Ezek az idei nyár legnépszerűbb úti céljai

Sky Travel | 2023.06.20. | Hírek

A ForwardKeys utazási elemző cég közzétette kutatását az idei nyár száz legvonzóbb úti céljáról. A listát az alapján állították össze, hogy az adott desztinációk felé irányuló utazásokra milyen arányban kerestek az utazók az interneten.

A kutatás alapjául a ForwardKeys Flight Searches adatai szolgáltak, amelyek évente több milliárd keresést fednek le az online utazási irodák, légitársaságok és metakereső cégek adatain keresztül, beleértve a Google Flights, a Kayak, a Kiwi.com, a Skyscanner, illetve a Wego oldalakon indított kereséseket is.

A lista élén Bangkok áll, messze megelőzve a második legtöbbet keresett úti célt, Párizst.Mivel a jelentéshez több mint 1,1 milliárd keresést elemeztek, a ForwardKeys - hogy a lista könnyebben értelmezhető legyen - a rangsort úgy állította össze, hogy Bangkok maximális, 100 pontot kapott, ehhez képest arányosították a többi helyezett kereséseit.

Az első tíz desztináció között Bangkok és Párizs mellett London, Denpasar, Barcelona, New York, Lisszabon, Isztambul, Madrid és Athén található.

A keresési rangsorokat a tavalyi évvel is összehasonlították, így a desztinációk relatív népszerűségének emelkedése és csökkenése is látható. Bangkok három helyet javított, és ezzel Párizst letaszította az első helyről. London tartja pozícióját, stabilan a 3. helyen áll. A 4. helyet elfoglaló Denpasar, Bali fővárosa hat helyet javított, Barcelonát az 5., Lisszabont a 7., Isztambult a 8., Madridot a 9., Palma Mallorcát pedig a 11. helyre szorította vissza.

Új belépő az első tízben Athén, amely a 11. helyről egy helyet javított, míg New York a 2022-es 8. helyről idén két helyet javítva a 6. lett. A desztinációk pozíciójának változása elsősorban a COVID-19 miatt bevezetett utazási korlátozások enyhítésével magyarázható, sok úti cél felé emiatt növekedett az érdeklődés.

A legtöbbet Tajpejnek sikerült előre ugrania: 161 helyet javítva az 56. helyre került. Ezt követi Hongkong, amely 129 helyet javítva a 39. helyre került, Szöul pedig 56 helyet javítva a 35. helyre.

A ForwardKeys repülőjegy-adatbázisának elemzése szintén érdekes új tendenciákat mutat. A világjárvány alatt és a fellendülés kezdetén a tengerparti úti célokra irányuló szabadidős utazások jártak az élen. Ez azonban most kezd megváltozni. Összehasonlítva a tavalyi számokkal, a tengerparti úti célokra történő nyári repülőjegy-foglalások 22%-kal magasabbak; míg a városi úti célokra 42%-kal, a természeti úti célokra 45%-kal, a bevásárló úti célokra pedig 53%-kal nőttek meg a foglalások.

Ha a globális utazási fellendülést nézzük, a pandémia előtti (2019-es) szintek viszonyítva a nyári foglalások mindössze 13%-kal vannak lemaradva világszinten. Földrajzilag azonban óriási a különbség: a legerősebb fő forráspiac az USA, ahol a nyári kiutazó repülőjegy-foglalások 11%-kal előzik meg a 2019. évit. Ezt követi Kanada, 4%-os előnnyel. Az Egyesült Királyság azonban 3%-os, az EU 11%-os, Kína pedig 69%-os lemaradásban van.

A repülőjegy-foglalások alaposabb elemzéséből egyéb figyelemre méltó tendenciák is kirajzolódtak, többek között, hogy a legnépszerűbb európai csomópont London a hosszú távú utaknál; hogy a zenei fesztiválok vonzereje nő; és hogy Kínában lendületesebben nő a kiutazási piac, mint Japánban.

A teljes jelentés a elemző cég honlapjáról tölthető le.

(forrás:Turizmus.com)

 

 

Vissza a hírekhez