Ezért hat az utazás pozitívan az agyunkra

Sky Travel | 2023.07.05. | Hírek

Az új úti célok felfedezése, a különböző kultúrákban való elmerülés és az újszerű élmények átélése egyszerre tesz eleget a változatosság iránti vágyunk beteljesítésének és a feltöltődésnek. Da vajon azzal tisztában vagyunk-e, hogy milyen hatást gyakorol az agyunkra?

Agyunk az életünk során folyamatosan formálja fizikai szerkezetét és áramköreit: új szinapszisok képződnek benne, és a már meglévő idegi kapcsolatok átrendeződnek. Gondoljunk csak arra, amikor egy baleset következtében a sérült agy érintett területeinek funkcióját képes átvenni egy másik rész.

A környezeti ingerek gazdagítása – az intellektuális kihívásoktól kezdve az új tapasztalatok megszerzéséig – lendületet ad az agy tevékenységének, ami növekedéshez és újjászerveződéshez vezet. Márpedig a környezet ingergazdaggá tételének egyik legjobb módja a tudomány szerint is az utazás.

„Amikor a komfortzónánkon túlra merészkedünk, agyunknak ismeretlen területen kell eligazodnia. Az utazás megzavarja a rutinunkat, és ismeretlen helyzetekbe sodor minket, ahol menet közben kell alkalmazkodnunk és problémákat megoldanunk. Akár egy új városban kell eligazodnunk, akár egy idegen nyelvet kell megfejtenünk, akár a megszokottól eltérő kulturális etikettet kell elfogadnunk, agyunk kénytelen rugalmasan gondolkodni és kreatív megoldásokat találni. Ez az állandó alkalmazkodás serkenti az agy plaszticitását, fokozza kognitív képességeinket, és új ötletek és perspektívák előtt nyit ajtókat" – fejti ki Dr. Bohács Krisztina, a kognitív képességek fejlesztésével foglalkozó intelligenciakutató, a GEM tanulási központ szakmai vezetője.

Azonban az utazás nem hozza meg a kívánt eredményt, ha nem állítjuk magunkat kihívások elé az út során. Fontos, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, például raftingoljunk egy folyón, lovagoljunk, merüljünk le a víz alá, vagy hószánozzunk egy gleccseren. Az ilyen tevékenységek segítenek az agynak új sejteket létrehozni.

(forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez