Megugrott a külföldi vendégek száma a szállodákban áprilisban

Sky Travel | 2023.06.16. | Hírek

Áprilisban a külföldi vendégéjszakák kétszámjegyű növekedése húzta a hazai szállodák forgalmát – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége legfrissebb Trendriportjából.

Áprilisban a hazai szállodákban a vendégéjszakák száma a múlt évhez hasonlítva 3,3%-kal nőtt. Ugyan a belföldi vendégéjszakák száma 5,6%-kal elmaradt a 2022 áprilisitól, illetve 3,8%-kal a 2019 évitől,a külföldi vendégéjszakák száma 12,2%-kal felülmúlta a tavalyit, de még így is 18,9%-kal kisebb volt a 2019. áprilisinál.A szállodai vendégéjszakák száma áprilisban Budapesten a múlt évhez képest 12,5%-kal emelkedett, a fővároson kívül 2,4%-kal csökkent. Budapest után a legtöbb vendégéjszakát a Balaton környéki szállodákban töltötték a vendégek.

A hazai szállodák országos szinten áprilisban 50,3 milliárd forint bruttó bevételt értek el, ami 47%-kal nagyobb volt a tavalyinál, illetve 29,7%-kal a Covid-válság előtti évben, 2019 áprilisában elért bevételeknél is.

Budapesten a szállodák áprilisi összes árbevétele 23,7 milliárd forint volt, ez 69%-kal meghaladja a tavalyit és 18,2%-kal a 2019. évit is. A Balaton régió szállodái 7,5 milliárd forint árbevételt értek el volt, ami 45,7%-kal felülmúlta a múlt évit, illetve 54,5%-kal a 2019. áprilisit. A fővároson kívüli szállodák összes árbevétele áprilisban 26,6 milliárd forintot tett ki, ami 31,7%-kal több a múlt évinél, illetve 42,1%-kal a 2019 azonos hónapjában elértnél.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint áprilisban országos szinten a szállodák szobafoglaltsága 56,3%, bruttó átlag szobaára 32 980 forint, bruttó RevPAR mutatója 18 578 forint volt. A szobafoglaltság 4,5%-kal, a bruttó átlag szobaár 29%-kal, a bruttó RevPAR 40,2%-kal meghaladta a tavalyi áprilisit.

Az NTAK adatok alapján, áprilisban a hazai szállodákban 2,5 milliárd forint értékű SZÉP-kártyát váltottak be a vendégek. Ez 16,7%-kal nagyobb volt a 2022 áprilisinál, illetve 43,8%-kal a 2019. negyedik havinál. A szállodákban áprilisban felhasznált SZÉP-kártyák értéke a belföldi bruttó szállásdíjbevétel 22,9%-át tette ki.A nemzetközi STR riport szerint 2023 áprilisában a közép-kelet-európai régióban vizsgált 5 ország között a magyarországi szállodák nettó RevPAR mutatója volt a 2. legmagasabb, 78,8 euró.Magyarországot megelőzte Ausztria (90,2 €), követte Csehország (75,9 €) Szlovákia (61,1 €) és Lengyelország (53,4 €).

 

Az STR riport adatai alapján 2023 áprilisában a vizsgált 27 európai ország között a magyarországi szállodák szobafoglaltságban (70%) a 10., nettó átlag szobaárban (112,7 €) a 17. és nettó RevPAR-ban (78,8 €) a 14. helyen végeztek.

Szállodaigazgatók mondták

Az MSZÉSZ havi Trendriportjában néhány tagszálloda külön is beszámolt a saját áprilisi teljesítményéről és egyúttal a várakozásaikról a következő hónapra nézve. Az alábbiakban ezekből idézünk.

Károly Tamás, a Hotel Club Tihany igazgatója:

"Idén áprilisban szállodánk szobafoglaltsága 37,6%, bruttó átlag szobaára 42 846 forint volt. A RevPAR 7 404 forintról 22 767 forintra nőtt. Szállodánk összes bevétele idén áprilisban 129,1 millió forint, négy évvel ezelőtt 77,86 millió forint volt. A gazdálkodási eredmény 2019-ben -18.063 forint, idén 107.337 forint lett. Vendégeink részarányát tekintve 88% a szabadidős egyéni, 1% a szabadidős csoport és 11% az üzleti csoport. A vendégek 83,8%-a volt belföldi és 16,2%-a külföldi. Utóbbiak között meghatározóak voltak a szlovákok, a lengyelek, a szlovének, az osztrákok és a németek.

A következő hónapok üzletmenetét illetően optimisták vagyunk, a 2022-es évhez hasonló, erős nyári üzletmenetre számítunk. Idén kedvezőbben alakult a munkaerőhelyzet, mint a korábbi években. Jelenleg nincs olyan terület, ahol hiányozna dolgozónk, a főszezonra már összeállt a kb. 200 fős csapatunk.”

 

Szabó Áron, a Hilton Budapest igazgatója:

"Áprilisban a Hilton Budapest szobafoglaltsága 7% ponttal elmaradt a 2019. áprilisitól, a bruttó átlag szobaár azonban 32%-kal nagyobb volt a négy évvel ezelőttinél. A szálloda nettó árbevétele forintban 22%-kal felülmúlta a 2019. áprilisit, a GOP volumene 6,5%-kal nagyobb lett. A GOP szint ugyan 5,6% ponttal csökkent, de ez is, valamint az EBITDA is meghaladta a tervezettet.

Áprilisban szállodánkban a szabadidős utazók részaránya vendégéjszakában és forgalomban is 70% volt. Az üzleti utazók szobaéjszakáinak száma a 20%-ot sem érte el, az egyéni üzleti utazók részesedése ennél is alacsonyabb volt.

Az év negyedik hónapjában szállodánkban 98% volt a külföldi, 2% a belföldi vendégéjszakák aránya. A külföldiek között az Egyesült Államokból érkező turisták mellett az angol, a brit és a dél-koreaiak voltak a meghatározóak. Az Ázsiából érkező vendégéjszakák száma kismértékű növekedést mutat.

Május, június hónapokban magas rendelésállománnyal rendelkezünk. A júliust is pozitívan látjuk, de van némi bizonytalanság, reméljük, hogy még jelentős egyéni pick up érkezik. Augusztus is erősnek tűnik, de mint minden sportrendezvénynél, itt is számos kérdés maradt nyitva. A további időszakot még nehéz pontosan előre jelezni, de az utolsó negyedévre csak mérsékelt optimizmussal tekintek.

Az év első hónapjaiban nem érzékeltünk jelentős munkaerőhiányt, bár az új munkaerő integrálása és képzése nagy energiát igényel a vezetőktől és a gyakorlott munkatársaktól is. Most is vannak folyamatban toborzásaink, de a fluktuációt egyelőre tudjuk kezelni. A housekeeping területén ukrán nemzetiségű munkaerőt is foglalkoztatunk egy partnercégen keresztül. Számuk változó, jelenleg 20 fő alatt van."

 

Koloszár Krisztián, a vecsési Airport Hotel Budapest igazgatója:

"Idén áprilisban a szálloda főbb mutatószámai 2019 áprilisához képest a következők szerint alakultak: a szobafoglaltság 7% ponttal nőtt, a bruttó átlag szobaár 1,5%-kal, a RevPAR 2%-kal, a nettó árbevétel 6%-kal lett nagyobb. A GOP szint 2%-kal haladta meg a 2019 áprilisit.

Ami a vendégszegmenseket illeti, az üzleti 16%-kal nagyobb lett, a szabadidős 9%-kal visszaesett. Idén a kül- és belföldi vendégek aránya 86-14% volt. A külföldiek között a német, az ukrán és az angol vendégek a meghatározóak.

A következő három hónap üzletmenetét illetően optimisták vagyunk, magas foglaltságra számítunk. Sajnos minden területen munkaerőhiányt tapasztalunk. Külföldieket nem foglalkoztatunk.


Szabó Éva, a tiszakécskei Barack Thermal Resort igazgatója:

"Áprilisban két hosszú hétvége volt, ezért jelentős keresletre számítottunk. Várakozásunktól eltérően az erős húsvét után nehéz volt megtölteni a május 1-i hosszú hétvégét. Szállodánk szobafoglaltsága 2019 áprilisához képest 23% ponttal alacsonyabb volt, de a bruttó átlag szobaárat sikerült megdupláznunk. A RevPAR mutatónk 52%-kal magasabb lett.

Árbevételünket megkétszereztük. Mindezek ellenére szállodánk bruttó működési eredménye (GOP ) a 2019 negyedik havinak csak a felét érte el. A szabadidős vendégek részaránya idén áprilisban a 2019 évihez képest tovább nőtt, a céges rendezvények száma töredékére csökkent. Ebben a két hosszú hétvégének is lehet szerepe. Törzsvendégeink száma folyamatosan növekszik.

Idén áprilisban vendégeink 92,5%-a volt belföldi – a 2019 áprilisi 96%-kal szemben –, 7,5%-a volt külföldi. Négy évvel ezelőtt a külföldiek között az osztrákok, idén áprilisban a románok voltak a meghatározóak. A következő három hónapot illetően nehéz időszakra számítunk.A pick up igen változó, sok vendégünk még a nyári pihenésről is csak az utolsó percben dönt. Sokan a pihenéssel töltött napok számát is csökkentik. A nyári hónapokra a meglevő foglalások száma összességében 40%-kal kevesebb, mint a 2019-es év ugyanezen időszakában volt.

Szerencsések vagyunk, nálunk nincs munkaerőhiány, nincs betöltetlen pozíció szállodánkban. A nyári időszakra nagy számban jelentkeznek diákok és szezonális munkavállalók. Külföldieket jelenleg nem foglalkoztatunk.

 

Mező Brigitta, az egerszalóki Mesés Shiraz Hotel igazgatója:

"Szállodánk idén áprilisi foglaltsága 4% pont emelkedést mutatott a 2019. áprilisi foglaltsághoz képest, ez kiadott szobaszámban több mint 4%-os növekedést jelent. A bruttó átlagár 51%-kal, a RevPAR 62%-kal nőtt, teljes hotel bevételünk pedig 67%-kal múlta felül a 2019-es évet. A GOP szint áprilisban 29% lett, amely ugyancsak magasabb volt a négy évvel ezelőtti szintnél.

Áprilisban vendégeink 96%-a szabadidős céllal érkezett hozzánk és vendégkörünk mindösszesen 4%-át képezték az üzleti csoportok. Ezzel szemben 2019-ben a vendégkörünk 88%-a egyéni célból utazott, 12% pedig üzleti csoportként. Ugyan jelentősen csökkent ez évben a MICE kereslet, ezt az elmaradást kiegészítették a szabadidős célból érkező vendégek. Vendégkörünket 97%-ban belföldi utazók képezték, a fennmaradó 3% szállóvendég pedig döntő többségben szlovák, osztrák és román nemzetiségű volt.

A következő három hónappal kapcsolatban várakozásaink pozitívok. Eredményes nyári szezonra számítunk. Az előfoglaltság tavalyi évi szinttel azonos szinten van, illetve átlagárban is emelkedni tudunk a tavaly nyári átlagárakhoz képest.

Humán erőforrás tekintetében az erős fluktuáció legfőképpen a vendéglátás területeit érinti, valamint a housekeeping pozíciók betöltése jelent nagyobb kihívást. Szállodánk egyéb területein azonban stabil munkaerővel rendelkezünk. Külföldi munkavállalót nem foglalkoztatunk.

(forrás:Turizmus.com)

Vissza a hírekhez