Párizsban az olimpia alatt szállnak fel az első légitaxik

Sky Travel | 2024.06.18. | Hírek

Párizsban az olimpia alatt kerül sor a légitaxi-szolgáltatás tesztelésére.

Patrice Vergriete francia közlekedési miniszter bejelentette, hogy a Párizsban idén július 26. és augusztus 11. között megrendezésre kerülő olimpiai játékok alatt kísérleti jelleggel ún. „repülő taxik” közlekednek majd a városban.A VoloCitykben egy pilóta és egy utas fér el, és akár 110 kilométer/órás sebességgel is képesek haladni. A német Volocopter személyszállításra tervezett, futurisztikus drónjait azonban a nagyközönség még nem próbálhatja ki ezen a nyáron.

A kis méretű helikopterre hasonlító járművek számára négy fel- és leszállóhelyet alakítottak ki a francia főváros környékén, köztük a Charles de Gaulle repülőtéren, a kisebb Le Bourget repülőtéren, valamint egy új úszó platformot a Szajnán Párizs nyugati részén. A gyártó ebben állapodott meg az ADP repülőtér-üzemeltetővel, a francia főváros metró- és buszközlekedési vállalatával, a RATP-vel és a párizsi regionális kormányzattal.

A járművek szélesebb körű használatának engedélyezése előtt a francia hatóságoknak meg kell győződniük arról, hogy a VoloCityk működése környezetbarát, és a taxik használhatók akkumulátoros, alacsony szén-dioxid-kibocsátású személyszállító eszközként. Az olimpia alatti tesztelés ezt a célt szolgálja. Ha a járművek nem bizonyulnak hatékonynak, vagy túl zajosak, levonják a következtetéseket – mondta a közlekedési miniszter.

A koncepciónak már eddig is voltak ellenzői, a párizsi városi tanács például egyhangúlag ellenezte. Dan Lert alpolgármester szerint a légitaxi zöldre mosás a javából, egy olyan közlekedési eszköz, amelyet az ultragazdagoknak találtak ki, mivel csak egy személy számára van rajta hely – írja a t-online.de.

(forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez