Hat légitársaság hozza majd az izraeli turistákat Budapestre

Sky Travel | 2022. 01. 11. | Hírek

Mától lekerült Izrael utazási tiltólistájáról Magyarország, így három hét szünet után sorra indulnak újra a két ország között a járatok. A korlátozások alatt is operáló Wizz Air és a Ryanair mellett mától repül az El Al, a későbbiekben pedig az Israir, az Arkia és a Bluebird Airways is újraindul.

Az omikron variáns terjedése és a magas fertőzöttségi ráta miatt december 22-én az izraeli kormány döntése alapján Magyarország is felkerült az izraeliek utazási tiltólistájára. A listán található országokat csak kivételes kormánybizottsági engedéllyel lehetett felkeresni.

Az utazási korlátozást – ahogy azt a budapesti szilveszteri vendégforgalmat taglaló cikkünkben is írtuk – leginkább a belvárosi szállodákban érezték meg, ahol az utóbbi időben az egyik fő küldőpiaccá lépett elő Izrael.

Természetesen az, hogy a Magyarország tiltólistára került Izraelben, nem csak a szállodák foglaltságát érintette negatívan, hanem a két ország között járatokat üzemelő légitársaságokat is. A Budapest Airport megkeresésünkre arról tájékoztatott, hogy az utasforgalmi statisztikák alapján a december 22-ei szigorítást megelőző hét napban, december 15–21. között összesen 8801 utas repült Magyarország és Izrael között. Az ezt követő héten, december 23–29-ig a két ország közötti utasforgalom 1896 főre esett vissza, ami 78 százalékos csökkenést mutat.Az elérhető kapacitások ennél kisebb mértékben, mindössze 32 százalékkal csökkentek ugyanebben az időszakban, ugyanis nem minden légitársaság állította le a járatait. A Wizz Air és a Ryanair december 22. után, a korlátozás három hetében is folyamatosan repült Magyarország és Izrael között.

A napokban azonban Izrael enyhítette a külföldiek beutazási és az izraeliek külföldre utazási tilalmát és így mától lekerül a tiltólistáról Magyarország is.

Az El Al izraeli légitársaság a korlátozások feloldásával azonnal újraindította járatait Tel-Aviv és Budapest között: az első gép még ma megérkezik, és kezdetben heti három, később heti hat járattal operálnak majd.

A Budapest Airporttól megtudtuk, hogy további légitársaságok is készenlétben állnak. Tájékoztatásuk szerint,a foglalási rendszerek pénteki állapota alapján az Israir február 2-től, az Arkia Airlines március 28-tól, a Bluebird Airways június 22-től tér vissza Budapestre. A repülőtér üzemeltetője azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a járványhelyzet alakulása és a bevezetett intézkedések befolyásolhatják a járatok újraindulásának tervezett időpontját.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez