Ötcsillagos luxus Kelet-Tirolban, James Bond után szabadon

Sky Travel | 2023.10.10. | Hírek

Amikor a 2015-ös James Bond-filmhez helyszíneket kerestek, és a hegyi jelenethez a 3 ezer méter magas Gaislachkogelre esett a választás, a kelet-tiroli Lienz városka egyetlen ötcsillagos szállodájának tulajdonosai még nem tudták, hogy a Grandhotel Lienz életét is kissé felbolygatja a forgatás.

A Spectre – A Fantom visszatér című film mindössze 3 perces jelenetéhez a stábnak hat hétre, Daniel Craignek csupán 3 napra volt szüksége (a többi jelenetet dublőrrel vették fel), hogy a forgatás idejére a szállodába költözzön.

A szeptemberi tanulmányút egyik résztvevőjeként – így, visszatekintve – kicsit sajnálom a világhírű színészt, aki az igazgató elmondása szerint nemhogy az étterembe nem ment le, de szinte láthatatlan fantomként tűnt el hatalmas lakosztályában (éhezni azért nem éhezett), s legfeljebb a hotel előtt folyó csodálatos jégkék színű Iselben és a fölötte emelkedő Lienzi-Dolomitok csipkés hegycsúcsaiban gyönyörködött két forgatás között. Ami pedig a mi három napunkat illeti, azt a luxussal ötvözött kényeztetéssel tudnám röviden jellemezni.

Viharos történelem, meseszép természet

 

Tanulmányutunk fő helyszíne tehát a kelet-tiroli Lienz mesés szépségű városkája, amely 673 méter magasan, hegykoszorúkkal övezve, lustán terül el az Isel – Ausztria utolsó szabályozatlan gleccserfolyója – völgyében, s hogy a látvány még festőibb legyen, az Isel és a Dunába siető Dráva is itt folyik össze. A kisvárost északról a Zettersfeld 1660 és 2278 méter közötti napsütötte hegyoldalai, délről pedig a 2770 m magas Lienzi Dolomitok drámai hatást keltő sziklacsúcsai veszik körül.

Így tehát bárhol is nézzünk ki elegáns szálláshelyünk, az ötcsillagos Grandhotel Lienz ablakain, mindenfelől a fenséges hegyek látványába botlik a tekintetünk, amit – bevallom – nagyon könnyű megszokni.

A közel 800 éves kisváros ma Kelet-Tirol székhelye, és itt fontos megemlíteni, hogy az I. világháború után felszabdalt tartomány déli része Olaszországhoz került (ma ez Dél-Tirol autonóm terület), a megmaradt területekből a picinyke Kelet-Tirol – exklávéként – tartozik a megcsonkított Tirolhoz, vagyis vele közvetlenül nem határos.

 

Salzburg és Karintia tartományok, valamint Dél-Tirol (tulajdonképpen Bolzano autonóm megye) öleli körbe, ebből adódóan az osztrákok mellett olasz turisták száma is magas a környéken.

Hihetetlen, de a város éves szinten több mint kétezer napsütéses órával büszkélkedhet, talán ezért is árad belőle a kellemes mediterrán hangulat, ráadásul a napfény városának is nevezik.

Az óvárosban érdemes felfedező sétát tenni, számos történelmi épületre lehetünk figyelmesek, eredetükről, hajdani funciójukról sok helyen a cégérek vagy a homlokzaton és a ház előtti utcakövön látható jelzések mesélnek. Mintha történelemkönyvet lapozgatnánk, miközben hangulatos kávézók, éttermek, elegáns üzletek jönnek szembe. És ott, ahol a főutca térré szélesedik, teraszos éttermek csábítanak pihenésre, könnyű ebédre vagy éppen napozásra egy kávé mellett.

 

Lienz két védjegye – az ősi kastély és a festő

Ebben a természet alkotta paradicsomban az ember maradandó kézjegyében is gyönyörködhetünk, amely a város ősi jelképe, a 13. század derekán épült Brucki kastély (Schloss Bruck, Lienz). A sziklák alatt emelkedő megkapó épület a nevét az alatta folyó Iselen átívelő hídról kapta. Hadi célokra sosem kellett bevetni, ezért büszkén viseli a 16. században elnyert végső formáját.

A kastéy hajdan a Görzi grófok rezidenciája volt, mára a város tulajdonába került, és kiállítóhellyé avanzsált. A korabeli berendezést csupán nyomokban láthatjuk, azonban a román és gótikus stílusú freskókkal gazdagon illusztrált várkápolna megőrizte régi fényét, nem véletlen, hogy rendszeres esküvők helyszíne.

A városi múzeumnak otthont adó terekben mások mellett a város híres szülötte, Albin Egger-Lienz festőművész átfogó kiállítása is látható.

A 19. század végén, 20. század elején alkotó művész szuggesztív képein szinte megelevenednek szülőföldjének tájai és a tiroli emberek portréi, de – mivel őt a háború festőjeként is szokták emlegetni – gyakran vitte vászonra a harcok kegyetlenségét és a halál valóságát. Ne számítsunk tehát könnyed szórakozásra, az viszont tagadhatatlan, hogy a festő művei hatással vannak a nézőre.

Engem elsősorban az a monumentálishatalmas, freskószerű alkotás nyűgözött le, amelyen a hun Attila királyt láthatjuk, amint jegyesével bevonul Bécsbe.A kép alatti leírás szerint a festő Bécs polgármesterének kérésére készítette a nagyívű festményt – vélhetően a Nibelung-ének egyik jelenetét –, amelyen már-már megmozdulnak a lovasfigurák. Meglepő volt Ausztriában látni – ráadásul a kiállítás központi területén – „Bendegúz vérének”, efféle ábrázolását, ami egyszerre mutatja őt barbárnak és méltóságteljesnek.

A kastély látogatásakor semmiképp se hagyjuk ki legrégibb részét, az öregtornyot, amelynek egyes emeletei szintén kiállítótérként funkcionálnak, de megéri a fárasztó lépcsőjárás, jutalmul a város lenyűgöző panorámáját kapjuk ajándékba.

 

Ízig-vérig családi vállalkozás

A tanulmányút fényűző bázisát, a Grandhotel Lienzt akár nevezhetnénk a város harmadik védjegyének is, annyira meghatározó szerepet tölt be 2009-es megnyitása óta Kelet-Tirol turizmusában.

Tulajdonosai, a Westreicher és a Simonitsch családok filozófiája, hogy ne csupán a luxuskörnyezettel kényeztessék a vendéget – bár sokaknak már az is bőven elég –, hanem a néhány napot, hetet itt eltöltők érezzék a törődést, a személyre szabott szolgáltatásokat is.

Ebben a kiemelt figyelemben én is részesültem, rögtön a napindító a reggelinél, később a wellnessben, de napközben is a lobby és a bár környékén, amikor az igazgatóval, Johannes Westreicherrel történt véletlen találkozáskor természetes mosollyal az arcán érdeklődött, hogy minden rendben van-e, jól érzem-e magam.

Külön kitüntetésnek éreztem, hogy az ültetett vacsorára is benézett, rendben talál-e mindent, és amikor észrevette, hogy a pincértől kértem valamit, azt pillanatok alatt személyesen ő hozta nekem.

A tanulmányút egyik hivatalos része, a hotelbejárás volt, amely során elégedetten konstatáltam, hogy az én szobám is ott van a topban – mind mérete, mind felszereltsége, mind pedig csodálatos berendezése okán –, sőt, azt vettem észre, hogy szinte csak top szobák vannak a szállodában, minimális különbség mindössze a bútorhuzatok és a drapériák színvilágában mutatkozik.

A szobák tágasságára sem lehet panasz, 38 négyzetméternél egyik sem kisebb, vannak 47 és 50 négyzetméteres luxus vendégszobák, továbbá 4 exkluzív lakosztály (78 négyzetméteresek), amelynek egyikében pihente ki a forgatás fáradalmait anno Daniel Craig.

A hotel az egyéni és szabadidős vendégeken kívül az üzletemberek előtt is nyitva áll, erről tanúskodik világos, nagy teraszos konferenciaterme, ahol az esküvők sem ritkák, de ami külön említést érdemel, és szintén a vendég kényelmét szolgálja, az a gleccserfolyó partjára néző, többszintes szállodaterasz, amelynek rózsalugasos pergolái alatt szinte ott felejti magát az ember, miközben belemerül az őt körbevevő természet – madárcsicsergéssel és folyózúgással összevegyülő – nyugtató morajába, a fenséges hegyek látványáról nem is beszélve.

 

Kulináris és wellnessélmények

Hogy a szálloda mekkora hangsúlyt fektet a kulináris élvezetekre, valamint a pihenésre, feltöltődésre, azt az éttermek száma és a wellnessrészleg mérete is híven tükrözi. Öt éttermet alakítottak ki összesen 640 négyzetméteren, közülük az egyiket a festő Egger-Lienzről nevezték el, ahol a falakat a művész eredeti festményei díszítik, a vacsoránk így mindennap felért egy mini galérialátogatással.

De az ízek világában is jócskán elkalandozhattunk Christian Flaschberger főséf jóvoltából, akinek a kulináris koncepciója az idényjellegű és a regionális termékek ötvözetéből álló, de a korszerű táplálkozás elvárásainak is megfelelő hagyományos konyha.

A borok szerelmeseinek nagyon ajánlom a hotel patinás borospincéjét, ahová le is kukucskálhatunk az étterem felé vezető folyóson, a padlóba épített üvegen keresztül. Mintegy 170 különböző borfajtát kóstolhatunk itt a világ minden tájáról, 70 százalékban hazai, 30-ban külföldi italokat.

Ugyanezt az igényességet hordozza magán a több mint 1400 négyzetméteres luxus spa & wellness részleg, ahol az elegáns belső- és külső medencék mellett bioszanuna, finn szauna, gőzfürdők – még egy szerájfürdő is – továbbá kezelőhelyiségek, privát spa pároknak és stílusos pihenőhelyek szolgálják a maximális ellazulást. Mindezt megkoronázza az Isel partján fekvő romantikus kert, pihenő- és napozóágyakkal.

A hotel igazi kuriózuma a wellnessrészleg mellett helyet foglaló különleges gyógyászati központ (SymbioMed Medical Care), ahol – szintén egyfajta családi vállalkozásként – Dr. Peter Lechleitner egyetemi professzor, látja el értékes tanácsokkal az állapotfelmérés után a hozzá fordulókat. A professzor emellett szívspecialista és amatőr művész is, erről tanúskodnak a szívről készült rajzai, festményei, sőt egy hatalmas szívszobor is.

 

Mezítlábas kalandok a Dolomitok alatt

Ha ennyi marasztaló kényelem után mégis kirándulni van kedvünk, a környék tele van csábító programlehetőségekkel. A közeli Asslingban működő Vitalpinum élménypark az egyik, amit nem szabad kihagyni, mert csak itt, Kelet-Tirolban létezik ilyen.

Az első tiroli hegyi fenyőolaj-lepárlóról van szó, amelynek különleges látogatóközpontjában minden érzékszervünkkel megtapasztalhatjuk az Alpok életerejét és a környéken fellelhető 150 féle gyógynövény rendkívüli hatását szervezetünkre.

A szép fekvésű parkot a „jó közérzet kertjének” is hívják, ahonnan garantáltan frissebben távozunk, mint ahogy betértünk. Csupán a lábbelinket kell levetnünk, és már indulhatunk is végig a mezítlábas sétányon, többek közt gesztenyén, levendulán, rózsaszirmokon vagy éppen a szúrósabb fenyőleveleken lépkedve, és ha az út elején a talpunkra kis gesztenyeolajat is csepegtettünk, garantált a frissítő talpmasszázs. Ezután pedig jöhet a jéghideg Kneipp-taposó.

Mindeközben cipőnket egy mini kötélpályán számozott „cipőlift” szállítja a célállomás felé, ahol újra felvehetjük, és folytathatjuk az élményutazást. Kipróbálhatjuk többek közt az aromás alpesi gyógynövényzuhanyt, tiszta alpesi levegőt szívhatunk egy kis faházban, megismerhetjük saját „olajhoroszkópunkat”, és látványlepárlóban megleshetjük a tiroli lucfenyő-, és egyéb értékes olajok előállításának titkait.

 

A sport minden válfajától a nassolásig

A sportolási lehetőségek kiindulópontja egész évben a Lienzer Bergbahnen, amelynek zárt és nyitott felvonói percek alatt 2000 méter fölé repítik a látogatókat. És aki „csak” a táj szépségét akarja élvezni, azt hangulatos hütte várja a hegytetőn.

Ha főleg a sport miatt érkezünk, több tucatnyi aktivitás közt válogathatunk a környéken. Népszerű a ratfing a nagy sodrású Iselen és hegyi kerékpározásra is remek alkalom adódik a közeli Bikepark Lienzben.

A Schloss Bruck megtekintése előtt vagy után például kipróbálhatjuk Kelet-Tirol első ródlipályáját (Osttirodler), amely 2,3 km hosszan fut le a kastély melletti hegyről, és száguldás közben Lienz város festői panorámájában is megmártózhatunk.

A téli sportok vezető ága Lienzben is a síelés, két közeli és kiváló síterület, a Hochstein (2057 m) és a Zettersfeld (2249 m) sípályáinak köszönhetően, amelyek a szállodától mindössze néhány perces autóúttal érhetőek el.

De igazi különlegesség a Grandhotel Lienz társüzemeltetésében működő 27 lyukú golfpálya, a Dolomitengolf Osttirol is, amely a szállodától csupán 10 percnyi autóútra található.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez