Ezek most a világ legbiztonságosabb légitársaságai

Sky Travel | 2024.01.09. | Hírek

A Jacdec és az Airlineratings.com is felállította a maga rangsorát a világ legbiztonságosabb légitársaságairól.

Számos szervezet értékeli rendszeresen a világ légitársaságainak biztonságát, köztük az Airlineratings.com repülésbiztonsági és termékértékelő portál, valamint a hamburgi Jacdec (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre) repülésbiztonsági elemző. Mindkét cég most adta ki legfrissebb, a légitársaságok tavalyi teljesítménye alapján felállított rangsorát, meglehetősen különböző eredményre jutva – írja ismertetőjében a Reisereporter.

 

A Jacdec rangsora

A Jacdec az Aero International légiközlekedési magazinnal együtt hasonlította össze a világ 25, legtöbb utast szállító légitársaságának teljesítményét.

Az összehasonlítás biztonsági paraméterek alapján történt, amelyekből az ún. Jacdec Kockázati Index több mint harmincat tartalmaz a következő három fő kategóriában: balesetek/incidensek (halálesetek, sérülések stb.); környezeti tényezők (a Universal Safety Oversight Program szempontjai alapján, átláthatóság, terep, időjárás, infrastruktúra stb.); működési tényezők (flotta átlagéletkora, útvonalprofil stb.).

Mindegyik légitársaság az ideális 100-as értékről indul. Az incidenseket a súlyosságuk alapján súlyozzák. Minden incidens egy meghatározott értékkel csökkenti az összpontszámot.

A hosszabb ideje működő légitársaságoknál természetesen potenciálisan több incidens fordulhat elő. Annak érdekében, hogy a légitársaságok biztonságának javulását díjazzák, egy baleset hatása a minősítésre annál kisebb, minél régebben történt, harminc év elteltével pedig már egyáltalán nincs hatása a Jacdec rendszerében. A magyarázat szerint a kockázati index az utasok szempontjait veszi figyelembe, akiket egy adott légitársaság aktuális biztonsági szintje érdekel, nem a múltbeli. A rangsorolásnál ezenkívül a rendszerszintű kockázati tényezőket is figyelembe veszik.

A világ legbiztonságosabb légitársaságai a Jacdec rangsora alapján

1. Emirates

2. KLM

3. Qantas Airways

4. Easyjet

5. Jetblue Airways

6. Singapore Airlines

7. Spirit Airlines

8. Ryanair

9. Southwest Airlines

10. Air Canada

11. Wizz Air

12. Qatar Airways

13. Lufthansa

Mint a listából kiderül, az Emirates, a KLM, a Jetblue és az Easyjet a tavalyi rangsorhoz hasonlóan most is jól szerepelt. A tavaly még az első helyen álló Etihad Airways túl keveset repült ahhoz 2023-ban, hogy bekerüljön a 25 legnagyobb légitársaság közé.

Az Arlineratings merőben más rangsora

A portál 385 légitársaságot hasonlít össze, nemcsak a legnagyobb 25-öt. Az eltérő módszer eredményeként a ranglista is eléggé különbözik a Jacdecétől: az Etihad itt például a 4. helyen áll, a KLM viszont csak a 19. helyet szerezte meg. Az első ebben a rangsorban az Air New Zealand, az ausztrál Qantas pedig csupán másfél ponttal maradt le az új-zélandi légitársaság mögött, többek között a flottája életkora miatt.

A portál index helyett egy hétcsillagos rendszer segítségével értékeli a légitársaságok biztonságát, fedélzeti termékeit és egészségügyi intézkedéseit. Az elemzés során az elmúlt öt év légi szerencsétlenségeit, az elmúlt két év súlyos incidenseit, a légiközlekedési és vezető szervezetek vizsgálatait, a flotta átlagéletkorát és a személyzet képzését veszik figyelembe.

A portál álláspontja szerint minden légitársaságnál naponta kerül sor biztonsági incidensekre, amelyek közül sok esetében a repülőgépek vagy hajtóművek gyártása során elkövetett mulasztásokról van szó, nem a légitársaság működésbeli hiányosságairól. A jó légitársaságot az különbözteti meg a nem biztonságos légitársaságtól, hogy a személyzet megfelelően tudja kezelni ezeket a problémákat.

A világ legbiztonságosabb légitársaságai az Airlineratings rangsora alapján

1. Air New Zealand

2. Qantas Airways

3. Virgin Australia

4. Etihad Airways

5. Qatar Airways

6. Emirates

7. All Nippon Airways

8. Finnair

9. Cathay Pacific

10. Alaska Airlines

11. SAS Scandinavian Airlines

12. Korean Air

13. Singapore Airlines

14. EVA Air

15. British Airways

16. Turkish Airlines

17. TAP Air Portugal

18. Lufthansa és Swiss

19. KLM

20. Japan Airlines

21. Hawaiian Airlines

22. American Airlines

23. Air France

24. Air Canada

25. United Airlines

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez