Magyarország vár: Tokaj szőlővesszein…

Sky Travel | 2022.10.07. | Hírek

Tokaj-Hegyalján számos helyi mese szól a Tiszában, a Bodrogban, a tokaji Nagy-Kopasz hegyen és a Várhegyen élő segítő tündérekről, akik áldásos hatással vannak a messze földön híres tokaji borra. A világörökségi tájat azonban kivételes természeti értékeiért is megéri felkeresni.

Világörökség

Hazánk egyetlen világörökségi borvidékének felfedezését kezdjük Tokajban, a Világörökségi Bormúzeumban, ahol a látogató gyalog, kerékpáron vagy kis piros Fiattal járhatja be virtuálisan a térséget, hogy aztán minél nagyobb kedvet kapjon a környék valóságos bebarangolására is.

A főszerepet a múzeumban természetesen a tokaji bor kapja, szinte mindent megtudhatunk fajtáiról, termesztéséről, a híres dűlőkről, sőt a legendás gönci hordót is megismerhetjük, amely hagyományos magyar űrmérték is volt.

Túrák

Tokajból kisebb-nagyobb túrákra indulhatunk, a Tisza-híddal szemben visz fel a lépcsősor a Finánc-dombi kilátóhoz, az előttünk elterülő alföldi panorámáért ne hagyjuk ki! A Nagy-Kopasz hegy Tokaj felől két úton is megközelíthető. A Borostyán tanösvény a vasútállomással szemközti táblával kezdődik. Ha sorait figyelmesen végigolvassuk, sok információ ragadhat ránk a hegy geológiai adottságairól, növény- és állatvilágáról.

Vízi élmények

Hajóra szállni ezen a vidéken is az egyik legüdítőbb időtöltés. A Bodrog Tokajban találkozik a Tiszával: a látogató egyórás sétahajójáratokon csodálhatja meg a vízi világot. A közeli bodrogkisfaludi Kalóz Kikötőben jogosítvány nélkül vezethető, 12 személyes buli-pontont bérelhetünk, de van itt „vízi ryder”, azaz motorcsónak, valamint túrakajak és -kenu is az aktív kikapcsolódást keresőknek.

Két keréken

Tokajból mintegy másfél óra alatt lehet eljutni két keréken Tolcsvára, amelynek 18. századi virágzó főúri jellegét idézik fel az itt található nemesi rezidenciák. A felújított Szirmay–Waldbott-kastélyba érkezők a klasszicista stílusú épület és az itt élt családok részletekben bővelkedő történetét ismerhetik meg a különleges installációk, érintőképernyők és az interaktív pultok segítségével.

Innen pedig már csak 15 kilométert kell tekerni Hercegkút világörökségi látványosságáért: a falu két végén, a Gomboshegyi és a Kőporosi pincesoron összesen több mint 190 zöldfű-tetős, háromszög formájú pince sorakozik egymás fölött négy szinten. A Kőporosi új élménypontján, a Borpavilonban nemcsak a borkóstolásra érkezőket, hanem a természetjárókat és a kisgyerekes túrázókat is szívesen látják.

Vissza a hírekhez