Nagysebességű vasútvonalakat épít ki az USA

Sky Travel | 2023.12.14. | Hírek

Nagysebességű vasútvonalak kiépítésébe kezd az USA. Az első vonatok az ország nyugati felén fognak közlekedni, több millió autóutat téve feleslegessé.

A Fehér Ház közleménye szerint az első összeköttetések Los Angeles térsége és Las Vegas között, valamint a Central Valley-n, a Kalifornia államban található, hosszanti völgyön keresztül vezetnek majd.

Joe Biden kormánya összesen 8,2 milliárd dollárt (kb. 7,6 milliárd eurót) ruház be tíz nagyobb vasúti projektbe országszerte. Ezeket egy 66 milliárd dolláros infrastrukturális csomag tartalmazza, amelyet még 2021-ben fogadott el a kongresszus.A Los Angelestől 60 kilométerre található Rancho Cucamonga város és Las Vegas közötti vasúti összeköttetés kiépítésére 3 milliárd dollárt szánnak. A 350 kilométeres távolságot alig több mint két óra alatt teszi majd meg a vonat, majdnem kétszer olyan gyorsan, mint az autó. A vasútvonalon évente 11 millió utasra számítanak, aminek köszönhetően autóutak milliói válnak feleslegessé, 400 ezer tonna szén-dioxidot takarítva meg ezzel.

További mintegy 3 milliárd dollár megy a Central Valley-projektbe Bakersfield és Merced között, aminek köszönhetően Kalifornia északi és déli része jobban össze lesz kötve egymással. A 275 kilométer hosszú folyosón akár óránkénti 350 kilométeres sebességgel közlekednek majd a vonatok.A kibocsátásmentes elektromos vonatokat megújuló energiával üzemeltetik majd.

A fentieken kívül az USA keleti részén, többek között Észak-Karolina és Virginia államokban terveznek vasúti fejlesztéseket – írja az fvw.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez