Cool-zónák Bécsben

Sky Travel | 2024.07.09 | Hírek

Ebben a mostani hőségben különösen a veszélyeztetett lakossági csoportoknak fontos a lehülés bármilyen módját biztosítani. Ezt ismerte fel és orvosolta Bécs városa. A hűtött bécsi „Coole Zonen” helyiségeibe bárki betérhet, aki menedéket keres a hőségben, és még szórakozhat is.

Már tavaly elindította Bécs a Coole Zonen kísérleti szakaszát,

ezek olyan szabadon hozzáférhető helyiségek, ahol az emberek hűvös belső terekben találhatnak menedéket és pihenést a nagy nyári hőség elől.

A sikeres kísérleti fázist követően a programot idén tizenkét helyszínre - a kísérleti év területének hatszorosára - bővítették ki. A kezdeményezésben különböző létesítmények vesznek részt, többek között hivatalok és nyugdíjas klubok is.
 

Bécs egyes kerületeiben található városi könyvtárak is hűvös zónákká alakulnak át, ahol a nyáron nem csak könyveket kölcsönözhetnek, de felolvasásokat, színházi előadásokat vagy akár mozit is kínálnak a tetőn. Az idősebb, veszélyeztetettebb réteg is menedéket találhat a nagy melegben, de azokra is gondoltak, akik egész nap úton vannak, vagy a szabadban tartózkodnak.

A hűvös zónák olyan helyiségek, amelyek 20-24 fok közötti hőmérsékleten egész nap nyitva vannak, van víz, társasjáték, könyvek, mosdók és minden, ami elviselhetőbbé teszi a nagy meleget.

Ezek a terek nem csak a szervezetnek tesznek jót, hanem kiváló közösségépítő hatásai is vannak. Van kifejezetten nők és gyermekek számára fenntartott hűvös helyiség is. Ha valakinek nincs ideje beülni hűsölni, akkor a Stadt Wien alkalmazásban megkeresheti a városszerte több száz elhelyezett ivókút egyikét és ott is felfrissülhet útközben.

A hűvös zónákat tavaly a nyári három hónap alatt 2057 ember kereste fel. A lehűlés lehetősége mellett a látogatók különösen nagyra értékelték a hűvös zónák szociális aspektusát, így nem volt kérdés, hogy a kezdeményezést idén is folytatják.

(forrás: turizmusonline.hu)

Vissza a hírekhez