Múmiapor, hódfog és életelixír is látható az újranyílt gyógyszerészeti múzeumban Kolozsváron

Sky Travel | 2024.01.16. | Hírek

Hat év után hétfőn ismét megnyílt a kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeum, amely kibővített kiállítóterekkel és restaurált gyűjteménnyel várja a látogatókat.

Az Erdélyi Történeti Múzeum fiókintézményeként a főtéri Hintz-házban működő múzeum ritkaságnak számít Erdélyben, még Nagyszebenben van hasonló. Egyediségét az adja, hogy a város egyik legrégebbi patikájában működik, annak berendezését, eszközeit is őrzi.

Felix Marcu, a történeti múzeum igazgatója a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón elmondta: a múzeum anyagának alapját Orient Gyula orvos, gyógyszerész kétezer darabos gyűjteménye adja. Ez más magángyűjtemények révén hétezresre bővült, és orvosi műszerekkel is kiegészült."Ez élő gyűjtemény" – húzta alá az igazgató, aki szerint folyamatos a bővítés.

A múzeum bérli az eredeti tulajdonosának visszaszolgáltatott és példásan felújított Hintz-ház egykoron is patikaként működő termeit. Ezekhez a felújított alagsor is hozzáadódott, így 300 négyzetméteresre nőtt a kiállítótér. Itt római kori falmaradványokat találtak, melyek szintén megtekinthetők – mondta a régész-igazgató.

Számos pénzérmét is találtak, Ana Maria Gruia kurátor szerint a 18. századi aprópénz – tallér, krajcár – a pénztárgépből származhatott.
A felújítás során restaurálták a barokk falfestményeket és a festett bútorzatot, valamint a középkori kiállítási tárgyakat is, és új tárlókat is beszereztek.Az 1,1 millió lej (14,4 millió forint) értékű beruházás háromnegyedét a román művelődési tárca, a fennmaradó részt a történeti múzeum állta.

A földszinten a középkori receptkönyvek, gyógyszertári pecsétek, eszközök – mozsarak, mérlegek, edények, prések, laboratóriumi műszerek –, gyógyszerek, gyógyszerkészítéshez használt alapanyagok láthatók. Középkori készítményeket is láthat a látogató: múmiapor, hódfog és a középkorban csodagyógyszernek tartott életelixír is van a tárlókban.
Az épületben egy, a ház történetét ismertető kiállítást is berendeztek, és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is tartanak. Az orvosi berendezések az alagsorban kaptak helyet, valamennyi kiállítótér korszerű és interaktív.

Georg Hintz tulajdonos a megnyitón elmondta: 2008-ban szolgáltatták vissza a családnak az 1949-ben államosított ingatlant, amelyben ősei több mint 200 éven át laktak. A tulajdonjogot igazoló iratok mellett a múzeum kilakoltatási parancsát is megkapta, de maradásra bírta az intézményt. Hangsúlyozta: fontosnak tartotta, hogy felújítsa az értékes épületet, amely a város egyik legrégebbi ingatlanjainak egyike. A munkálatok 2018-ban kezdődtek el. A tervező és kivitelező cégek képviselői elmondták: Romániában nagyon ritka, hogy egy tulajdonos önerőből újítson fel egy műemlék épületet, és példaértékű munkát végezzen. Örömüket fejezték ki, hogy visszaadhatták a város egyik kulturális és turisztikai látványosságát.

A Kolozsvár főterének északi sarkán álló, emeletes épület eredetileg reneszánsz stílusban épült, majd 1820-ban klasszicista stílusban építették át. Elsőként Mauksch Tóbiás alakított ki benne gyógyszertárt 1766-ban, amely 1851-ben a Hintz családé lett. Ez 1954-ben alakult át Gyógyszerészeti Múzeummá, amely újranyitása után naponta 10 és 18 óra között látogatható.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez