Magyarország vár – 5 csodás tó, ahol strandolhatunk

Sky Travel | 2020.08.05. | Ajánló

A kánikulában gyorsan megtelnek nagy tavaink strandjai, azonban országszerte számos kisebb, fürdőzésre alkalmas tavat lehet találni, ahol nincs akkora zsúfoltság. Íme közülük öt.

1. Szelidi-tó
Az öt kilométer hosszú Szelidi-tó a Kiskunság legkedveltebb üdülőhelye, hazánk ötödik legnagyobb tava. Déli partján ingyenes és fizetős strand közül választhatunk, ahol homokos stranddal, kempingekkel, játszóterekkel, vízi csúszdákkal várják a látogatókat, a fizetős részen vízibiciklit, csónakot, kenut is bérelhetünk.
A tó vize ugyan nem minősített gyógyvíz, de már a középkorban is használták gyógyításra, ma idegrendszeri, hormonális és reumatikus bántalmak kezelésére ajánlják.
 
2. Orfűi tavak
A hatvanas évek elején felszíni víztározót alakítottak ki az orfűi völgyben, az így létrejött mesterséges tórendszer első tagja volt a 11 hektáros Orfűi-tó. Déli szegletében a homokos Kistó Strand tökéletes fürdőzésre, de a vízi sportok, a horgászat és az aktív turizmus kedvelői is találnak programot.
A tórendszer legnagyobbikán, a 72 hektáros Pécsi-tavon nagyobb fordulatszámon dübörög az élet, az Aktív Víziturisztikai Központban szörföt, sárkányhajót, kajakot, kenut vagy SUP-ot is bérelhetünk. Az üdülőterület híres fesztiválja a Fishing on Orfű, amelyet idén augusztusban újra megrendeznek.
 
3. Bánki-tó
A Nógrád megyei Bánk község mellett található Bánki-tó méltán népszerű a fürdőzők körében. A festői dombok között megbújó héthektáros tó homokos, füves strandja erre a szezonra újjászületett, többek között gyerekpancsolót és játszóteret kapott, megszépültek a kiszolgáló épületek.
Bérelhető vízi bicikli és csónak is, a főszezonban koncertekkel, színházi előadásokkal szórakoztatják a nyaralókat a szabadtéri Tószínpadon.
 
4. Rukkel-tó
A Budapest közelében, Taksony és Bugyi között fekvő egykori bányatavat a Rukkel család fejlesztette modern, színvonalas vízi parkká.
A hatalmas parkosított területen 16 vízi csúszda, vízi vidámpark, wakeboardpálya, ugrótornyok, vízibicikli-, csónak- és kajakbérlési lehetőség garantálja, hogy a család minden tagjának élményteli legyen a strandolás.
 
5. Hársas-tó
Megejtő természeti környezetben, csendes stranddal vár Szentgotthárd mellett a mesterségesen kialakított Hársas-tó, amelyet az Őrség Balatonjának is hívnak.
Az eldugott kis tó déli részén kiépített ingyenes strandon büfé is működik. A tóparti sétány melletti tanösvényen a környék élővilágával ismerkedhetünk.
 
(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez