Júliustól a hazai fürdők is csatlakoznak az NTAK-hoz

Sky Travel | 2023.05.29. | Hírek

A Magyar Fürdőszövetség hajdúszoboszlói közgyűlésének első előadását egy aktuális témáról, a fürdők Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK) való csatlakozásáról Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmus szakmai igazgatója tartotta.

A téma fontosságát jelzi, hogy a helyszínen az MTÜ külön NTAK-adatszolgáltatás pavilont is üzemeltetett, ahol két munkatársuk válaszolt a szövetség tagjainak kérdéseire.

Juhász Szabolcs kiemelte, mindent megtesznek azért, hogy a rendszer július elsejei indulása a fürdők és a turisztikai attrakciók körében zökkenőmentes legyen. Elmondta, hogy a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók csatlakozása az NTAK digitális rendszeréhez lehetővé teszi, hogy a jövőben a teljes ágazat teljesítményéről naprakész, valós képet kapjunk. Mindez nem csak itthon hiánypótló, hanem Európában is egyedülálló.

Mint közismert, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ a szálláshelyek kötelező adatszolgáltatásával indult 2019-ben, most július elsejétől a vendéglátó üzletek mellett 9 féle turisztikai attrakció – köztük a közfürdők, gyógyfürdők és a természetes fürdőhelyek – üzemeltetői is elkezdik az adatszolgáltatást. A szálláshelyekkel ellentétben ugyanakkor a fürdők esetében nincs napi zárás. Az adatküldés folyamatosan történik, valahányszor egy szolgáltatást értékesítenek vagy érvényesítenek. Az adatszolgáltatás teljesítéséhez az NTAK-kompatibilis jegykezelő szoftverek folyamatosan bővülő listája elérhető az NTAK honlapján.

Frissítés: 2023. május 24-én a vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók kötelező adatszolgáltatásának szakaszos bevezetését javasolta a kormánynak a Magyar Turisztikai Ügynökség – eszerint július 1-től csak az évi 100 millió forint nettó árbevétel felett teljesítő vállalkozások számára lenne kötelező az adatszolgáltatás. Az NTAK-regisztráció továbbra is minden érintett vállalkozás számára kötelező júliusig.

Az adatszolgáltatók felkészülését az MTÜ éjjel-nappal hívható ügyfélszolgálattal, önkéntes adatküldési időszakkal is támogatja, továbbá különböző segédletek, e-tananyagok és videók is elérhetők az info.ntak.hu, illetve az info.vendegem.hu oldalon.

Juhász Szabolcs szerint a fürdős szakma számára is hasznos lesz az NTAK-hoz való csatlakozás, mivel annak visszamutató felületén, azaz az NTAK Iránytűn keresztül a jövőben minden adatszolgáltató láthatja a saját teljesítményét, és azt össze is mérheti majd a szektor térségi és országos aggregált adataival, akárcsak a szálláshelyek.

Az MTÜ szakmai igazgatója előadásának második részében a védjegyek témakörével foglalkozott. Mint elmondta, korábban a turisztikai attrakciók körében nem létezett teljes, egységes védjegyrendszer, ezt most hozták létre a párhuzamosságok megszüntetésével, illetve új területek bevonásával. A fürdők új védjegye a korábbi öt helyett három kategóriában: gyógy-, élmény- és wellnesslétesítményre érhető el, a szolgáltatók önkéntes alapon, 1–5 csillagos minősítést szerezhetnek.

Beszélt arról is, hogy május közepén elindult az ügynökség június végéig futó nyári, forgalomélénkítő kampánya. Belföldi kommunikációjának fókuszában a vizes élmények állnak, középpontban a fürdőkkel, strandokkal, az "Egész nyáron várnak a hazai strandok" szlogennel.

Juhász Szabolcs arra is felhívta a szolgáltatók figyelmét, hogy a sikeres nyári szezon érdekében csatlakozzanak ajánlataikkal az MTÜ-kampányához, amelynek jelentkezési határidejét május végéig meghosszabbították.

 

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez