Idén több pénz kell a nyaralásra, de jól jár, aki előfoglal

Sky Travel | 2024.02.07. | Hírek

A tavalyi, meglepően jól sikerült előfoglalási időszak és akár a 2019-es forgalmat is meghaladó nyári kiutazó forgalom láttán a piaci szereplők többsége az idén további növekedésre számít, emiatt tovább bővítette kapacitásait.

Decembertől márciusig elérhető, de fokozatosan csökkenő mértékű akciókkal értékesítik nyaralási csomagjaik jelentős részét az utazásszervezők, akik az előfoglalási időszakban immár két éve növekvő keresletet tapasztalnak – beszélt a piaci trendekről a Világgazdaságnak Bakó Balázs, a MUISZ szóvivője, aki kiemelte azt is, hogy jelentős, akár 30-40 százalékos kedvezményekkel hirdetik meg nyári útjaikat elsősorban a chartereztető utazási irodák.

Ráadásul tavaly már egyértelmű volt, hogy az esetek jelentős részében jobb árat lehetett elérni az előfoglalási időszakban, mint egy last minute akció során, mivel az előfoglalási időszak után sem csökkenő kereslet mellett igen kevés értékesíthető szabad hely maradt az utolsó pillanatokra.

A MUISZ szóvivője azt javasolja, hogy nem korai, sőt hasznos már most átnézni a nyaralás ajánlatokat, és kihasználni még mindig széles körben elérhető elfoglalási kedvezményeket,amelyeknek számos előnyére rámutat, mint például arra a fontos tényezőre is, hogy az adott szálláshelyen még a legtöbb rendelkezésre álló szobatípus elérhető és ilyenkor sokkal kevésbé szükséges kompromisszumot kötni, mert a kínálat még bőséges.

Az idei utazások költsége tekintetében Molnár Judit, a MUISZ elnöke úgy véli, hogy nem lesz olyan nagymértékű drágulás, mint tavaly volt, bár 10 százalékkal így is tovább emelkedtek az árak.

Mint mondta, az infláció, valamint az energia és a kerozin drágulása írja át a számokat, a forint most kifejezetten erős, ami segíti a kiutazási kereslet növekedését.

Az előfoglalási időszak nagyon fontos, és kellően pontos iránytű az egész szezont tekintetében, ilyenkor értékesítik az utazási irodák a teljes nyári kapacitásuk mintegy 50 százalékát. Egyelőre minden jel arra mutat, hogy az utazni készülők részéről tapasztalt érdeklődés volumene meghaladja a tavalyit – mutatott rá a szakember.

Az utazási toplisták idén sem változnak, Horvátországba tavaly rekordszámú magyar turista érkezett, és idén is sokan készülnek a legközelebbi, autóval is megközelíthető tengerpartokra.

A repülős utazások terén idén is Görögország, Törökország, Ciprus és Egyiptom, valamint Tunézia viheti a pálmát, újdonságot a mallorcai és más spanyolországi, továbbá a madeirai lekötött repülőhelyekkel összeállított nyaralócsomagok jelenthetnek.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez