Magyarország vár: Gyógynövénykerti séták

Sky Travel | 2023.09.26. | Hírek

A természet gyógyító erői: gyógyvíz, napfény, éghajlat – és gyógyfüvek. Az országban több olyan gyógynövénykertet is találunk, ahol színes-szagos sétákon pillanthatunk be a füvesemberek ősi tudásába.

Szeptemberben még bőven van látnivaló a gyógynövénykertekben: ilyenkor zajlik a kései virágok és a termések, gyökerek gyűjtése, feldolgozása. A következő három kertben nem csupán a gyógynövényekkel, de azok egészségvédő, gyógyító hatásaival is megismerkedhetünk.

 

A halimbai esperes

Halimba az ország egyik leggazdagabb gyógynövényes vidékén fekszik, a Bakony és a Kisalföld határán. Az itt szolgáló Szalai Miklós esperes a környéken szedett növényekből készítette messze földön híres gyógyító keverékeit. Az egykori lakhelyén kialakított Szalai Miklós Gyógynövényeskert Bemutató- és Oktatóközpontban minden érzékszervünkre ható sétát tehetünk a parcellák között.

A fedett-nyitott épületrészben szervezett foglalkozásokon részt vehetünk a gyógynövények feldolgozásában, a gyümölcsösben épült Liktáriumos házban és a hozzá kapcsolódó aszalóban és lepárlóban pedig megismertetnek a hagyományos tartósító eljárásokkal, a házi gyógyító szerek és kozmetikumok készítésével.

 

Gyógyító bencések

A Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjét az arborétum szomszédságában, a levendulaültetvény ölelésében alakították ki. A 9. századi Sankt Gallen-i kolostorterv mintáját követő kertben vezetett, interaktív programon ismerhetők meg a középkorban és a jelenleg is használt gyógy- és fűszernövények és hatásuk. Látogassuk meg a látvány levendulalepárló kisüzemet is, ahol nyomon követhetjük a levendulafeldolgozást és a levendulaolaj készítését.

A szomszédos épületben működik az ország egyetlen illatmúzeuma: itt az ámbrától a pézsmáig számtalan illatba beleszippanthatunk, és az eredetüket is felfedik előttünk. Zárásként a teaházban mindenképpen érdemes megkóstolni a főapátság 1735-ös receptes könyve alapján összeállított gyógyteákat és a helyben készült szörpöket.

 

A Káli-medence kapujában

A zánkai Gyógynövény-völgy Látogató- és Oktatóközpont igazi interaktív ökocentrum, ahol elméleti és gyakorlati foglalkozásokon mélyíthetjük el tudásunkat a Balaton-felvidéki gyógynövényekről.

Az oktatóközpont gyakorló és kísérleti bemutató kertjében 7000 négyzetméteren, különféle tematikus csoportosításban több mint 500 vadon élő és termesztett gyógynövényfaj aktuális állapotát lehet megtekinteni. A növények gyógyhatásaival, termesztési praktikáival és ökológiai növényvédelmével ismerkedhet meg a látogató.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez