Görögország felfedezésre váró kincsei Európa és Ázsia határán

Sky Travel | 2024.02.09. | Hírek

Kelet-Makedónia és Trákia Európa és Ázsia találkozásánál terül el, és kínál autentikus, korok és kultúrák keveredéséből álló izgalmas élményeket. Kivételes adottságai ellenére a régió még felfedezésre vár, turisztikai képviselője, George Sgouros a Trend FM-nek mesélt a térség kínálatáról.

Trákiát Ázsia kapujaként is szokás emlegetni földrajzi elhelyezkedése kapcsán. Fekvése ugyanakkor sok mást is adott ennek a régiónak, számos ókori és bizánci emléket őriz, több jelentős kereskedelmi útvonal vezetett át rajta, amelyek szintén lenyomatot hagytak, de tengerpartjai és hegyei, vadregényes tájai szintén egész éves desztinációvá teszik. A helyi turisztikai stratégia ezért célul is tűzte ki, hogy a tengerpart és a nyár mellett hangsúlyos legyen a főszezonon kívüli turizmus is. A desztinációról turisztikai képviselője, George Sgouros adott interjút a Trend FM Turizmus.com című műsorának.

Noha Thesszaloniki 2, Isztambul 3 óra autózással elérhető, a térség csak mostanában került a turisztikai érdeklődés fókuszába, kivétel ez alól Thasszosz, ahova eddig is szívesen jártak a magyarok. A régió öt nagyvárosa Alexandrupoli, Komotini, Xanthi, Kavala és Drama, mindegyik más-más jellegzetességekkel várja a látogatókat. Két kiemelkedő sziget is tartozik hozzájuk, a már jól ismert Thassosz, illetve Szamothraki.

A régiót sokoldalú és változatos táj jellemzi, hegyek és síkságok, hosszan elnyúló tengerpartok az Égei-tenger partján, lenyűgöző, és jobbára felfedezetlen kulturális kincsek, kivételes természeti adottságok és izgalmas gasztronómia – összegzi George Sgouros a podcastban.

Az itt élők több ókori görög törzs leszármazottjai, a régió történelme szinte tapintható, és különleges atmoszférát ad a helynek. A legendák szerint sok görög Isten, köztük Dionüsszosz is megáldotta. Ennek is köszönhető a kiváló bor, amellyel Odüsszeusz leitatta a küklopszot, és így menekült meg a fogságból. Járt itt több görög filozófus, köztük Démokritosz, Prótagorasz és Leukipposz. A régióban található Philippi, amely Nagy Sándor apjáról kapta a nevét, és itt zajlott a híres csata Octavianus és Brutus között a majdani Augusztus császár elsöprő győzelmével. Keresztény emlékek is kötődnek ide, Philippinél keresztelte meg Pál apostol Lídiát, aki az első európai keresztény ember a történet szerint.

Bár a térségben a kereszténység dominál, markáns muzulmán közösség is él itt, ennek is köszönhető a sehol másutt nem ízlelhető kivételes gasztronómia, amely egyedi módon ötvözi a görög és az arab konyha jellegzetességeit. Büszkék rá, hogy a térségben található az egyik legjobb olívaolaj Görögországban, és a helyi borra is, amelyet a Drama városában megrendezett nyitott pincék fesztivál keretében érdemes megkóstolni tavasszal.

A környék rengeteg outdoor lehetőséget is tartogat. A természeti kincsek közül kiemelkedő Szamothraki 1611 méter magas hegycsúcsa, a Marmara hegy, a különleges, tengervízből táplálkozó tó Thasszoszon, amelyet a mitológia szerint Zeusz emelt Vénusznak, a cseppkőbarlang Drama közelében, vagy a Dadia erdő különleges biodiverzitása.

A kulturális látnivalók között pedig igazi „must see” létesítmény a Selyem Múzeum Soufli városában. A kisváros évszázadokon át megkerülhetetlen volt a selyemiparban. Télen rendezvények sora csábít, kihagyhatatlan például a karácsonyi vásár Drama városában, vagy a karnevál Xantiban.

Trákia egyelőre főleg a magyar, német, lengyel, török, bolgár és román vendégek kedvence, de nagyon sok a belföldi turista is.A régió egyelőre kifejezetten kedvező ár-érték arányú desztinációnak számít, noha az ötcsillagos szálláshelyek ugyanúgy megtalálhatók a kínálatban, mint az egyszerű vendégházak.Érintetlenségéből fakadóan autentikus élmények várják az ide érkezőt. A járvány őket is megviselte, de ezt követően a vártnál is nagyobb ütemben bővült a turizmus, és sikeres évet várnak 2024-re is – mondta el George Sgouros.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez