Elpusztította a tűzvész Hawaii egyik legnagyobb turisztikai látványosságát

Sky Travel | 2023.08.15. | Hírek

Szombaton is több helyen küzdöttek bozóttüzekkel a Hawaiihoz tartozó Maui szigetén a tűzoltók, miközben a lángok által felemésztett Lahaina városában tovább folytatták a romok átkutatását. Eddig 89 ember halálát erősítették meg a hatóságok, több százan eltűntek.

A halálos áldozatok száma 89-re emelkedett szombaton – jelentette be Josh Green hawaii kormányzó  délutáni sajtótájékoztatóján. Tovább folytatják a romok átkutatását, így várható, hogy az áldozatok száma még növekedni fog. Összesen 2200 épület és egyéb építmény sérült meg vagy semmisült meg péntekig, 2170 hektár égett le. Hat helyen ég még a tűz Maui szigetén és Hawai legnagyobb szigetén (Big Island), de a tisztviselők szerint a lahainai tüzet már 85 százalékban megfékezték. A város számos történelmi nevezetessége elveszett – olvasható az NBC News vasárnapi összegzésében.

A Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Ügynökség (Federal Emergency Management Agency) összesítése szerint az újjáépítéshez mintegy 5,52 milliárd dollárra (mintegy 1850 milliárd forint) lesz szükség Lahaina városában, amelynek történelmi központja szinte teljesen elpusztult.

A település egykor  a Hawaii Királyság fővárosa volt, és a sziget egyik legnagyobb turisztikai látványossága, évente kétmillió látogatóval.
A 13 ezres kisvárosba pénteken visszatérhettek a lakók, hogy felmérjék a tulajdonukban esett károkat, a hatóságok ugyanakkor az éjszakai órákra kijárási tilalmat rendeltek el, a mobiltelefon-szolgáltatás és áramszolgáltatás még szombaton is akadozott – írja az MTI.A várost kedden érte el a tűzvész, amelynek pontos keletkezési okát egyelőre vizsgálják. A beszámolók szerint a száraz bozótban és erős szélben a lángok rendkívül gyorsan terjedtek, és volt, akit menekülés közben értek utol, a szerencsések a tengerben találtak menedéket a tűz elől.

Az eddigi vizsgálat azt állapította meg, és a Hawaii vészhelyzet-kezelési központ adatai is azt mutatják, hogy a természeti katasztrófákra figyelmeztető szirénák nem léptek működésbe, valamint amikor a tűz elérte a lakott területet, akkor már részben megszűnt a mobiltelefon-szolgáltatás, a kommunikációs hálózat is részben megsemmisült.

A folyatódó mentéshez, és a károk felmérésére a washingtoni szövetségi kormány további forrásokat bocsát Hawaii rendelkezésére, miután Joe Biden elnök csütörtökön súlyos katasztrófahelyzetet hirdetett. A mentésbe már a hét első felében bekapcsolódtak a hadsereg egységei és helikopterei.

A lakott településre átterjedt bozót- és erdőtűz a Hawaii-szigetek történetének egyik legsúlyosabb és legtöbb halálos áldozatot követelő természeti katasztrófája, aminél több halottat, 150-et csak az 1946-os szökőár hagyott maga után.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez