Gasztro-programokra induló buszjáratok Ausztriába

Sky Travel | 2024.06.25. | Hírek

Salzburg és Tirol vidéke az a terület, ahová idén nyáron is indulnak Magyarországról közvetlen Flixbus-járatok - Budapestről és győri indulással.

Salzburgban, egy alig több mint 150 ezer lakosú városhoz képest gazdag a kínálat. Itt az első Mozart golyót 1890-ben készítette Paul Fürst cukrászmester, az 1950-es években a kézi gyártás már nem tudta kielégíteni a keresletet, ezért Viktor Schmidt, egy másik salzburgi cukrászmester olyan modern gyártási módszert dolgozott ki, amely biztosította a receptúra és a minőség megőrzését, és sokszorosára növelte a gyártási mennyiséget.

A Salzburger nockerln, vagyis a salzburgi galuska egy tipikus helyi specialitás, voltaképpen egy édes felfújt. A gyönyörű, habos desszert először a 18. század elején jelent meg, és egy évszázaddal később már hagyományos része volt az éttermek és otthonok ünnepi menüinek. Egy adag három hókupacból - aranybarnára sütött, szépen cukrozott galuskából- áll.

A desszert Salzburg három hegyét szimbolizálja: a Mönchsberget, a Kapuzinerberget és a Rainberget.

Kevés olyan város van Közép-Európában, amelyből hiányozna a sörkultúra. Salzburg sem kivétel ez alól. A Stiegl sörfőzde mellett, amely a legnagyobb Ausztriában és nagyon érdekes túrát kínál, tíz másik cég is főz sört Salzburgban.

Salzburg közvetlenül FlixBus járattal elérhető Budapestről és Győrből is.

Tirol mesés hegyvidéki tájainak felfedezése mellett a régió gazdag gasztronómiai kínálata is páratlan élményeket tartogat nem csak a téli sportok mellé, de a nyári vakációra érkező látogatók számára is. A helyi konyha jellegzetes ételei és italai a tradicionális osztrák ízvilágot képviselik.

A Tiroli Grösztli az egyik legismertebb tiroli étel, amelynek nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Ez a serpenyős étel sült burgonyából, hagymából és húsból áll, tetején tükörtojással tálalva.

A sokoldalú gombócok birodalma Tirolban a gombóc, vagyis a Knédli, számtalan variációban készül. A Kaspressknödel, azaz sajttal töltött zsemlegombóc, gyakran levesben tálalva kerül az asztalra, míg a Speckknödel, a szalonnás gombóc, főfogásként is megállja a helyét. A nyári hónapokban könnyedebben fogyasztható a Spinatknödel, a spenóttal töltött változat.

Az eredeti császármorzsa A porozinkó, smarni, grízsmarni vagy leginkább ismert nevén a császármorzsa, németül Kaiserschmarrn, egy finom, édes desszert, ami állítólag Ferenc József császár kedvence volt.

Tésztájába a magyar verzióval ellentétben búzadara helyett liszt kerül, így egy olyan palacsintatésztára emlékeztet, amelyet a serpenyőben, sütés közben összekevertek, ennek köszönhetően több, kisebb-nagyobb darabban sült meg. Porcukorral megszórva, általában almaszósszal vagy szilvalekvárral tálalják.

 

Tirol tartományának székhelyére szintén el lehet jutni mind Budapestről mind Győrből közvetlen FlixBus járattal.

(forrás: turizmusonline.hu)

Vissza a hírekhez