Guller Zoltán: Ősszel ázsiai influenszereket hívunk meg Magyarország népszerűsítésére

Sky Travel | 2024.06.24. | Hírek

Olyan jól sikerült a májusi Budapest Influencer Trip, hogy lesz folytatás. Ősszel ázsiai influenszereket hív meg a Magyar Turisztikai Ügynökség, Kínából, Dél-Koreából és Japánból is – nyilatkozta az MTÜ elnöke a kampány eredményeit összegző interjúban.

Kivételesen jól sikerült Magyar Turisztikai Ügynökség nagyszabású, a magyar fővárost népszerűsítő Budapest Influencer Trip elnevezésű eseménye, amelyre 14 ország mintegy 50 influenszerét és további több mint 100 hazai tartalomgyártót hívtak meg. Amint akkor arról beszámoltunk, májusban kiemelkedően nagy elérésű, nemzetközileg is ismert véleményvezérek mutatták be Budapest legszebb, legizgalmasabb arcát közönségüknek, olyanokat, akiknek az Instagramon összesen több mint 155 millió, a TikTokon pedig 176 millió követője van.

Guller Zoltán, az MTÜ elnöke most az Indexnek beszélt egyebek mellett a kampány eredményeiről és jövőbeni folytatásáról. „Ezzel az influenszer-médiatrippel egy – a szakmában elfogadott és egyre népszerűbb – új marketingkampányt használtunk, mert elsődleges célunk a 25–40 éves korosztály megszólítása volt, akiket az eddigi kampányeszközeinkkel már nehezen értünk el" – mondta az interjúban. Hangsúlyozta: az utóbbi időben egyre több kutatás mutatja, hogy az influenszerpiacnak a 24–40 éves korosztály esetében a turizmusban meghatározó szerepe van, döntéseiket véleményvezérek ajánlásai alapján hozzák meg.

Szavai szerint Európában ekkora mértékű influenszer-médiatripet még senki nem szervezett, pedig van példa rá más országokban is. Portugália turisztikai szervezete tavaly már nem saját maga forgatott filmeket a tengerpartról, hanem véleményvezéreket bízott meg ezzel a feladattal.

A májusi kampány eredményei szerint a világ legnagyobb tartalomgyártói ebben a Budapestet népszerűsítő pár napban

  • több mint 1000 Instagram-sztoriban
  • 900 bejegyzésben
  • és 200-nál is több TikTok-videóban osztották meg személyes élményeiket közösségükkel.

A rendezvénynek köszönhetően így 150 országból közel 340 millió követőjük kaphatott képet Budapestről.Ezenfelül, a szerződésben rögzített 477 szponzorált tartalmat túlteljesítve, további 1500 organikus tartalmat osztottak még meg a meghívott tartalomgyártók itt-tartózkodásuk alatt, s az esetek többségében ezek további több tízmilliós elérést és megjelenést hoztak a fővárosnak – sorolta Guller Zoltán.

Az eredményeket látva az MTÜ azt tervezi, hogy folytatja a programot, hiszen kampányaiknak is köszönhetően Budapesten 20 százalékkal nőtt a külföldi turisták száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Éppen ezért ősszel az ázsiai piac felé nyitnak, influenszereket hívnak meg Kínából, Dél-Koreából és Japánból, hogy még több turista érkezzen ebből a térségből is.Guller Zoltán szerint ez egy új trend a szakmában, a Magyar Turisztikai Ügynökség pedig nyomon követi az új típusú marketingeszközöket, hiszen a turizmus ma Magyarország egyik legfontosabb húzóágazata.

Az MTÜ elnöke beszámolt arról is, hogy tavaly nagyságrendileg hatmilliárd forintot költöttek külföldi médiavásárlásra, idén pedig a külföldi marketingkeretük egy részéből nem a CNN forgat Magyarországról filmet, hanem a tartalomgyártók, ami annyit jelent, hogy a médiavásárlásokat az influenszerek által készített tartalmakkal váltották ki.

Az Index külön kérdésére részletezte is a számokat:

„Tavaly 11 európai országban összesen kétmilliárd forintot költöttünk médiavásárlásra, Amerikában több mint 700 millió forintot. Ez az új típusú marketingkampány Európában egymilliárd, Amerikában 500 millió forintba került, és ebben az évben új piacokon is hirdettünk, mint például Brazíliában, Kanadában és az Öböl menti arab országokban, az erre fordított összeg valamivel több mint 300 millió forint volt" – fejtette ki.

Összegzése szerint tehát kisebb anyagi ráfordítással több térségben tudják népszerűsíteni hazánkat.

(forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez