Nagysebességű vasútvonal jöhet létre London és Edinburgh között

Sky Travel | 2024.01.15. | Hírek

Az év végére nagysebességű vasútvonal kötheti össze Londont Edinburgh-val.

Amennyiben az Egyesült Királyság kormánya rábólint a tervekre, 2024 végére új nagysebességű vasútvonal fogja összekötni Londont és Edinburgh-t. A vasútvonalat eredetileg már 2019-ben létre akarták hozni, de elhalasztották az indulást.

A két város között jelenleg átlagosan öt és fél óra alatt, egyes vonatokkal négy és fél óra alatt lehet megtenni vasúton az utat. Egy útvonal-felújítással azonban alig több mint négy órára csökkenthető a menetidő.

A LNER (London North Eastern Railway) vasúttársaság által üzemeltetett vonatok a tervek szerint csak Newcastle-ban és Yorkban fognak megállni. Az utasok négy óra öt perc alatt érnek majd Londonból Edinburgh-ba, visszafelé pedig négy óra nyolc perc lesz az út.

Tekintve, hogy repülőgéppel átlagosan egy óra 20 perc az út a két város között, a repülőtéren töltött időt és a városközpontba történő bejutás idejét is beleszámolva vonattal még gyorsabban is, de legalábbis ugyanannyi idő alatt juthatunk majd el egyik városból a másikba, mint repülővel– állítja David Horne, a LNER ügyvezető igazgatója.

Az új vonat a kormány kedvező döntése esetén decemberben indulhat, és óránként közlekedik majd – írja a Euronews.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez