Ezeket a hibákat jobb, ha nem követi el Olaszországban

Sky Travel | 2024.05.21 | Hírek

A népszerű olasz úti célok egyre több, főleg a turistákra vonatkozó rendeletet hoznak a környezet és a látnivalók megóvása, valamint a helyi lakosok nyugalmának védelme érdekében.

Olaszország csodálatos úti cél, ám keserű csalódást is okozhat, ha nem tájékozódunk előre a turistákat érintő tiltásokról, szabályokról. Ezekből egyre több van a népszerűbb városokban, tengerpartokon, amelyek mindinkább szenvednek a túlturizmustól. Az előírások célja, hogy kulturált viselkedésre bírja a látogatókat, és megóvja a természetet és az épített örökséget.

Íme néhány szarvashiba, amelyet nem célszerű elkövetni, ha Olaszországban járunk:

 

Megfeledkezni a velencei belépőjegyről

A lagúnák városába a szezon meghatározott napjain öteurós belépőjegyet kell váltani, ha nem éjszakázunk ott. A jegyváltás elmulasztása esetén akár 300 eurós bírságot kockáztatnak a látogatók.

 

Fürdőruhában vagy félmeztelenül sétálni a közterületeken

Ez a szabály több üdülőhelyen is érvényben van. A dél-olaszországi Sorrentóban például a város jó hírnevére és a helyi lakosok nyugalmára hivatkozva vetnek ki akár 500 eurós bírságot a hiányos öltözékben flangálókra.

Lignanóban ez év május 5-től vezették be a szabályt. Hasonló előírás van érvényben többek között Viareggio, Baia Domizia, Santa Margherita di Savoia, Rapallo, Milano Marittima, Riccione, Vietri sul Mare, Caorle és Chioggia közterületein is, de Rómában és Velencében sem lehet hiányos öltözékben sétálgatni az utcán, a ruhának legalább a vállat kell fednie.

Az Ischia szigetén található Forio községben strandpapucsban és mezítláb sem szabad járkálni a központban. A település tiltólistája amúgy is hosszú, tilos például madarat etetni, a rágógumit eldobni, és labdázni is.

Rómában a Spanyol lépcsőn ülni

Továbbá bőröndöt felhúzni, vagy babakocsit feltolni a lépcsőfokokon. A szabálysértők akár 400 eurós bírságot kockáztatnak.

 

Alkoholt inni az utcán

Rómában már annyi gondot okoztak a részeg turisták, hogy a nagyobb csoportoknak szóló vezetett kocsmatúrákat be is tiltották, szabálysértés esetén a szolgáltatóknak és a turistáknak is bírságot kell fizetniük.

Ezenkívül este 10 és reggel 7 óra között nem szabad szeszes italokat fogyasztani a főváros közterületein, a bárokban pedig csak hajnali 2 óráig lehet alkoholt felszolgálni.

Genova történelmi központjában pedig csak úgy szabad alkoholos italokat magunknál tartani, hogy azok ne látszódjanak, különben akár 500 eurónk bánhatja.

 

Vietnámi papucsban kirándulni a Cinque Terrén

Akár 2500 eurós bírságot is kockáztatunk, ha nem megfelelő lábbeliben túrázunk a sziklás vidéken. Az erről szóló rendeletet azért vezették be, mert a régióban sorozatosak voltak a túrázásra alkalmatlan cipő viseléséből adódó balesetek, amelyek után gyakran helikopterrel kellett kimenteni a pórul járt túrázókat.

 

Szerelemlakatot akasztani a hidakra

Erről a romantikus gesztusról is jobb megfeledkezni Olaszországban, főleg Velencében és Rómában, mert bírság jár érte.

A nevezetességek közelében enni-inni

A „mértéktelen” evés és ivás az egész országban tilos a történelmi nevezetességek környékén. Hogy mi számít mértéktelennek, az valószínűleg értelmezés kérdése. Mindenesetre az ételfoltokkal és a szemeteléssel vigyázni kell, különben el kell hagynunk a helyszínt.

Firenzében a történelmi városközpontban 12-től délután 3-ig, valamint 18 és 22 óra között egyáltalán nem szabad enni az utcán. Az előírás elsősorban az Uffizi előtti tér és a Via dei Neri közötti sétálóutcákra vonatkozik.

 

Figyelmen kívül hagyni a forgalomkorlátozást az Amalfi-parton

híres útvonalon 2022 nyara óta úgy próbálnak védekezni a kilométeres dugók ellen, hogy a páratlan rendszámú autókkal páratlan napokon, a páros rendszámúakkal páros napokon nem szabad közlekedni. A rendelkezés a külföldi rendszámú autókra, a bérautókra és a turistabuszokra is vonatkozik. Az idei évtől mentesülnek a szabály alól azok az utazók, akik szálláshelyfoglalással rendelkeznek az útvonalon.

Szuvenírként tengerparti homokot, kavicsokat és kagylókat magunkkal vinni

Szardínia szigetén 500 és 3000 euró közötti bírságra számíthatnak a szabály ellen vétő nyaralók, ha elkapja őket a rendőrség.

 

Az ajkunkkal hozzáérni a köztéri ivókutak csapjához

Célszerű a tenyerünkben felfogni a vizet és abból inni, vagy pedig egy kulacsot megtölteni. A szabálysértőknek el kell hagyniuk a helyszínt.

 

Rómában gladiátornak öltözött utcaművészeknek fizetni a közös fotóért

Szabálysértés esetén az utcai előadókra vetik ki a bírságot.

 

Como központjában fürödni a Comói-tóban

A városban nem célszerű a felfrissülésnek ezt a módját választani, ha mégis megtesszük, 50 eurós bírsággal kalkulálhatunk.

 

A Kék-barlangban fürödni Capri szigetén

A csodálatos kék színben pompázó barlangot csak csónakban ülve szabad felfedezni, aki mégis megmártózna a vízben, 6000 eurós bírságra számíthat.

 

A szökőkutakban fürödni

A kutakra felmászni, azokon napozni, állatokat a vízbe beengedni, és általában a vízbe tárgyakat dobálni is tilos az egész országban. A római Trevi-kútnál a pénzérmék dobálását nem büntetik, de minden másért akár 500 eurós helyszíni bírságot szabhatnak ki.

Velencében biciklizni

Az óvárosban még biciklit tolni is tilos.

Rómában ugyan nem tiltott a kerékpározás, azonban a közlekedési szabálysértőkre magas bírságok várnak. Aki például telefonál biciklizés közben, annak 161 eurót, aki átmegy a piroson, annak 613 eurót kell fizetnie.

 

Nyáron téli gumit használni

Május 16. és október 15. között bizonyos téli és négy évszakos abroncsokat az egész országban nem szabad használni. A büntetési tétel 419 és 1682 euró közötti összeg lehet.

 

Fürdőlepedőt teríteni a homokra a La Pelosa tengerparton

A szardíniai Stintino halászfaluban nem szabad fürdőlepedőn feküdni a homokon, egy gyékényt kell teríteni a törülköző alá, hogy a fürdőzők a nedves textíliákkal ne hordják el a homokot a tengerpartról.

 

Hamisított „márkás” termékeket vásárolni

Vigyázzunk az olcsón kínált, állítólag márkás táskákkal, órákkal és cipőkkel Olaszországban, a gyanús eredetű áruk beszerzéséért ugyanis akár börtönbüntetés is járhat.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez