Gran Canaria és Tenerife sokkal több, mint homok és napozóágy

Sky Travel | 2024.01.02. | Hírek

Tenerife és Gran Canaria szigetének látnivalóit és szálláshelyeit ismerhették meg jobban a Kanári-szigetek- és Madeira-specialista ViaSale Travel értékesítő partnerei az utazásszervező október végi tanulmányútján. A programon részt vett lapunk munkatársa is.

Sziklamedencék és homokos partok

A Kanári-szigeteken szinte mindig tökéletes az idő a nyaralásra, télen 21 fok, nyáron pedig 25 fok körüli az átlaghőmérséklet. Az időjárás mellett a szigetek egyik legfőbb vonzereje a változatos természeti környezet: a vulkanikus hegyektől kezdve a homokdűnéken át az érintetlen, fehér homokos tengerpartokig minden megtalálható itt.A szigetek szó szerint kiemelkedő látnivalói közé tartozik a 3718 méter magas, vulkanikus eredetű Teide-hegy, amely egész Spanyolország legmagasabb pontja, de említésre érdemesek még a fürdésre is alkalmas, természetes sziklamedencék a tengerparton, a fényszennyezésmentes égbolt, az óceán gazdag élővilága, amelyet sétahajóról vagy búvárkodás közben is fel lehet fedezni.A szigetcsoport ráadásul számtalan sportolási lehetőséget is biztosít a kerékpározástól és a túrázástól kezdve a sziklamászáson át a szörfözésig.

 

Az örök tavasz szigete

A csoport először Tenerifét, a Kanári-szigetek legnagyobb és legnépesebb tagját fedezte fel. Ugyan a két nap kevés volt, hogy bejárjuk az egész területet, a ViaSale Travel gondoskodott róla, hogy egy kirándulás keretében a legfontosabb részeit megismerhessük. Tenerife északi része sokkal zöldebb, páradúsabb, télen hűvösebb, míg délen egész évben garantált a meleg, így a szállodák nagyrészt a szigetnek ezen a felén találhatók. Így érdemes a déli oldalon szállást foglalni, innen pedig a sziget két autópályáján könnyen el lehet jutni bármelyik látnivalóhoz.A sziget büszkesége a Teide-hegy, amelyre egy kabinos felvonóval egészen 3500 méteres magasságig fel lehet jutni – mi idő hiányában ezt kihagytuk, de vendéglátóink szerint érdemes a nyaralás során beiktatni a programba. Aki a csúcsra akar felmászni, az külön engedély birtokában még ezt is megteheti.

 

Ismerkedés a helyi ízekkel

Miután megnéztük a sziget legmagasabb pontját, az óceán felé vettük az irányt, ahol Garachico városában megnézhettük, milyen is a Kanári-szigetek építészete – hiszen ez a környék egyik legépebben megmaradt, legjellegzetesebb történelmi belvárosa. Itt kóstolhattuk meg először a helyi ételkülönlegességeket is: a héjában főtt „ráncos krumplit” a híres mojo szószokkal, amiknek legfontosabb alapanyagai a fokhagyma, az olívaolaj, a piros vagy zöldpaprika. Ugyanitt a roma vieját, ezt a csicseriborsóból, sertéshúsból és krumpliból készült egytálételt, valamint az egyik legikonikusabb spanyol finomságot, a paellát is megkóstoltuk.Az ebéd után az óceánparton a helyi kávékülönlegességgel, a barraquitóval kényeztettek minket vendéglátóink. Tudni kell, hogy a canariók nagyon édesszájúak, így nem csoda, hogy kedvenc kávéjuk is kifejezetten édes: a Barraquito speciális, rétegzett, forró ital, található benne kávé, habosított tej, édes sűrített tej, fahéj, citrom és narancslikőr. A kávé alkoholmentes változatát „leche leche”-nek hívják, ebbe habosított és sűrített tej kerül. A kulináris kalandok után ismét városnézés következett: a borairól is ismert Icodban megtekintettük a híres sárkányfát, amely egyesek szerint több ezer éves már.A sárkányfa egyébként az Atlanti-óceán északi medencéjében található szigeteken őshonos, de a Tenerifén élő óriás példány – törzsének kerülete 12 méter, a magassága 14 méter – a leghíresebb mind közül. A szigeten érdemes még megnézni a Loro Parque állat- és növényparkot, ahol akár öt-hat órát is el lehet tölteni, illetve Európa legnagyobb csúszdaparkját, a Siam Parkot is.

 

Gran Canaria, a minikontinens

Gran Canaria a Kanári-szigetek harmadik legnagyobb szigete és a második legnépszerűbb turistacélpontja. A sziget tökéletes hely a felüdülésre és a kikapcsolódásra. Míg Tenerifét „az örök tavasz szigetének” becézik, Gran Canariát „minikontinensként” szokták emlegetni sokszínű tájegységei és az egy időben különböző időjárásokat produkáló mikroklímái miatt, amiknek köszönhetően a száraz, meleg, szinte sivatagi éghajlattól kezdve a hűvös és nedves hegyvidéki levegőig minden megtalálható rajta. Ahogy Tenerifén, úgy Gran Canarián is jellemző, hogy az északi fele esősebb, zöldebb, míg délen található a szállodák többsége a 60 kilométer hosszúságú homokos strandok és a homokdűnék közelében.A sziget közepén hatalmas hegyeket találunk, itt 1949 magas a legmagasabb pont. Az itteni kilátókból jó időben még Tenerifére, a Teidéig is ellátni. A hegyek között ötszáz éves történelmi kisvárosok bújnak meg, ahol mintha megállt volna az idő. Itt még mindig találhatók barlanglakások, illetve egy-egy barlangétteremben is kipróbálhatjuk a Kanári-szigetek ételkülönlegességeit.

 

Kalandok Kolumbusz házától a banánültetvényekig

Érdemes felkeresni a sziget fővárosát, Las Palmast is, ahol a színes, gyümölcsökkel, zöldségekkel, húsokkal és halakkal megrakott piac mellett a látnivalók hosszú sora vár minket. Meglátogathatjuk Kolumbusz házát is, ahonnan a felfedező elindult hosszú útjára, de a városnak egy gyönyörű katedrálisa is van. Itt található a Loro Park „kistestvére” is, a Poema del Mar, amely Földünk vizeinek élővilágát mutatja be felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Las Palmas de Gran Canaria talán a strandjáról híres leginkább, itt található a világ második leghosszabb városi „playa”-ja, a Las Canteras.A szigeten érdemes felkeresni a spanyol hódítók előtti őslakos kultúra emlékeit is. Különleges program a csillagnézés éjszaka a hegyekben – itt ugyanis jóformán nincs fényszennyezés. Gran Canarián számos banánültetvény is található, az egyik birtok gazdálkodásába mi is bepillantást nyerhettünk. A gyümölcs 18 hónap alatt érik be, aztán kivágják, helyén pedig azonnal új csemete kezd nőni.A banánültetvény mellett ellátogattunk még a híres Arehucas rumgyárba is, ahol meghallgathattuk a családi tulajdonban lévő vállalkozás történetét, megcsodálhattuk a hírességek által aláírt rumoshordókat, és egy különleges, 40 éves rumba is belekortyolhattunk.

 

Halászfaluból nyaralóváros

A sziget felfedezése során a déli részen, Maspalomasban volt a bázisunk, ami a sziget és egyben Spanyolország egyik legfontosabb turistaközpontja. A város 6 kilométer hosszú, egybefüggő, vándorló homokdűnékkel tarkított strand mentén terül el.1961-től kezdve néhány év leforgása alatt vált halászfalucskából nyaralóvárossá, amit az egész évben meleg klímájának és nagyszerű strandjainak is köszönhet. Jelenleg nem épül új szálloda a környéken, szállodastop van, így a régebbi hoteleket felújítják, korszerűsítik.A közelben található a Kanári-szigetek „Velencéje,” egy bájos üdülőváros, Mogán, amit szintén meglátogattunk. A település központja, Maspalomasszal ellentétben, megmaradt autentikus halászfalunak: a szűk, fehér házakkal tűzdelt utcákon egész évben virágok burjánzanak, és a csatornák partján megbúvó éttermekben a napi friss fogást is megkóstolhatjuk.Természetesen a hotellátogatások sem maradtak ki a programból, a partnerek 23 szállodát látogattak meg, ismerhették meg szolgáltatásaikat. A tanulmányút résztvevői személyesen felmérhették a Gloria, a Dunas, a HL (Hoteles Lopez), a Barceló, a H10, a Seaside, a RIU, a Princess, vala- mint a Lopesan hotellánc kínálatát. Több gálavacsorán is részt vettek, így például megízlelhették az impozáns Lopesan Costa Meloneras és a Riu Palace Maspalomas fogásait és vendégszeretetét is.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez