Épül Európa legnagyobb víz alatti autóútja

Sky Travel | 2024.03.11. | Hírek

Megépül Olaszország első víz alatti alagútja, mely egyben Európa legnagyobb víz alatti autóútja is lesz 16-16 méteres átmérőjével. A 3,4 kilométeres alagút a genovai kikötői öböl alatt halad, méghozzá legmélyebb pontján negyvenöt méterrel a tengerszint alatt.

A projekt célja amellett, hogy összekösse Genova kikötőváros keleti és nyugati részét, az is, hogy csökkentse a felszíni gépjárműforgalmat, valamint zöldebb és tisztább környezet teremtsen a Ligur-tenger partján fekvő városban, tudósít a Roadster.

Az alagútban, melynek tervezése Renzo Piano sztárépítészt dicséri, hetven kilométeres sebességgel juthatunk el autóval a város egyik feléből a másikba. A víz alatti autóúttal pedig Roberto Tomasi, az olasz autópálya-társaság (ASPI) elnöke szerint

évente egymillió óra gépjármű-menetidő spórolható meg, valamint a forgalom tenger alá terelésével tíz hektárnyi új közparkot nyernek kerékpár- és gyalogosutakkal.

 

A Renzo Piano sztárépítész tervezte vízalatti alagút tervét évtizedek óta dédelgették, az építkezés megkezdését Salvini “történelmi napnak” nevezte a város életében. Az egymilliárd euróba kerülő alagutat 2029 nyarán tervezik átadni.

(Forrás: Turizmusonline.hu)

Vissza a hírekhez