Lara, Románia első virtuális szállodai recepciósa kiváltja az élő munkát

Sky Travel | 2022. 01. 20. | Hírek

A pandémia és a munkaerőhiány késztetett egy fiatalokból álló csapatot arra, hogy létrehozzák Larát, Románia első virtuális szállodai recepciósát, aki egy brassói hotelben már fogadja a vendégeket.

„Jó napot kívánok, isten hozta Brassóban” – köszönti az erdélyi város egyik szállodájában a meglepődő vendégeket a falra akasztott méretes doboz képernyőjéről Lara, a valóságban nem létező recepciós.Egyelőre csak románul, angolul, spanyolul és németül beszél, de a tervezők legalább tizenegy nyelvre szeretnék megtanítani, és ezek között várhatóan a magyar is szerepel majd.Cristian Macedonschi, a projektet bevállaló brassói szálloda egyik tulajdonosa az Antena3 hírtelevíziónak elmondta: Brassó megye, a hazai és külföldi turisták között rendkívül népszerű nyári-téli turistaparadicsom évek óta alkalmazotthiánnyal küszködik, szállodája pedig a pandémia alatt elvesztette a munkavállalók harmadát.

A szállodában a szoba kulcsát élő recepciós adja át, előtte azonban Lara ellenőrzi az oltási igazolást, a foglalást, a kifizetést, és amennyiben igény van rá, a szállodai tartózkodás alatt taxit hív vagy belépőt kínál kulturális programokra, síelésre is.

Ezzel a szállásadó csökkentheti az alkalmazottak számát és csökken a közvetlen kapcsolat a vendég és a recepciós között is, elősegítve az egészségügyi biztonságot.

Romániában az idegenforgalmi szakma becslése szerint 40-50 ezer alkalmazott hiányzik az ágazatból, a pótlásukat pedig az eddigi tapasztalatok szerint leginkább külföldi vendégmunkásokkal oldották meg.

Jelenleg körülbelül tízezer, EU-n kívüli vendégmunkás dolgozik Romániában  a HoReCa szegmensben, írta az economica.net Ioan Birișre, a szállodai és vendéglői munkáltatók szervezetének (HORA) elnökére hivatkozva.

A főként Ázsiából érkező vendégmunkások átlag havi nettó 600-800 eurót keresnek, emellett pedig ingyenes szállást is kapnak. A szigorú szabályok miatt – TAJ-kártya, adózás stb. – nem egyszerű a munkába állításuk.

Lara a brassói szállodának havi 500 eurójába kerül, de a tulajdonosok szerint néhány hónap alatt megtérül a befektetés. Február végén lejár a virtuális recepciós próbaideje, ezt követően pedig a szállodától kapott referenciával a tervező-kivitelező cég az EU többi országában is értékesítené a rendszert.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez