Ezek voltak a legnépszerűbb hazai turisztikai települések 2022-ben

Sky Travel | 2023.07.24. | Hírek

A magyarországi turizmusnak 2022-ben már sikerült megközelíteni a 2019. évi csúcsokat, elsősorban a belföldi forgalom felpörgése miatt. A magánszálláshelyek belföldi vendégforgalma jelentősen befolyásolta az eseményeket.

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján elérhető adatok szerint az összes szálláshely együttes forgalma alapján a turisztikailag legnépszerűbb 25 hazai település közé 2022-ben a fővárosnak kilenc kerülete sorolódott be (Budapest kerületeit témánk szempontjából önálló településként értelmeztük) az elsősorban a fővárosra koncentrálódó külföldi forgalomnak köszönhetően.

Közéjük ékelődik Hajdúszoboszló (4.), Siófok (6.), Hévíz (7.), Balatonfüred (9.), valamint Bük (10.). Az egymillió vendégéjszakás forgalmat nyolc, a félmillióst 16, a 100 ezres határt 65 hazai település lépte át.A Balaton települései közül a már felsoroltakon kívül Zamárdi (26.), Balatonlelle (27.), Tihany (35.), Balatonboglár (36.), Keszthely (39.), Fonyód (44.), Badacsonytomaj (45.) és Balatonalmádi (47.) fért bele az első ötven települést jelentő toplistába. További tizenegy balatoni település, közöttük olyanok, mint Gyenesdiás, Balatonszemes, Révfülöp, Balatonföldvár, Balatonszárszó, Csopak vagy Alsóörs forgalma csak az első száz hely valamelyikének elérésére volt elegendő.

Azt érdemes megjegyezni, hogy Zánka és Balatonvilágos vendégforgalma nem szerepel a KSH adatbázisában, vélhetően ezeken a településeken csak ún. nem üzleti célú szálláshely működik behatárolt vendégkör számára.

A forgalom koncentráltságát jellemzi, hogy az első száz település egyébként a teljes magyarországi szálláshelyi forgalom háromnegyedét adja, a fennmaradó egynegyed részen ugyanakkor további 1460 település osztozik.

Érdekesség, hogy a fővárosi kerületeken kívül csupán kilenc, többségében a nyugati határszél közelében fekvő hazai településen – Sárvár, Vecsés, Mosonmagyaróvár, Hegykő, Tiszaújváros, Pápa, Hegyeshalom, Lipót és Celldömölk – volt magasabb a külföldi kereslet a belföldinél.

A belföldi forgalom éllovasai Siófok, Balatonfüred, Hajdúszoboszló, Hévíz, Gyula, Eger, Miskolc, Bük, Szeged, Sopron. Az 50. helyezett Balatonszemes 92 ezer belföldi vendégéjszakával.

A külföldi forgalom első egytucat helyezettje közé a fővárosi kerületek mellett csak Hévíz (7.), Hajdúszoboszló (8.), Bük (10.), Sárvár (11) és Siófok (12.) került. A külföldi rangsort vezető 5. és 7. kerület forgalma meghaladta a kétmillió éjszakát, a forgalom koncentráltságára jellemző, hogy az ötvenes rangsort záró Lipót teljesítménye azonban csak 34 ezer éjszaka, ami az első helyezett forgalmának másfél százaléka.

Magyarország 3200 települése közül 1561-ban van bejelentett, illetve rövidebb-hosszabb ideig működő magánszálláshely. Ezek közül 712-ben volt tavaly mért, illetve publikált forgalom, mivel a többi településen csak egy vagy kettő szálláshely működik, úgyhogy ezekről érdemi adatot az adatvédelmi törvény értelmében a KSH nem közöl, nem közölhet.

Egymillió éjszakánál nagyobb forgalmat ezeken a szálláshelyeken csak Budapest 7. kerülete fogadott, őt követte a 6. kerület 600 ezret meghaladó kereslettel, további 23 településen mutatkozott 100 ezernél, összesen 37 településen pedig 50 ezernél több vendégéjszaka. A főváros egésze nagyot lépett előre, hiszen a 3 milliót is meghaladó forgalma már igen jelentős, ennek 89 százaléka külföldi eredetű.

Érdekesség, hogy a magánszálláshelyek külföldi forgalmának települési rangsorát is Budapest 7., 6., 5., és 8. kerülete vezeti, ebben a sorrendben. Hajdúszoboszló az ötödik, Siófok a hetedik, Hévíz pedig a tizedik. Őket követi Eger, Bük Sárvár és Gyula.

A belföldi forgalomnál már alig található fővárosi kerület. Az élen itt Siófok található 269 ezer éjszakával, és az első tízben még öt, a Balaton térségbe tartozó település – sorrendben Balatonfüred, Balatonlelle, Zamárdi, Balatonboglár és Hévíz – található. Az ötvenes rangsor is balatoni település, Balatonszárszó zárja 27 ezer vendégéjszakával.

Kereskedelmi szálláshely – érdemi vagy minimális mérhető forgalommal – 244 hazai településen működött. Az összes forgalom ranglistájának élén Budapest három kerülete áll: az 5., a 6. és a 7. egymillió vendégéjszakát jóval túlhaladó forgalommal, ezeket követi a 9. kerület, alig-alig megelőzve a nyolcszázezer éjszakás Hévízt. További sikeres település Balatonfüred, Siófok, Bük, valamint Sárvár – ez utóbbi is félmillió éjszakát meghaladó forgalommal.

A külföldi forgalom esetében nyomasztó a főváros dominanciája, az első harminc település között tizennégy kerület tűnik fel. Ezzel szemben a kereskedelmi szálláshelyek belföldi forgalma esetén az első 12 helyen vidéki városok szerepelnek, és csak tíz budapesti kerület van az első ötvenben. Itt Balatonfüred vezet Hajdúszoboszló, Siófok, Hévíz és Gyula előtt.

A Balaton 24 településsel képviselteti magát a top 100-as listán, a sort toronymagasan Siófok vezeti egymilliót meghaladó vendégéjszakával. A dobogó második helyén Hévíz, a harmadikon Balatonfüred áll nagyságrendileg ugyanekkora forgalommal.

Ennek már csak a harmada jelent meg a negyedik helyezett Zamárdiban és az ötödik Balatonlellén, míg Tihanynak, Balatonboglárnak és Keszthelynek 200-200 ezer vendégéjszaka jutott tavaly.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez