Így utazhatunk az Amerikai Egyesült Államokba

Sky Travel | 2021.12.22 | Hírek

A Weco-Travel idei webinár-sorozatának utolsó eseményén az Egyesült Államok szabályozása állt a fókuszban. Az esemény vendégeivel körbejárták a nemzetközi utazók előtt frissen megnyitott USA jelenleg érvényes szabályozását, a beutazási feltételeket és a koronavírus elleni intézkedéseket.

A december 9-i webinárium házigazdája Horváth Balázs, a Weco-Travel Kft. ügyvezető igazgatója volt, vendégei között pedig az Amerikai Egyesült Államok Magyarországi Nagykövetségének munkatársait köszöntötte. Nathan Seifert (senior commercial officer), Kenneth Wilcox (consular officer) és Virágos Csilla (commercial specialist) beszámoltak arról, hogy a novemberi nyitást követően milyen korlátozásokkal kell szembe nézni azoknak, akik most az Egyesült Államokba utaznának, és hogy mit tapasztaltak a koronavírus korábbi hullámai alatt a két ország közötti kapcsolatok változásában.

 

Oltással és negatív teszttel be lehet lépni

Az USA szeptember végén jelentette be, hogy november közepétől feloldja a nemzetközi utazási korlátozást a schengeni övezetből érkező utazók előtt. Így a magyarok számára is megszűnt a koronavírus-járvány miatt több mint 20 hónapig – 2020 márciusa óta – érvényben lévő beutazási korlátozás. Az enyhülő korlátozás értelmében a teljesen oltott (WHO vagy FDA által elfogadott vakcinával) és tesztelt (72 óra) utazók beléphettek az országba, függetlenül az utazásuk céljától (nincs különbség az üzleti és turisztikai célú beutazás között).

Nem sokkal ezelőtt azonban az amerikai kormány megerősítette, hogy szigorítják a nemzetközi beutazás szabályait, mellyel a koronavírus új variánsának, az omikronnak a terjedését szeretnék lassítani. Jelenleg az új szabályok értelmében az indulás előtti tesztelési ablak 72 óráról 24 órára csökkent, azaz az Egyesült Államokba látogatóknak – oltottaknak és nem oltottaknak egyaránt, állampolgárságtól függetlenül – legfeljebb egy nappal az utazás előtt teszteltetniük kell magukat,és csak negatív teszteredménnyel léphetnek be az országba. Az amerikai járványügyi hivatal, a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) jelenleg nemcsak a PCR-, de az antigén tesztet is elfogadja.

usa_123rf

A belépésre vonatkozó és a járványügyi szabályok gyakran változnak az Egyesült Államokban, így érdemes utazás előtt megnézni a nagykövetség honlapját is

Fotó: 123rf.com

Fontos az is, hogy mivel jelenleg a Szputnyik vakcinát továbbra sem fogadja el a WHO, így a kizárólag ezzel oltottak nem léphetnek be az Egyesült Államokba (hacsak nem kapnak különleges engedélyt). Az oltás igazolására elfogadják a papír alapú és az elektronikus igazolást is, illetve a védettségi igazolványt is, mert van rajta QR-kód – az a lényeg, hogy jelezze, a beutazó mely oltásokat és mikor kapta meg. A fertőzésből felgyógyultaknak az igazolás egy alternatíva lehet, ezzel kapcsolatban azonban szintén a CDC iránymutatása a mérvadó.

 

Milyen egyéb szabályozások várnak?

Jelenleg karanténra vonatkozó szabályozás nincs érvényben az országban, az érkezés után nem kell elvonulni. A CDC azt ajánlja, hogy az érkezés után 2 nappal készítsen minden utazó koronavírustesztet – ez azonban nem kötelező. Ha valaki a koronavírus jeleit észleli magán, akkor szintén ajánlott az önkéntes karantén is körülbelül 5 napig. Ha valaki pozitívra tesztel, akkor szintén önkéntes karanténba kell vonulnia.

A kormányzat továbbá egészen 2022 március közepéig meghosszabbította az utazókra vonatkozó, a repülőgépeken, vonatokon és más tömegközlekedési eszközökön érvényes maszkviselési kötelezettséget. Ezenkívül szövetségi szinten nincs maszkviselési kötelezettség se a boltokban, se a belső terekben, erről minden állam maga dönt, így érdemes mindenhol előre tájékozódni a különböző szabályokról.

Ugyan az új variáns már az USA területén is megjelent, a nagykövetség szerint egészen jól kezelik a járványhelyzetet az országban a negyedik hullám alatt. Óvatosan kezelik az omikron megjelenését is, hiszen a delta variáns továbbra is szedi áldozatát, a legújabb változat pedig közeledik, azonban általánosságban a járványt kordában tudják tartani a szabályozásokkal. Néhány államban, régióban teljesen visszaállt az élet a normális üzemmódba, a boltok nyitva tartanak, nem kell maszkot viselni és a kórházak sem túlterheltek – míg máshol, például Washington D.C.-ben, jobban érezhetőek a koronavírus-járvány hatásai.

 

Az USA oltottsági szintje 60 százalék körül áll

Az ország oltottsági szintje is szóba került: eddig 234 millió amerikai állampolgárt oltottak be legalább egy adag vakcinával, az átlagos oltottsági arány pedig 60% az USA területén. Kaliforniában, Floridában, New Yorkban vagy Massachusettsben ennél magasabb aránnyal büszkélkedhetnek. A legalacsonyabb oltottsági arány Georgiában (48%) Tennessee-ben (50%) és Indianában (51%) van. A CDC oldalán elérhetőek a legfrissebb koronavírusszámok és oltottsági adatok is, melyet állandóan frissítenek.

Az Egyesült Államokban is szóba került már a kötelező oltás, azonban szövetségi szinten nehéz szabályozni ezt, jelenleg az államok dönthetnek róla, hogy kötelezővé teszik-e – a nagykövetség tudomása szerint egyelőre nem terveznek egyik államban sem kötelező oltást. Néhány helyen az egészségügyben dolgozóknak kötelező az oltás, illetve vállalati szinten rendelték el, de állami szabály nem jött még ki és nem valószínű hogy lesz.

 

Minél hamarabb jelentkezni kell vízumra

Az Európai Unióból érkező turisták számáról a nagykövetség elmondta, hogy jelenleg rengetegen jelentkeznek vízumra és ESTA-ra, így azt látják, hogy az utazások száma lassan, de biztosan növekszik, és elindult azon az úton, hogy a koronavírus előtti adatokat hozza. Éppen ezért azt javasolják, hogy akik jövőre utazni szeretnének és vízumra van szükségük, minél hamarabb foglalják le az időpontjukat az interjúra.

Mivel az ESTA átfutási ideje gyorsabb, így arra később is elég jelentkezni, de fontos, hogy minden utazó hagyjon elég időt arra, hogy megérkezzenek a dokumentumok. Azt is kiemelték, hogy az utazni vágyók a nagykövetség oldaláról indítsák az ESTA-jelentkezést, hogy ne fizessenek többet más oldalakon.

Azt is megtudhattuk, hogy a két ország között kiváló a gazdasági kapcsolat, a koronavírus és a lezárások talán lassítottak bizonyos folyamatokon és egyes szektorok működését. Ez leginkább a személyes jelenlét és találkozók hiánya miatt történt, de a gazdasági fejlődés továbbra is folytatódott a virtuális lehetőségeknek köszönhetően. Leginkább a Magyarország felé érkező befektetésekben látható növekedés, melyekhez minden támogatást megkaptak az elmúlt két év során is.

A belépésre vonatkozó és a járványügyi szabályok gyakran változnak az Egyesült Államokban. Az aktuálisan érvényben lévő beutazási információk és hasznos linkek az amerikai nagykövetség weboldalán és Facebook oldalán érhetők el.

(forrás:turizmus.com)

Vissza a hírekhez