Júniustól új, közvetlen repülőjárattal utazhatunk Triesztbe

Sky Travel | 2024.05.16 | Hírek

Június másodikától Olaszország egyik legizgalmasabb régiójának központjába, Triesztbe indít közvetlen légi járatot Budapestről a Ryanair légitársaság hetente kétszer, hétfőn és pénteken.

A rendezvényen bemutatkozott a régió felfedezésre érdemes, színes turisztikai kínálata. Mint Sandra Battigaglia, a PromoTurismoFVG sajtóosztályának munkatársa kiemelte, Olaszországnak ez a része fekszik legközelebb Magyarországhoz, találunk itt homokos strandokat és remek borokat termő hegyes-dombos vidéket is. A régió évezredes történelmi-kulturális öröksége egyaránt tükrözi az Osztrák-Magyar Monarchia hatását, valamint a balkáni, a mediterrán és a velencei olasz kultúra hagyományait.

Mint rámutatott, azok, akik a repülés mellett döntenek, egy kicsi, utasait gyorsan kiszolgáló, saját vasútállomással rendelkező butikrepülőtérre érkeznek, amely mindössze 30 perc távolságra van a régió központjától, Trieszttől, illetve más nagyobb településektől, Udinétől és Gorziától.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 2025-ben az olasz–szlovén határ két oldalán fekvő Gorizia és Nova Gorica lesz Európa kulturális fővárosa. Megemlítette azt is, hogy Grado és Lignano Sabbiadoro strandja az idén 35. alkalommal érdemelte ki a kék zászlós minősítést.

Veronika Pertot, a PromoTurismoFVG B2B területének felelőse az adriai partoktól az Alpok hegyeiig húzódó régióban lévő aktív kikapcsolódási lehetőségekről beszélt. Mint mondta, ezek között az egyéni utazók és a csoportok egyaránt találnak kedvükre valót – nemcsak a vízi sportok, a lagúnák világának és a karsztvidék barlangjainak felfedezése, hanem a túrázás és a hegyi kerékpározás terén is.  Ezen a vidéken fut át a Giro d'Italia nemzetközi kerékpárverseny legtöbb kihívást tartogató szakasza, és az a kerékpárút is, amelyik Salzburgtól Ausztria és Olaszország régióin keresztül Triesztig vezet, elképesztő élményeket nyújtva.Olyan nevezetes helyszíneket érint, mint az UNESCO világörökség részét alkotó Palmanova, a középkori velencei katonai építészet egyik legszebb példája, vagy Grado, amely kiváló minőségű strandjáért European Best Destination 2024 elismerésben részesült.

 

Egy-egy mondattal kiemelt két további UNESCO világörökségi helyszínt: az ókori idők egyik központját, Aguileiát és annak bazilikáját, valamint az egykor ugyancsak vezető szerepet betöltő Cividale del Friulit, a térség névadóját. A továbbiakban Udine tengeri finomságokat és minőségi borokat kínáló éttermeiről, üzleteinek sokaságáról beszélt, majd a monarchia fénykorát idéző, sok látnivalóval kecsegtető Triesztről. Mint elmondta, a tengerre néző nagyváros patinás kávéházaiban előszeretettel időztek híres költők és írók, közöttük talán a leghíresebb, James Joyce, az Ulysses írója.Innen kirándulásra csábít a trieszti riviéra nevezetessége, a Miramar kastély, Habsburg Miksa főherceg és felesége kedvenc tartózkodási helye, valamint Duino, amelynek kastélya szintén egy sziklaszirtre épült.

A turisztikai szakember úgy fogalmazott: a síeléstől a vitorlázásig, a túrázástól a siklóernyőzésig, az operalátogatástól a történelmi emlékhelyek felkereséséig ezerféle dolgot lehet csinálni az év minden hónapjában, a régió egyszerűen megunhatatlan. Erre utal a szlogenje is: You just can't get enough.

Friuli-Venezia Giulia kulináris téren is rendkívül sokoldalú kínálattal rendelkezik, erről az egész régiót behálózó, Borok és ízek útja elnevezésű gasztrokalauz kapcsán Ligetvári Réka, a térség gasztronómiai szakértője adott némi ízelítőt. Ez a hálózat több mint 300 kisebb-nagyobb vállalkozást foglal magába: sonkagyárakat és kisebb birtokokat, üzemeket és pincészeteket, amelyek egész évben várják az érdeklődőket.A tematikus túrák résztvevőinek lehetősége nyílik a sonka- bor-, sajt- és pisztrángkóstolásra, a helyi ételkülönlegességek kipróbálására, a hal- és kagylókészítmények megízlelésére.

Kiderült az is, hogy az ötvenes években ebben a régióban született a tiramisu, és hogy ezen a vidéken működik a világ legjobb grappagyára.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez