Hatalmas turisztikai bevételt hozott Kínának az idei holdújév

Sky Travel | 2024.02.19. | Hírek

A szombaton véget ért nyolcnapos holdújévi ünnepek alatt a belföldi utazások fellendülésének köszönhetően jóval magasabb turisztikai bevételek voltak nemcsak az előző évhez, de a koronavírus-járvány előtti időszakhoz képest is Kínában.

A világ legnagyobb éves vándorlásaként is emlegetett ünnep alatt a turisztikai látványosságok országszerte hatalmas tömegeket vonzottak. A belföldi turisztikai kiadások 47,3 százalékkal 632,7 milliárd jüanra (87,96 milliárd dollár) ugrottak a 2023-as év azonos ünnepi időszakához képest a kulturális és turisztikai minisztérium által közzétett adatok szerint.

Az idei ünnepek alatt a belföldi utazások száma 34,3 százalékkal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest, összesen 474 millió volt.

A minisztérium adatai szerint a 2019-es, még a járvány előtti holdújévhez képest a belföldi turisztikai kiadások idén 7,7 százalékkal, a belföldi utazások pedig 19 százalékkal nőttek. Az összes be- és kiutazás visszatért a 2019-es szint 90 százalékára.

A közlekedési hatóságok becslése szerint az idei tavaszünnep idején Kínában mintegy 2,184 milliárd utazást bonyolítottak le, ebből 94,5 százalékot autópályán, míg vasúton 99,59 millió utat tettek meg.

Az ünnepek alatt Peking megközelítőleg 17,5 millió látogatót fogadott, ez az előző évhez képest 37,4 százalékkal több – jelentette a kínai kulturális és turisztikai minisztérium.

A kínai főváros idegenforgalmi ágazata 28,65 milliárd jüan (mintegy 4 milliárd dollár) bevételt hozott, ami 40,6 százalékos növekedést jelent 2023-hoz képest.

A templomvásárok voltak idén a legnépszerűbb ünnepi programok, több mint 5,16 millió látogatást regisztráltak, de emellett rendkívül sokan választották a filmnézést is, a kínai filmhivatal szerint az ország mozijegybevétele a nyolc nap alatt rekordot döntött és meghaladta a 8 milliárd jüant (1,1 milliárd dollár).

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez