretné megnyitni a fürdőt.

A Rác Hotel átadására csak ezt követően kerülhet sor. A soha át nem adott szálloda műszaki állapotának felmérését az eredeti terveket készítő Geon Építész Stúdió és Mérnöki Iroda Kft. végezte. Ez a dokumentáció lett az alapja a hotel hasznosítására kiírt pályázatnak. Párhuzamosan két pályázati kiírás futott: az egyik egy hosszú távú bérleti konstrukcióra, a másik a hotel épületének értékesítésére. Az év elején meghirdetett pályázatok eredménytelenül zárultak, ezért ez év októberében új pályázati kör indulhat, kedvezőbb feltételekkel. Eredményes pályázati eljárás esetén a győztesről a Főváros Közgyűlése határoz.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez