Indul a 4 milliárdos függőhíd tervezése a Zemplénben

Sky Travel | 2021.12.28. | Hírek

Wáberer György vállalkozó, a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy még az idén elkezdődnek a Sátoraljaújhelyre tervezett világrekorder függőhíd építésének előkészületei. A 4 milliárd forint közpénzből megvalósuló „Nemzeti Összetartozás Hídja” a Szárhegy és a Várhegy között, 700 méter hosszan fut majd, és Wáberer szerint 2024 tavaszára készülhet el - írja az Átlátszó.hu.

Sátoraljaújhelyre 2017-ben üveghidat álmodott a kormány 2,5 milliárd forintból, ám a megvalósulás mostanáig váratott magára. Az eredeti elképzelés függőhídra szelídült, és egy sikeretelen próbálkozás után az önkormányzat április közepén írt ki újabb közbeszerzést a híd kivitelezésére, ami már eredményes lett: a kivitelezést nettó 4 milliárd forintos ajánlattal a Graboplan Industrie Kft. nyerte.

Wáberer György kormánybiztos azt is megemlíti a projekt indulásával kapcsolatos bejegyzésében, hogy egy kicsit a 2017-ben megálmodott üveghidat is bele akarják csempészni a fejlesztésbe oly módon, hogy „a szerkezet középső részén a tervek szerint üvegfelület fokozza majd az élményt”. Az üzletember azzal zárta szavait, hogy „a látványosság növeli majd a város és a térség turisztikai vonzerejét, a növekvő forgalom munkahelyeket teremt”.

A helyiek azonban nem repesnek az örömtől: a Wáberer bejegyezése alatti hozzászólásokban sérelmezik, hogy mennyi fát kell kivágni a függőhíd miatt, és mennyire rontani fogja a leendő híd alatti házak lakóinak életminőségét a fejük fölött mászkáló, és onnan lebámuló és/vagy szemetelő turisták.

 

(Forrás: Turizmus Online)

Vissza a hírekhez