Hova menjünk 2024-ben Lengyelországban? – Az átalakulóművész: Katowice

Sky Travel | 2023.12.21. | Hírek

2024-ben Katowice a tudomány európai fővárosa lesz, így érdemes picit jobban odafigyelnünk rá.

Az utóbbi bő egy évtized során Felső-Szilézia egyik legfontosabb városában azon dolgoztak, hogy merőben átalakítsák a település arculatát, amit addig a 19. században virágzó bányászat és kohászat határozott meg. 2024-ben Katowice a tudomány európai fővárosa lesz, így érdemes picit jobban odafigyelnünk rá.

Bár mindkét iparágra a szürke és barna színek jellemzők, a dél-lengyelországi metropolisz napjainkra tele van parkokkal – a város területének csaknem fele zöld, mely részek sportolásra csábítják nemcsak az itt lakókat, de a városba látogatók egy részét is.

Városnéző túránk során ne hagyjuk ki a helyiek legkedveltebb találkozóhelyét, a piacteret, ahol találkozik a történelem és a modern kor – a vásárok mellett koncertek és egyéb rendezvények, mint például food truck fesztivál helyszínéül szolgál, amit nyári szezonban öt méter magas Kanári-datolyapálmák tesznek még egyedibb hangulatúvá.

Ha már terek, akkor a város legismertebb részét is vegyük célba: a Spodek Aréna a 90-es években még szénbányának adott teret, ma már viszont többek között a Nemzetközi Kongresszusi Központnak és a Sziléziai Múzeumnak nyújt otthont.

Katowice sokszínűségét bizonyítja a több mint száz építészeti műemlék mellett található számos izgalmas kulturális és művészeti hely. Így például a falfestmények utcájában a városhoz történelmileg kötődő személyeket bemutató hatalmas alkotásokat csodálhatjuk meg. Míg a város központjában a neonhirdetések tárházában az egykori neonreklámok rekonstrukcióját, valamint archív fényképeket lehet megnézni – Katowice utcáin az 1960-as évek végén közel nyolcszáz neonreklám világított, ami miatt a lengyel Las Vegasnak is tekintették.

…és ne felejtsük azt sem, hogy Katowice az UNESCO által elismert zenei város, köszönhetően a kiemelkedő zenekaroknak, valamint a világhírű zeneszerzőknek. A város kulturális életének fontos részét képezi a számos zenei fesztivál.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez