Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Sky Travel | 2024.06.21. | Hírek

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel. Ebben a nyári fullasztó hőségben ugyanis nem csak mi vágyunk vízközelbe, hanem négylábú barátainknak is jól esik a hűsítő csobbanás.

A hazai kutyatartók számának növekedésével párhuzamosan egyre nagyobb igény mutatkozik a kutyabarát helyek, így a kutyás fürdetőhelyek iránt. Az idei évben országszerte már 22, kimondottan kutyabarát helyen várják a kutyájukkal strandolni vágyókat.

Máté Krisztián, a kutyabarathelyek.hu társalapítója:

 

A kutyabarát fürdetőhelyek iránti megnövekedett igényt jelzi, hogy egyre több strand nyit a kutyás vendégek felé. Alapszabály ilyenkor az, hogy megfelelő távolságot kell tartani az embereket fogadó strandoktól, biztosítani kell a megfelelő hulladékgyűjtést és szükség esetén a vízbe helyezett lejárót.

Mire figyeljünk, amikor kutyával strandolunk?

Csak biztonságos helyen fürödjünk

A tavak, folyók nagyon csábítóak lehetnek a kutyások számára, mégis, nagyon meg kell gondolni, milyen vízbe merészkedik az ember, és hova engedi be kedvencét! A bányatavak például gyakran igen mélyek, emiatt a vizük hideg, ami könnyen izomgörcsöt okozhat. Mivel a mesterséges tavaknak nincs elfolyásuk, könnyen elszaporodhatnak bennük a kórokozók, ami egyaránt veszélyt jelent ember és állat számára. A nem strandolás céljára kijelölt partokon, illetve a víz alatt éles törmelék, veszélyes hulladék rejtőzhet, fokozott a balesetveszély. 

A kutyánk is leéghet

 A szőrzet sűrűségétől és hosszától függetlenül a kutya testfelületén vannak területek, ahol a bőr kevésbé védett. Ilyen

az orr, a szemek környéke, a fülek, ajkak, az alhas és a lágyék (combhajlat), de a hátán is leéghet a kutya.

A meleg és a napfény hatására az orr bőre ki is száradhat, berepedezhet. Mit tehetünk a napégés ellen? Kenjük be kutyánkat 4 óránként természetes összetételű, illatmentes kutyáknak készült naptejjel. Mással ne próbálkozzunk, mivel a kutya ösztönösen lenyalhatja magáról a szert és a humán fényvédőkben használt vegyi anyagok megbetegíthetik. Mivel a fényvédőnek 20 percre van szüksége ahhoz, hogy kifejtse hatását, a napon való tartózkodás előtt legalább ennyivel vigyük fel a naptejet. A hiányos szőrzetű kutyára vagy szőrtelen fajtákra adjunk védőruhát.

Ezt vigyük magunkkal

A fényvédő és a játékai mellett ne felejtsük otthon az itatótálkáját, tiszta vizet, törölközőt, kakizacsit, pórázt, napernyőt vagy árnyékoló sátrat. 

Felhevült testtel ne engedjük a vízbe

A hirtelen hőmérséklet különbség, akárcsak a gazdi esetében, veszélyes lehet! A kutyánál is fontos a fokozatosság.

Ne hagyjuk túlhevülni

Ha túlzottan liheg, vörössé válik a nyelve, besűrűsödik a nyála, itassuk meg, fokozatosan hűtsük le, pihentessük árnyékban. Különösen veszélyeztetettek a nyomott orrú és idős kutyusok.

Legyünk tekintettel másokra

 

Ha úgy látjuk, hogy kedvencünk közeledése zavar másokat (akár kutyát, akár embert) hívjuk vissza! 
A vízpart nem csak a miénk, rengeteg élőlény otthona, köztük számos védett fajé, például vízi madaraké. Vigyázzunk rájuk is!

(forrás: turizmusonline.hu)

Vissza a hírekhez