Dübörög a báli szezon Bécsben, ennyit költ a félmillió bálozó húshagyó keddig

Sky Travel | 2024. 01. 19. | Hírek

Ausztriában javában dübörög a báli szezon: február 13-ig, húshagyó keddig, összesen 450 bált rendeznek, amelyekből 175 millió eurós árbevétel várható.

A báli szezon Bécs egyik igazi sikertörténete – mondta Markus Grießler, a bécsi gazdasági kamara (WKO) turisztikai és szabadidős ágazatának elnöke a 2023/24-es báli szezon gazdasági hatását feltáró tanulmány bemutatásakor.Az elemzés szerint az idei báli szezonban 540 ezer vendégre számítanak, akik fejenként 320 eurót szánnak egy estére. Ez 175 millió eurós várható összforgalmat eredményez a bécsi gazdaság számára.Ez azt jelenti, hogy a járvány előtti évek növekedési trendje folytatódik – olvasható ki a kutatásból. Az előző évhez hasonlóan a kutatásban megkérdezett 15 év felettiek körülbelül egyharmada, konkrétan 32 százaléka most is tervezi legalább egy bálon való részvételét.

A szervezők oldaláról a legnagyobb kihívás abban áll, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt a növekvő költségek – például a személyzeti, bérleti vagy energiaköltségek – és az elfogadható áremelések között. A vendégek ugyanis nagyon érzékenyek lettek – szintén fontos megállapítása a tanulmánynak. Ráadásul a cégek körében a korábbiakhoz képest némileg rosszabb a hangulat a szponzorálás terén.

A vendégek egy báli estére szánt 320 eurónyi költése 10 százalékkal haladja meg a tavalyi összeget. A pénz 60 százaléka, 200 euró, a belépőjegyre és a helyszíni fogyasztásra megy el. A fennmaradó költségek megoszlanak a fodrász, az elegáns estélyi viselet, a bál előtti étteremlátogatás, illetve a taxizás és a felkészítő tánctanfolyam között – írja a Kurier cikke alapján Kovács Balázs turisztikai tanácsadó blogján.

 

„Az árak emelkedtek, de a látogatók továbbra sem akarnak lemaradni az élményről" – nyilatkozta Markus Grießler, aki szerint a bálszervezés filozófiája más, mint a cégeké. Egy bálon nem a profit maximalizálásán van a hangsúly, sokkal inkább a saját iparág vagy cég előtérbe helyezésén egy estére. A hagyományos nagy bécsi bálok közé tartozik a Zuckerbäcker-bál, a Bécsi Filharmonikusok bálja, a Kaffeesieder-bál és a Bécsi Operabál.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez