Ezek az idei síszezon kihívásai az osztrák turizmusban

Sky Travel | 2023.12.12. | Hírek

A december elejei jelentős havazás Ausztria-szerte komoly optimizmusra ad okot - nyilatkozta az osztrák gazdasági kamara (WKO) szabadidő-gazdasági tagozatának elnöke, Robert Seeber. A sok hó, magas árak és a kevés személyzet azonban kihívást is jelent szomszédunknak.

„A foglalási helyzet élesedik, a szálláshelyek foglalási vonalai izzanak. Ha esik a hó, még jobban megnő a vágy a téli vakációra Ausztriában. Azonban ennek mellékhatása a foglalások időtartamának növekedése“ – vont mérleget az aktuális helyzetről a WKO szakembere.

A karácsonyi és a szilveszteri foglalások már eddig is jól álltak - írja Kovács Balázs turisztikai szakember a blogján. Ha a téli időjárás folytatódik, Seeber azt jósolja, hogy „az idei téli turisztikai szezon kielégítő lesz a szakma számára”. Ugyanakkor úgy látja, hogy a vendéglátóknak alternatívákat kell kínálniuk a nem síelők számára is. A téli turisták 40 százaléka ugyanis csak kísérőként utazik. „Ha erre nem készülnek fel kínálati oldalon, az csalódáshoz vezet” – utalt a trendekre az elnök. Seeber nem hiszi, hogy a síelés csak néhány osztrák számára megfizethető magas infláció idején. „Ausztria minden pénztárcához kínál valamit” – mondta a friss helyzetelemzéssel kapcsolatban a WKÖ elnöke.

Emellett népszerűsítette az „Iskolai Sporthét 100” akciót is, melynek célja, hogy az anyagilag hátrányos helyzetű gyerekek részt vehessenek az iskolai sí-rendezvényeken. Elismerte ugyanakkor, jelentősen drágult a síelés ezen a télen: átlagosan 7-10 százalékkal, egyedi esetekben pedig 12 százalékkal emelték a felvonójegyek árait. A főszezoni napijegy 70 eurós limitjét szinte minden nagyobb síterületen túllépték az idei szezonban.

Seeber a vendéglátó személyzet helyzetét a turizmus „megakérdésének” nevezte. A WKÖ szerint a turizmusban a recesszió ellenére is nőtt a foglalkoztatottság: csak 2023 októberében jelentős, 1,8 százalékos növekedés volt tapasztalható. Az ágazatban foglalkoztatottak száma jelenleg 202 424 fő. Seeber szerint azonban „valójában minden” turisztikai vállalkozás munkaerőt keres.

A gazdasági kamara felmérése szerint a növekvő munkaerőigény a cégek 70 százaléka számára jelent komoly kihívást,az „állásmonitor” a turizmus, vendéglátás és szabadidőgazdaság területén 21 551 nyitott munkakört mutatott novemberben. Seeber jövőre egyebek mellett adó- és illetékmentes inflációs bónuszt, a menedékkérők esélyeinek növelését és a szezonális kvóta hatezerre történő emelését szorgalmazza a kormányzatnál. A szezonális hónapokban jelenleg 50 százalékkal lehet túllépni a kvótát. A WKÖ 70-80 százalékot tartana kielégítőnek.

A munkaerőhiány és a megnövekedett munkaerőköltségek mellett Seeber úgy véli, hogy a magas energiaköltségek is kihívást jelentenek a turizmus számára. „Ez így egy mérgező koktél, amitől iparágunk szenved” – zárta a jövőre vonatkozó prognózisát a kamara szakosztályi elnöke.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez