HR-trendek: A munkaerő megtartása az új toborzás

Sky Travel | 2023.06.13. | Hírek

A munka-szabadidő egyensúlyának felértékelődése nem kedvező, de a tavalyhoz képest csökkent a betöltetlen álláshelyek száma a turizmusban – erről is beszélt Csaposs Noémi, az OHE elnöke egy múlt heti rendezvényen, ahol az atipikus foglalkoztatási formák erősítésének szükségességét hangsúlyozta.

A munkaerő tekintetében a Covid a turizmust sújtotta leginkább – kezdte előadását az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) egyéves fennállásának alkalmából rendezett szakmai konferencián.

A pandémia által elindított folyamatok jól ismertek: a fiatal, nyelveket beszélő szakembereket más ágazatok is felfedezték, sokan más szektorokba (irodai, logisztikai, egyéb szolgáltatói) igazoltak át és véglegesen elhagyták a szakmát. A szakképzetlen, fizikai munkaerő szintén felértékelődött.

Mindezzel párhuzamosan az új beruházások miatt rengeteg új álláshely jelent meg, igazi munkaerőpiaci boomnak lehettünk tanúi: 2022-ben 100 ezer nyitott munkahely volt Magyarországon.

 

Hol találjunk új munkaerőt?

A munkaerőpiaci elvárások között egyre fontosabbá válik a rugalmas és a hibrid munkavégzés lehetősége, a színvonalas irodai környezet kialakítása, a munka-magánélet egyensúlyának fontossága – sorolta az új trendeket a szakember. A cégek ugyan igyekeznek maguk is fejlődni, a munkaerőpiac alapvetően jelölt vezérelt (aki dolgozni akar, annak a lába elé piros szőnyeget kell lerakni), hatékonyságnövelésre, munkabér emelésre van szükség, de a nyitott pozíciók száma így is több és több is marad, mint a munkaerő.

Az elöregedő társadalom miatt több munkaerőre nem érdemes számítani, viszont kísérletet kell tenni a nyári szezonban jelentős támaszt jelentő diákok tartós elcsábítására és a nyugdíjas munkaerőben rejlő, kihasználatlan potenciál kiaknázására. A munkaerőszervezési kérdésekben legyünk rugalmasak, adjunk nagyobb teret a jelenleginél az atipikus és egyszerűsített foglalkoztatási formáknak – hangsúlyozta.

Amint rámutatott, a 25 éves fiatalok adómentessége motiváló, ugyanakkor frusztrációt okozhat. Előfordulhat, hogy az adómentességet élvező fiatal nettója magasabb tapasztalt kollégájánál, de a hazavitt kereset esetleges csökkenése sem motiváló a 25. év betöltése után.

Tapasztalatuk szerint egy ideális munkahelyen biztonságos a környezet, vonzó a fizetés, ugyanakkor a jó vezető és a jó kollektíva is megtartó erő. A rugalmas munkaidő és home office lehetőség éppúgy előny, mint a fejlődési és karrierlehetőség, vagy az ösztönző feladatok.

Bíztató, hogy a munkaerőhiány tavalyi év második negyedévében mért csúcsa után az üres álláshelyek száma csökkent, a nyitott pozíciók száma tovább redukálódhat, de arra kell számítani, hogy a munkaerőhiány számos szektorban továbbra is velünk marad.

 

Motivációs lehetőségek

A megtartás az új toborzás! – hívta fel a figyelmet a szakember a meglévő dolgozókra való odafigyelés fontosságára. Kezelni kell az egyéni igényeke (például több szabadidő biztosításával), lehetőséget adni a részmunkaidőre, „kismama-műszakra", meg kell keresni az egyéb javadalmazási formákat. A fejlődési lehetőség és az átlátható karrier nyújtása a fiatalok számára különösen lényeges. Érdemes áldozni a vezetőfejlesztésre, a munkáltatói márka felépítésére, valamint a munkafolyamatok hatékonyabbá tételére is a digitalizációra támaszkodva.

Itt jöhet számításba a harmadik országbeli munkaerő foglalkoztatása. Az unión kívülről érkező munkavállalónak ma nagyjából a fele dolgozik a turizmus-vendéglátásban. Magyarországra legtöbben a Fülöp-szigetekről érkeznek, elsősorban szobaasszonyként, takarítóként, kiszolgálóként vállalnak munkát. Nehézség, hogy az elszállásolásukat meg kell oldani, ugyanakkor nyitottnak kell lenni a befogadásukra, nem elfelejtve, hogy ezért a munkaerőért globálisan versenyzünk. A kínai üzleti befektetői és menedzseri kör Magyarországra érkezésére szintén fel kell készülnünk.

Ágazattól függetlenül nehéz munkaerőpiaci helyzetben vagyunk, ezért fiatalok, nyugdíjasok, harmadik országbéliek bevonását egyaránt szem előtt kell tartani.Minél inkább rugalmasabban adaptálódik valaki a változáshoz, annál valószínűbb a túlélés – összegzett előadása végén a szakember.

(forrás:Turizmus.com)

Vissza a hírekhez