Hét ok, amiért érdemes Dubajba látogatni

Sky Travel | 2022. 01. 05. | Hírek

Pedig egyik sem olyan jól ismert látványosság, ami mindenkinek beugrik Dubajról hallva. Szó sem lesz a Burdzs Kalifa Guiness-rekordokat döntögető méreteiről, a Dubai Mall-ban a nap 24 órájában kimaxolható shoppingolásról, a világ egyetlen hatcsillagos szállodájaként ismert Burdzs al-Arabról, vagy a városban egymás érő, a világ különböző Michelin-csillagos konyháiról ideérkező sztárséfek gasztronómiai kreációiról.

Azonban, mivel a város vezetői nagyon is tisztában vannak azzal, hogy az olaj-óra ketyeg, ezért a korábban a gazdaságukat legfőképpen meghatározó olaj-biznisz helyett most inkább az ingatlanberuházásokra, a pénzügyi szolgáltatásokra és a turizmusra figyelnek.

És itt jönnek képbe azok az újdonságok, amelyek az utóbbi időszakban kerültek megvalósításra és átadásra, és amelyek mind egyetlen célt szolgálnak: még több látogatót vonzani az Öböl-menti országok második legnépesebb és leglátványosabb városába, és olyan élményt nyújtani a hozzájuk látogatónak, amelyet senki sehol másutt nem tapasztalhat a világot járva.

1.  Dubai Frame. Tériszony feloldására pszichológushoz való költséges járkálás helyett gyors és hatásos megoldás, valamint az adrenalin-függőknek is tökéletes választás. Adott két 150 méter magas aranyszínben pompázó oszlop, amelyet egy 93 méter hosszú aranyhíd köt össze.

Na most, ha valaki felmegy (gyanútlanul) az egyik oszlopban található gyorslift valamelyikén, akkor fent, a magasban szembesül azzal a ténnyel, hogy csak akkor mehet le ismét a biztonságot adó mélybe, ha átjut a másik oldalon lévő lifthez a csupaüveg hídrészen. Igaz, közben feledteti a rettegést a látvány, hiszen a Frame nem véletlenül épült épp oda, ahol van: az eredetileg gyöngyhalászfaluként vegzáló aprócska viskókból összetákolt világát köti össze a világ leglátványosabb metropoliszával, ami mindössze 50 év felforgása alatt nőtt ki a homoksivatagból. A Frame épp e két világ kellős közepén, a Zabeel Park területén található.

2.  Ain Dubai. Ha már magasság- meg mélységérzet, és jó adag tériszony, akkor kutyaharapást szőrével-alapon itt egy újabb kihívás és nem mindennapi élmény ajánlat, amit a Bluewaters (mesterséges) szigeten építettek fel. Tavaly október óta fogadja a látogatókat a 250 méter magasságba lassan felhintázó óriáskerék, amelynek mind a 48 kabinjából hihetetlen kilátás nyílik a városra, és a Dubajt körülvevő, végtelennek tűnő óceánra.

Állítólag az őszi nyitóceremónián maga a sejk trónörökös fia, Hamdan is részt vett, ráadásul nem is akárhogy, hanem kiült egy kabin tetejére... Ezt azért senki ne csinálja utána, mert a kabin biztonságos mélyéről is páratlan az kilátás.

3.  The View at The Palm. Itt is a magasságé és a mélységé a főszerep, de korántsem olyan adrenalinlöketet adó mértékben, mint az előző két helyszínen lévő látnivalók során.

A Burdzs Kalifához mérten is jóval szellősebb körülmények közt csodálható meg a város, ahová a profi utazók nem is akármikor, hanem kimondottan naplemente idejére indulnak a Pálma-torony 52. emeletén lévő, tiszta üvegből álló, 360 fokban körbejárható kilátóba.

Onnan csodálva az alattuk elterülő, sztárok nyaralóival teli, mesterségesen kialakított Pálma alakú szigetcsoportot, valamint körben Dubaj építészeti remekeit és az Arab-öbölbe lenyugvó nap semmi máshoz nem hasonlítható, fenségesen nyugalmas látványát.

4.  Al Shingada Múzeum Már az épületegyüttes története is mesés: ugyanis a város legrégebbi negyedében álló, egymás mellett megbúvó házikók eredetileg a sejk feleségének és szolgáinak lakhelyéül szolgáltak. Ma Dubaj múltját mutatják be itt a gyöngyhalászattól kezdve a tengeri kereskedelmen át, az olaj felfedezésén keresztül az ősi időkben kezdődő és ma is folytatódó parfümkészítés világáig.

Az egyik épületben, a Sheik Mohamed Kulturális központban (Sheik Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum Centre for Cultural Understanding) autentikus módon tálalva – azaz földre kiterített szőnyegeken – kínálják azt az ételsort, amelyet elődeik pont ilyen módon készítettek és fogyasztottak el még sivataglakóként, többszáz év óta.

Miközben a program irányítója bemutatja sajátmagán azokat a korhű öltözeteket és kiegészítőket is, amelyeket őseik viseltek, és azt is elmondja, hogy ez ma is a nemzeti viseletük. Mondjuk azért az elég vicces, de szintén a múlt, valamint a jelen találkozását hirdeti, ahogy a fejét elfedő turbán ősi díszeit magyarázva és mutatva, összegabalyodik a fejfedő szent zsinórja a srác ipad-je fülhallgatójának madzagjával.

5.  Madame Tussaud’s Dubai. Ugyanazon a mesterséges szigeten, a Bluewaters Island-en, ahol az óriáskerék is pörög, nyílt ősz végén az Emirátusok első Madame Tussaud’s múzeuma. Az ok nyilván az volt, hogy láttak ilyet, mondjuk Párizsban, és azt gondolták, miért ne lehetne náluk is egy, hiszen sok turistát vonzó látványosságról van szó.

Egyébként tényleg nem rossz a világ nagypolitikájának szereplőit látni közelről, vagy egy asztalnál kávézni Erzsébet királynővel, természetesen a corgie-jai társaságában, és ismert sztárokkal, sportolókkal közös szelfit készíteni. Amúgy nemcsak a viaszfigurák vonzóak a kiállítás alkalmával, hanem az interaktív bemutató végén egy interaktív shop is van, ahol potom összegekért lehet vásárolni szuper ötletes kis ajándéktárgyakat.

6.  Infinity des Lumières. A világ shopping birodalmának kellős közepén, a Dubai Mall 2. emeletén nyílt a fotográfia és film születését köszönhető Lumières-fivérekről elnevezett digitális művészeti óriás méretű kiállítóterem, ahol a világ híres alkotásait mutatják be megfestésük első pillanatától kezdve a megvalósítás összes lépésén át, 130 kivetítő segítségével minden lehetséges felületen: falon, mennyezeten, padlón, zene kíséretében.

Például Van Gogh leghíresebb festményeinek születése Janis Joplin körítéssel? Kissé bizarr párosítás, de nagyon izgalmas. A Mall-ban shoppingoló hadak szerencsére errefelé még csak véletlenül sem tévednek be, háborítatlanul lehet tehát élvezni a nem mindennapi látványt és hanghatást.

7.  La Perle Show.  Ha van Dubajnak saját Madame Tussaud-ja, már csak nem maradnak saját Cirque de Soleil előadás nélkül sem? Így természetesen ezt is létrehozták a hozzájuk látogató közönség szórakoztatása érdekében, méghozzá ugyanolyan grandiózus és látványos mértékben és összhatásban, ahogy az eredeti, kanadai illetőségű produkciók is élvezhetők.

Víz hömpölyög a színpad közepén, amelybe hol eltűnnek, hol előbukkannak belőle a Pearl című előadás speciális, mesés gyöngyhalászai. Kicsit Dubaj történelme, kicsit misztikum, és persze a mindent elsöprő akrobatikus profizmus járja át minden percét a másfél órás előadásnak. Amelyben hét, nem akármilyen képességű motoros is komoly szerepet kap, de ne spoilerezzük el az előadás minden részletét, mert ezt a produkciót tényleg látni kell.

 

(Forrás: Turizmus Onine)

Vissza a hírekhez