Ezek 2022 legjobb útlevelei az ország életminősége alapján

Sky Travel | 2022. 01. 11. | Hírek

A Global Citizen Solutions befektetési letelepedési tanácsadó cég idén első alkalommal adta ki életminőségi indexét. Ez alapján felállította az életminőség szempontjából a 10 legjobb útlevél sorrendjét.

A számos kritériumot és kategóriát felölelő, mennyiségi pontozási rendszer segítségével végzett életminőségi index az adott ország által kínált általános életszínvonalat veszi figyelembe, és azokra a szempontokra összpontosít, amelyek egy államot "kívánatossá" tesznek a külföldiek, főként a nyugdíjasok és a digitális nomádok számára – számolt be róla a Travel Daily News.

A brit és portugál székhellyel rendelkező Global Citizen Solutions adatelemzői hat mutatót vettel figyelembe az index összeállítása során: fenntartható fejlődési célok (30%-os súlyozással), a megélhetési költségek (20%-os súlyozással), a szabadság (20%-os súlyozással) és a boldogság szintje (10%-os súlyozással), a környezeti teljesítmények (10%-os súlyozással) és a bevándorlók befogadása (10%-os súlyozással).

Az életminőség szempontjából a 10 legjobb útlevél a svéd, a finn, a dán, a kanadai, a német, a holland, az új-zélandi, a brit, a spanyol és az osztrák lett.Svédország összesen 87,2 pontot ért el az életminőségi indexben, ezzel az ország útlevele lett a legkívánatosabb a külföldiek körében. A svédek nagyon jó szerepeltek a fenntartható fejlődés, a szabadságszint, a környezeti teljesítmény, a boldogságszint és a bevándorlók elfogadása kategóriákban is, mindössze a drága megélhetési költségekben szerepeltek kedvezőtlenül, ugyanakkor az országban viszonylag magasak a fizetések.

Míg a legtöbb útlevélrangsor kizárólag arra összpontosít, hogy hány országba lehet vízummentesen ellátogatni egy adott útlevéllel, a Global Citizen Solutions úgy véli, hogy az útlevél valódi értéke ennél sokkal többet nyújt. Emiatt elemzői csapatuk úttörő útlevélindexet hozott létre egy olyan átfogó rangsorolási rendszert alapján, amely figyelembe veszi az útlevél vonzerejét a nemzetközi mobilitás, a befektetési lehetőségek és az életminőség szempontjából.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a vízummentességet figyelembe vevő, a Henley & Partners befektetési tanácsadó cég által negyedévenként összeállított, a IATA adatain alapuló Henley Passport Index alapján a magyar a világ legerősebb útlevelei közé tartozik: októberben a magyar útlevéllel 183 országba lehetett vízum nélkül beutazni, ezzel a 9. helyezést érte el az útiokmány a nemzetközi listán.

 

(Forrás: turizmus.com)

Vissza a hírekhez