Budapest Airport: Ezek voltak 2023 legnépszerűbb úti céljai és eredményei

Sky Travel | 2024.01.22. | Hírek

A kihívások ellenére 2023 az egyik legsikeresebb év volt a Budapest Airport történetében. Az utasforgalom túlszárnyalta az előzetes várakozásokat, 14,7 millió utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A légiáru mennyisége szintén rekordot döntött.

A nehéz gazdasági helyzet ellenére 2023 minden szempontból sikeres év volt a repülőtér-üzemeltető számára. A tavalyi évben a COVID szinte minden „tünetét" sikerült megszüntetni a repülőtér működésében, ami többek között az utasszámokban is tükröződik - fogalmaznak közleményükben.

Az utasforgalom márciustól, vagyis 10 hónapon át minden hónapban meghaladta az egymillió főt, így a budapesti légikikötő az év végére  - az előzetes várakozásokat túlszárnyalva - 14 701 080 utast regisztrálhatott, ami a járvány előtti utasforgalom 91%-ának visszaépülését jelenti. Az idei évre a járvány előtti rekordévben mért utasszám teljes visszaépülését prognosztizálják.

Budapestről tavaly 39 légitársaság 131 közvetlen járata volt elérhető, köztük négy kínai város, Peking, Sanghaj, Ningbo és Csungking. Ennek köszönhetően az üzleti céllal utazók köre növekedésnek indult, ugyanakkor a forgalom jelentős részét továbbra is a szabadidős céllal utazók teszik ki. 2023-ban összességében 30%-kal nőtt a nem-schengeni és 15%-kal a schengeni utasok száma - emelték ki. A legnépszerűbb úti célok tavaly London és Isztambul voltak.

A társaság járatfejlesztési csapata folyamatosan dolgozik az újabb légi összeköttetések biztosításán – a fő célok között szerepel dél-kínai és indiai kapcsolatok létesítése, továbbá az észak-amerikai járatok újraindítása.

 

Kiugró növekedés az áruszállításban

A légiáru mennyisége szintén rekordot döntött, a BUD Cargo City több mint 200 000 tonna árut kezelt, ami 2022-höz képest 3,8%-os, 2019-hez képest pedig 48,5%-os emelkedést jelent. Ez a dinamikus fejlődés nemzetközi szinten is kiemelkedő eredmény; a járvány előtti évhez viszonyított közel 50%-os növekedés pedig kifejezetten kiugrónak számít.Ezzel a Budapest Airport és a BUD Cargo City tovább tudta erősíteni régióbeli elosztóközpont szerepét, úgy, hogy közben az áruszállító járatok száma az elmúlt 11 évben nem nőtt.

Mindeközben a szakma a repülőtér minősítésének négycsillagosra emelésével igazolta vissza a légikikötő fejlődését, az utasok pedig Európa legjobb repülőterének és tizedjére is Kelet-Európa legjobbjának választották a budapesti repülőteret.

A nemzetközi utaselégedettségi felméréseken tavaly minden negyedévben kimagasló eredményt ért el a légikikötő: az utasok általános elégedettségi szintje folyamatosan ötös skálán 4 pontot meghaladó értéken állt - olvasható a sajtóanyagban.A vizsgált 20 repülőtér közül 2019-hez képest csak három légikikötő tudott az utasszolgáltatások minőségén javítani– a budapesti is ezek közé tartozik.

A Budapest Airportot az utasok a legjobbra értékelték a mosdók tisztasága, a wi-fi minősége és a szórakozási lehetőségek kategóriájában, a 20 légikikötőt magába foglaló összevetésben pedig ötödik helyen szerepel.

A Budapest Airport által az elmúlt 4 évben megvalósított fejlesztések mértéke tavaly meghaladta a 100 milliárd forintot. A társaság mind a fejlesztések, mind a napi működés során kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, és továbbra is maximálisan elkötelezett amellett, hogy a vállalt céldátumnál 15 évvel korábban, legkésőbb 2035-re elérje a nettó zéró kibocsátást.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez