Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Sky Travel | 2024.07.19. | Hírek

Az Adria mentén található a nemzeti parkok és natúrparkok varázslatos szépségükkel és biológiai sokszínűségükkel nem csak a pihenni vágyók számára kínálnak különleges élményeket, hanem azok számára is, akik a természetet szeretnék jobban megismerni. 

Az Adriai-tenger mentén található nemzeti-és természeti parkok különleges élményt nyújtanak minden természetrajongónak, és a történelem iránt érdeklődők számára. A parkok változatos élővilága, lenyűgöző tájai és gazdag kulturális öröksége biztosítja, hogy minden látogató találjon valami érdekeset és felejthetetlent.

Brijuni Nemzeti Park

 

A Brijuni-szigetek az Isztriai-félsziget nyugati partjainál találhatók, 14 szigetből és sziklazátonyból áll. A szigetvilág védjegye a hal alakú Gaz-sziget. Gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, ahol számos endemikus növényfaj található. Sétánk alatt találkozhatunk itt dámszarvassal, mókussal, nyullal, vagy a Brijuni gazdag madárvilághoz tartozó számos madárral is, mint a Szendvics csér, a Északi búvár, a Barna rétihéja vagy a Szürke gém. 

A Brijuni Nemzeti Park őrzi a Mediterráneum egyik legrégebbi olajfáját, mely már több mint 1600 éves, de a sziget tele van ókori és modern kori történelmi emlékekkel is.

A római villák, bizánci erődítmények és középkori templomok maradványai megtalálhatók, majd Brijuni adott otthont Josip Broz Tito rezidenciájának, ahol számos politikust, diplomatát és hírességet látott vendégül, úgy mint II. Erzsébet királynőt, Sofia Lorent és Elizabeth Taylort.

Telašćica Natúrpark

 

Telašćica a hely, ahol a legmeredekebb fehér adriai sziklák 162 méter magasan merülnek el a kék tengerben és amit az Adria utolsó tengeri emlősei, a közönséges palackorrú delfinek kedvenc gyülekezőhelyüknek választották. A Telašćica-öböl Dugi Otok sziget déli részén található, és 1988-ban nyilvánították természeti parkká. Az öböl sziklás partjai a belső oldalról alacsonyak, míg a tenger felőli külső oldalon tekintélyes sziklacsúcsok emelkednek.

Az öböl és a sziklacsúcsok között egy különleges kincs, az apró és igen sós vizű és fürdőzésre is alkalmas Mir-tó helyezkedik el, amely körülbelül 900 méter hosszú és 300 méter széles, maximális mélysége 86 méter.

A korallok a tenger alatti sziklákon élnek, beleértve egy manapság meglehetősen ritka példányt: a vörös korallt. A aprkban, több mint 500 növényfaj található, itt él többet között tíz szigorúan védett orchideafaj. Itt fészkel a Vándorsólyom, és időnként látható Eleonóra sólyom is. A Telašćica (Sali kikötő) komppal vagy hajóval közelíthető meg Zadarból.

Kornati Nemzeti Park

 

A Kornati-szigetcsoport a Földközi-tenger lenyűgöző, 89 szigetből és sziklából álló labirintusát alkotja, amit hajóval megközelítve láthatjuk a park leglátványosabb jelenségeit, a koronákat, vagyis a sziget nyílt tengerre néző függőleges szikláit.  A Kornati-szigetek a dalmát tengerpart közelében helyezkedik el Zadar és Šibenik között. Az 1980-ban lett nemzeti parkká nyilvánított terület híres lenyűgöző tengeri élővilágáról és korallzátonyairól. A szigetek kopár, karsztos tája olyan különleges szépséget nyújt akár az Indonéz szigetvilág egyes szigetei és olyan kék a víz, mint a trópusokon.

A legnépszerűbb öböl a Levrnaka-szigeten található Lojena, ahol a Kornati Nemzeti Park egyetlen homokos partszakasza vár, de érdemes ellátogatni Opat, Ravni Žaka és Vruje strandokra is.

A kristálytiszta vízbe merülve felfedezhetjük a tengeri élet gazdagságát. A park ideális helyszín a snorkling, búvárkodás és a vitorlázás, hajózás szerelmeseinek. A Kornati Nemzeti Parkot kizárólag tengeri úton lehet megközelíteni, saját vagy bérelt hajóval, valamint szervezett kirándulás keretében, ami számos dalmát városban foglalható.

Mljet Nemzeti Park – a legzöldebb sziget

 

Mljet-sziget a dalmát partvidék déli részén található, és Horvátország egyik legzöldebb és talán egyik legszebb szigete.  Mljet különlegessége a két sós vizű tó, a Veliko és Malo jezero, amelyek a sziget belsejében találhatók - benne egy apró szigeten álló 12. században épített templommal és bencés kolostorral, amely a keskeny Szent-Pál csatornán keresztül áramoltatja a tengervizet, az árapály változásának megfelelően.

Mljet szigete a biológiai sokféleség igazi kincsesbánya. A szárazföldön orchideák és különféle endemikus fajok találhatók, a szigetet körülvevő tenger alatti világ pedig a Neptunfű otthona, amelyek tenger alatti réteket hoznak létre.

Mljet vize a ma már kihalásban levő mediterrán barátfókák kedvelt tartózkodási helye, míg a tenger felett körözve látható az Audouin-sirály, az Adria legveszélyeztetettebb sirályfaja, valamint a Vándorsólyom és az Üstökös kárókatona figyelhető meg.

Mljet egyik sajátossága a sziget déli oldalán található Odüsszeusz-barlang, amelyről úgy tartják, hogy megmentette az őshőst a hajótörés után. Sok illír korszakból származó erődítményt őriztek meg - városokat és sírokat. A Saplunara homokos strandon igazi Robinson-élményben lehet részünk, a strandon se szálloda, se vendéglő, mindössze néhány jellegzetes helyi ételeket kínáló, fenyőerdővel körülvett kis bódé található.

A Mljet Nemzeti Park Dubrovnikból menetrend szerinti hajójárattal, Korčuláról, Hvarról és Splitből pedig a sok-sok turistahajó egyikével közelíthető meg.

Vis Szigetcsoport Geopark

 

Vis-sziget és a hozzá tartozó kis szigetek – Biševo, Sveti Andrija, Brusnik, Jabuka és Palagruža – egyedülálló édeni helyeivel és tájaival varázsolják el az ide látogatókat. Vis-sziget a dalmát partvidék középső részén található, és 2020-ban nyilvánította geoparkká az UNESCO.

A Visi szigetvilág geológiai szempontból rendkívül érdekes, különleges földtani eredetű sziklaalakzataival.

A sziget belseje vulkáni sziklákból áll, amelyek mintegy 220 millió évvel ezelőtt keletkeztek, ezek az Adriai-tenger legrégebbi sziklái, szemben a többi adriai szigettel, amelyek üledékes sziklákból épülnek fel. Itt található az Adria fekete piramisa, Jabuka.

Az Adriai-tenger leghosszabb, félig elárasztott barlangja a Szerzetesfóka-barlang (Medvidina špilja) Biševo-szigeten található, míg a leglátogatottabb a Kék-barlang (Modra špilja).

A sziget környékén vitorlázni nem túl biztonságos, mert a sziklákban található magnetit megzavarja az iránytűt, és a horgonyzás nehézkes, mivel nincsenek öblök, és a tengerfenék nagyon mély.

Vis különleges tengeri élővilággal és gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, beleértve a görög és római kori maradványokat. A szigeten található középkori erődítmények és templomok további kulturális látnivalókat nyújtanak.

(Forrás: turizmusonline.hu)

Vissza a hírekhez