Nő az ázsiai úti célok népszerűsége a hazai utazók körében

Sky Travel | 2024.01.24. | Hírek

Nagyobb az érdeklődés az ázsiai úti célok iránt a Kiwi.com foglalási adatai alapján, több magyar repülhet idén távolabbi desztinációkra. Nemcsak messzebbre utazunk, hanem több napot is töltünk a választott desztináción, és átlagosan korábban veszünk repülőjegyet, mint tavaly.

A foglalási oldalon keresztül 2024. január 10-ig leadott foglalások alapján a repülős célpontok között továbbra is Spanyolország, Olaszország és az Egyesült Királyság lehetnek a legnépszerűbbek honfitársaink körében, ugyanakkor a kontinensen belüli utazás aránya némiképp csökkenhet és Ázsia népszerűsége nőhet.

Míg a vizsgált időszakban tavaly 5-ből 4 foglalás Európába szólt, addig idén ezek a repülőjegy-eladások háromnegyedét teszik ki. Ezzel szemben az ázsiai célpontok a tavalyi 14%-os részesedésüket 18%-ra növelték– fogalmaz a társaság közleménye.

Összességében tavaly ugyanezen időszakig leadott foglalásokban a távolabbi úti célok jóval hátrébb szerepeltek. Míg Thaiföld – melynek kormánya újabban igyekszik visszaszorítani másfél éve virágzásnak indult marihuánaturizmust – a tavalyi listán a 8. volt, addig idén az 5. helyen áll. Bangkok és Phuket is felkerült a városok top 30-as listájára, előbbi a 7., utóbbi pedig a 25. helyen szerepel.

Messzebbre utazunk, tovább maradunk, korábban foglalunk

A Kiwi.com eddigi adatai alapján tehát idén magasabb szeletet szakíthatnak ki a foglalásokból a hosszabb járatok. De nemcsak messzebbre utazhatunk, hanem vélhetően tovább is maradunk, hiszen az átlagos utazási hossz közel 6 napra emelkedett. Jelentősen kevesebb azok aránya, akik 3 napon belüli utazást választanak, és nőtt azoknak a száma, akik 4-6 napot töltenek választott úti céljukon.

A cseh utazási technológiai vállalat – mely korábban is közölt összefoglalókat a magyar utazók szokásairól – foglalási adatai alapján 2024-re az idén január 10-ig leadott foglalások alapján kb. 2,5 hónappal az utazás előtt vettek repülőjegyet honfitársaink, míg a tavalyi utazás kapcsán nem terveztek ennyire előre, akkor átlagosan közel 2 hónapos volt a foglalási ablak.

A Wizz Air szerint ide repülhet a legtöbb magyar idén nyáron.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez