Mikor és hova utaznak a magyarok 2024-ben?

Sky Travel | 2024.02.08. | Hírek

A közeledő hosszú hétvégékre tekintettel a Szallas.hu arról készített felmérést, hogy mikorra időzítik utazásaikat a vendégek, és mely úti célok népszerűek idén. Az adatok az utazási kedv növekedését jelzik.

Biztató, hogy minden harmadik válaszadó már foglalt szállást, további 55 százalék pedig még nem foglalt, de tervez utazást. Minden tizedik résztvevő még bizonytalan, és csupán kevesebb mint 2 százalék azoknak az aránya, akik azt mondták, 2024-ben nem utaznak – derül ki felmérésükből.

Az utazók 48 százaléka csak hazai desztinációkban gondolkodik. 44 százalék külföldre is és belföldre egyaránt utazik idén, valamint 7,5 százalék pedig csak külföldi úti célok iránt érdeklődik.

Inkább többször, rövidebb időre utazunk: az üdülni vágyók több mint fele legalább két alkalommal utazik el idén minimum egy éjszakára, negyedük pedig legalább egyszer.  Minden tizedik válaszadó legalább három alkalommal foglal szállást 2024-ben, közel nyolc százalék pedig négyszer vagy annál többször – fogalmaznak.Hogy milyen tényezők befolyásolják a döntést? A válaszadók kétharmadát az utazás tervezésében nem befolyásolja az időpont, míg negyedük kimondottan hosszú hétvégére és/vagy iskolai szünethez igazítja a legalább egyéjszakás kikapcsolódását. A válaszadók 9 százaléka kimondottan kerüli a hosszú hétvégéket és iskolai szüneteket. A felmérés résztvevői körében egyébként a hosszú hétvégék közül az augusztus huszadikai a legnépszerűbb, amit a pünkösdi és a húsvéti időszakok követnek. Az ár és az ingyenes lemondás a legfontosabb kritérium a szálláskeresők számára.A felszereltség, szolgáltatások, az ellátás és a parkolási lehetőség is befolyásolja döntésüket. A hosszabb utazási idő pedig nem visszatartó tényező, ugyanis az úti cél lakóhelytől való távolsága kevésbé fontos számukra – derül ki a felmérésből.

 

A nyári foglalások is gyarapodnak

Az online közvetítő évindító előfoglalási akciójának keretében leginkább a februári-márciusi időszakra foglalnak a vendégek. A tavaszi hosszú hétvégék közül eddig a húsvét a népszerűbb, az egész évet tekintve pedig az augusztus huszadikai a felmérése szerint. A kampánytól függetlenül már a nyári időpontok iránt is érdeklődnek a vendégek. Az eddigi nyári előfoglalások alapján Siófok, Szeged és Hajdúszoboszló vezet, de a szezonhoz közeledve valószínűleg több balatoni település is felkerül majd a toplistára.

Jelenleg az apartmanok iránt a legnagyobb a kereslet a vakációt tervezők körében, a vendégek 39 százaléka választotta ezt a szállástípust – írják közleményükben. Jellemzően a családosok és a nagy társaságok azok, akik már ilyenkor foglalnak Önálló medencével vagy jacuzzival rendelkező házakat keresnek, és a legnépszerűbb szállásokat hamar elkapkodják.

A nyári időszakra jelenleg belföldön 12 ezer forint a foglalásonkénti átlagár fejenként egy éjszakára. A legtöbb vendég eddig 3-4 éjszakára foglalt, de népszerűek a rövidebb, két éjszakás foglalások is.

 

Horvátország népszerűsége töretlen

A Szallas.hu felmérése szerint a külföldre utazók többsége (33%) Horvátországba megy. Foglalási adatai alapján a Kvarner-öböl, a Dalmácia - Zadar és az Isztria régiók iránt a legnagyobb az érdeklődés a magyarok körében. Továbbá egyre több foglalás érkezik a déli régiókba is, egészen Dubrovnikig. Nő az érdeklődés az elő-és utószezonra is.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez